Gras zaaien

Gaat u graszoden leggen of gaat u gras zaaien?

Gras zaaien – gaat u het zelf doen? Dan vindt u op deze pagina alles wat u moet weten: een compleet stappenplan met voorbereidingen en een uitleg hoe u een nieuw gazon moet inzaaien.

Hoe kunt u het beste gras zaaien?

Hieronder vindt u de 7 stappen die u dient te volgen bij het zaaien van gras.

  1. De ondergrond frezen
  2. De ondergrond schoonmaken
  3. De ondergrond verdichten
  4. De ondergrond egaliseren
  5. Het gras zaaien
  6. Inharken en afwalsen
  7. Water geven

1. De ondergrond frezen

Allereerst wordt de ondergrond gespit of gefreesd. Door dit te doen maakt u de bodem weer luchtig. Het nieuwe gras wortelt zich daardoor goed in de ondergrond. Huur hiervoor een handfrees bij een bouwmarkt of tuincentrum. U kunt ook handmatig spitten, maar dit is echter enorm zwaar werk.

2. De ondergrond schoonmaken

Ontdoe de ondergrond van alles wat niet in uw gazon thuishoort. Denk hierbij aan pollen, stenen, wortels en onkruiden. U staat versteld van wat u allemaal tegenkomt als u met een hark door het oppervlak gaat. Hark het oppervlak volledig uit en werk grote oneffenheden weg.

3. De ondergrond verdichten

Om grote verzakkingen te voorkomen gaat u nu de grond weer verdichten. Dit lijkt tegenstrijdig nadat u het eerder luchtig hebt gemaakt. De grond die u verdicht, heeft echter een hele andere structuur gekregen. Na dit proces is de grond luchtiger, gelijkmatig verdicht en dichtgeslagen stukken bodem zijn weg.

4. De ondergrond egaliseren

Om tot een mooie groene grasmat te komen, is het belangrijk dat deze geëgaliseerd wordt. Dit betekent niet dat het noodzakelijk is om het gazon helemaal waterpas te leggen. Houd rekening met omliggende bestrating en borders van uw tuin. Gazons met hoogteverschillen zijn juist erg mooi. Denk hierbij maar eens aan een golfbaan of landgoed. Kuilen en bulten ontsieren het gazon wel, daarom egaliseren we het. Werk met een waterpas vanaf de bestrating naar achteren. Heeft u een groot hoogteverschil in de tuin? Werk dan altijd van hoog naar laag.

5. Het gras zaaien

Als alle grondwerkzaamheden zijn uitgevoerd, kunt u beginnen met het gras zaaien. Gebruik voor een oppervlak van 100 m2 3 kg graszaad. Verdeel het gazon met draden op in stukken van maximaal 100m2. Als de stukken groter zijn, is het erg lastig te bepalen of u de juiste hoeveelheid graszaad strooit. Het uitstrooien van het graszaad doet u in twee keer. Strooi de helft van de afgemeten hoeveelheid in de lengterichting van het gazon. Bij het tweede deel van het gras zaaien strooit u haaks ten opzichte van de eerste zaairichting.

6. Inharken en afwalsen

Na het gras zaaien, harkt u het lichtjes in. Zorg ervoor dat niet meer dan een toplaag van 1 a 2 centimeter wordt geharkt. Nadat u het hele ingezaaide gedeelte hebt gehad, begint u met afwalsen. Loop met een wals het hele veld af. Door dit te doen, liggen de zaden veilig tegen vogels en eventueel uitspoelen door regenval.

7. Water geven

Als laatste stap zet u de sproeier aan. Graszaad ontkiemt onder de juiste omstandigheden binnen twee weken. Door het gras te zaaien als de bodem warm en vochtig is, gaat dit het snelste. Vaak zit er in graszaad al een afweermiddel voor vogels, zodat ze de zaden niet weg pikken. Een groter probleem is het stofbad dat vogels graag nemen. Dit kunt u voorkomen door draden te spannen boven het ingezaaide stuk grond.

Wat te doen na het zaaien?

Het is belangrijk dat de zaden voldoende water krijgen. Besproei het oppervlak regelmatig maar niet overvloedig. Betreed het gras het eerste groeiseizoen niet of zo min mogelijk. Kuiltjes kunt u geleidelijk opvullen zodat het een strak gazon wordt. Maai het gras pas voor de eerste keer als het gras minimaal 8 centimeter hoog is. Maai het gras niet korter dan 5 centimeter. Er kan na iedere maaibeurt aarde gestrooid worden, zodat alles vlak wordt. Bemest het gazon in het groeiseizoen regelmatig en sproei wanneer dat nodig is. Dan krijgt u snel een sterke en dichte grasmat.

Uw ingezaaide gazon kan om meerdere redenen niet zo dicht zijn geworden, als dat u had gewenst. Kale, open plekken kunt u bijzaaien met het door u gebruikte graszaad. Gebruik geen ander graszaad, want dan kan er kleurverschil optreden. Voordat u opnieuw inzaait, moet u de grond licht losharken. Na het zaaien weer direct sproeien en wachten met het maaien van uw gazon.

Wat heeft u aan onderhoud om tot een mooi gazon te komen?

Nadat het gazon is ingezaaid, is het grootste deel aan de natuur. Er is echter wel een aantal zaken waar u het gazon mee moet helpen. Het gazon maaien, beregenen en bemesten hebben een grote invloed op het eindresultaat. Al het onderhoud dat in de eerste weken is vereist, vindt u op de pagina Gras zaaien onderhoud.

Hoe onderhoud ik mijn gazon?

Om een gazon mooi groen, onkruidvrij en mosvrij te houden, heeft het regelmatig onderhoud nodig. Er zijn 4 belangrijke onderdelen van het onderhoud. Deze zullen allen apart worden behandeld.

Wanneer kunt u het gras zaaien?

Gras kunt u zaaien, als zich buiten de juiste omstandigheden voordoen om het graszaad te laten ontkiemen. Het antwoord op de vraag wanneer u het best gras kunt zaaien, vindt u op de pagina Wanneer gras zaaien

Welke soorten gazon kunt u inzaaien?

Doordat het gazon erg populair is in de tuin, zijn er veel mensen bezig geweest met het ontwikkelen van een goed zaaimengsel. Er zijn in hoofdlijnen drie soorten gazon te onderscheiden.

  • Siergazon
  • Speelgazon
  • Sportgazon

Uw wensen zijn bepalend voor de soort graszaad dat u gebruikt. Kijk op de pagina Gazongrassen voor meer informatie over de verschillende zaaimengsels.

Bronnen

Gras-zaaien.nl