Tuinhuis

Tuinhuis op maat

Ze verrijzen in steeds meer tuinen. Houten optrekjes, variërend van enkele vierkante meters tot complete bijgebouwen. Soms landelijk eenvoudig, soms ronduit exclusief. Het plaatsen van tuinhuisjes is in, dat is duidelijk. Steeds meer mensen willen in hun achtertuin genieten van het buitenleven. Dan is een tuinhuis inderdaad een mooie en verrassende aanwinst. Of het nu regent of waait, warm of koud is: het tuinhuis biedt beschutting. Er worden veel standaardmodellen aangeboden en de keuze is groot. Zeker als u kiest voor maatwerk. De mogelijkheden zijn onbegrensd.

De standaardafmetingen van een tuinhuis zijn niet altijd ideaal voor elke tuin. Misschien houdt u precies een strookje grond over waar u niets meer aan hebt. Of misschien zou u een uithoek of punt in uw perceel willen benutten. In dat geval is het verstandig om voor maatwerk te kiezen. Dat maakt het niet duur of ingewikkeld; ook maatwerktuinhuizen zijn gewoon via internet te koop tegen scherpe prijzen.

Houtstapelbouw of prefab

Voor het gros van de tuinhuizen wordt gebruikgemaakt van zogenaamde houtstapelbouw. De wanden bestaan uit planken die gestapeld worden. Op de hoeken ontstaan dan de bekende ‘oortjes’ (omdat de planken uitsteken ten opzichte van de hoek). Voor veel mensen maken deze ‘oortjes’ een tuinhuis tot een authentieke blokhut! Het voordeel van houtstapelbouw is dat een tuinhuis gemakkelijk opgebouwd kan worden. Dat is ook de reden dat zoveel mensen via internet een tuinhuis bestellen en dat zelf opbouwen. De planken zijn al op maat en voor het monteren is niet veel meer nodig dan schroeven en een accuboormachine. Daarnaast zijn er ook tuinhuizen die uit prefab elementen bestaan. Deze kunnen tegen elkaar aan worden geplaatst en bevestigd met schroeven. Deze tuinhuizen hebben geen ‘oortjes’.

Houtsoorten

Vanwege hun variëteit kennen houtsoorten diverse prijzen. Het is niet moeilijk om met grenenhout een goedkoop tuinhuis te bouwen. Maar de noesten zullen er al gauw uitspringen en de kans op vele harsdruipers is groot. Daarom is vurenhout geschikter. Het is niet duur, maar wel mooi strak. Vooral het Noord-Europese vurenhout is sterk: dit hout komt uit koude landen. De bomen groeien hier langzamer, waardoor de jaarringen dichter op elkaar zitten en het hout van betere kwaliteit is. Nog duurzamer is lariks. Het is ruwer dan hardhout, maar sterk en uitstekend geschikt voor tuinhuizen. Wie rottend hout wil uitsluiten, kan nog beter voor hardhout kiezen, zoals red cedar of meranti. Er zijn zelfs tuinhuizen met daken van hardhouten leien. Ze zijn bestand tegen alle weersinvloeden en gaan prachtig verweren. Voor algemene informatie over houtsoorten kan de pagina Tuinhout worden geraadpleegd.

Afwerking

Een tuinhuis van grenen, vuren en lariks moet regelmatig worden geschilderd. Natuurlijk kunt u kiezen voor het bekende geïmpregneerde hout. Vergis u niet: na verloop van tijd moet dit ook worden behandeld. Een nadeel van het onder hoge druk geïmpregneerde hout, is dat de lijmverbindingen in ramen en deuren snel gaan barsten en scheuren. Wilt u een tuinhuis van voorbehandeld hout, dan kunt u kiezen voor hout dat reeds gedompeld is in een bad met veredelingsmiddel. En gaat u schilderen, kies dan voor verf op basis van lijnzaadolie. Deze heeft elastische eigenschappen, waardoor de verflaag niet snel barst als het hout gaat werken.

Aan de slag!

Als u ruimte hebt in uw tuin en uw eigen tuinhuis wilt hebben, kunt u dat snel realiseren. Via internet bestelt u uw tuinhuis, al dan niet op maat, en u kunt binnen enkele weken van een sfeervolle buitenruimte genieten. Gaat u een groot tuinhuis bouwen, check dan bij de gemeente de regels omtrent vereiste vergunningen. In de praktijk kunt u een gemiddeld tuinhuis bouwen zonder dat hiervoor een vergunning nodig is. Succes alvast.

Bronnen

Blokhuttensite.nl
Tuinhuisjessite.nl