Gazon gereedschap

Gazon gereedschap

Er zijn vele verschillende soorten gazon gereedschap, allen bedoeld om het onderhouden van uw gazon een stuk eenvoudiger te maken.

Het allerbelangrijkste wat u nodig hebt voor de verzorging van het gazon, is natuurlijk een maaimachine. Het hangt van de grootte af of u een eenvoudige handmaaimachine op twee wielen nodig hebt of een cilindermaaimachine of een roterende grasmaaier of een rijdende grasmaaier. Bij zo’n grote keus is het zaak om aan te schaffen wat het beste in uw behoefte voorziet. De keuze tussen een roterende of een rolmaaimachine hangt af van de lengte van het gras, dat gemaaid moet worden (een roterende grasmaaier maait gemakkelijk lang gras) en hoe kort u wilt maaien. Een rolmaaimachine is beter, want u kunt hem gebruiken om betrekkelijk kort gras te maaien.

Een ander type roterende grasmaaier is die met een luchtkussen boven de grond. Een enkele beweging van de gebruiker kan hem in een andere richting sturen. Hij voldoet uitstekend om steile hellingen te  maaien.

Moeten motormaaiers op benzine of op elektriciteit lopen? Dit is een zaak van persoonlijke voorkeur, maar de op een batterij lopende is zeer in trek, is geruisloos, gemakkelijk te hanteren en vrijwel storingvrij. Een nadeel is dat na zekere tijd de batterij leeg is en opnieuw moet worden geladen. De maaier, die op brandstof loopt, gaat zo lang mee als u wilt, mits u voor voldoende benzine en olie zorgt. Van elektrische maaiers wordt de actie bepaald door de lengte van de kabel en de plaats van het stopcontact.

Wilt u meer lezen over de verschillende types grasmaaiers klik dan hier: Grasmaaiers

Kunstmeststrooier

Als u een grote grasoppervlakte hebt, is een kunstmeststrooier een zinvolle aankoop, want hij doet niet alleen het werk veel sneller dan met de hand, maar wat belangrijker is, het gebeurt veel preciezer. Deze apparaten hebben gekalibreerde rollers, die de kunstmest in een vooraf bepaalde hoeveelheid uitstrooien, zodat alles wat u heeft te doen is de rollers in de juiste stand te brengen.

Een hark met tanden van ijzerdraad, die ik reeds heb genoemd, is onschatbaar voor het losmaken van de grond om het aan de lucht bloot te stellen en om het gras van afval te zuiveren. Dit moet u vaak doen halverwege de groeitijd en ook in de herfst. Diep aan de lucht blootstellen moet worden gedaan met een apparaat met holle tanden, dat kluitjes uitwerpt, met een van spijkers voorziene rol of met de gewone borderhark als het om een kleine oppervlakte gaat.

Minder sterk aan de lucht blootstellen kan ook worden gedaan met een stijve bezem of heidebezem en dit is heel nuttig, als het in de lente wordt gedaan om dode plantenresten te verwijderen en ook steentjes, die anders door de maaier zouden worden opgenomen.

Een grote schaar met lange steel behoort ook tot de benodigdheden voor het gazon en een zeis of sikkel is bijzonder geschikt ter bestrijding van wild gras.

In normale omstandigheden is een wals niet nodig en te veel walsen moet in ieder geval vermeden worden.

 

Ik heb al gesproken over tuinslangen. De geperforeerde is ideaal om fijne waterdeeltjes over een grote oppervlakte te verspreiden. Op deze wijze licht sproeien geeft de aarde gelegenheid om zonder overstroming het water op te nemen. Ook zijn er roterende sproeiers, die het water rondom verspreiden en het slingertype, dat een rechthoekig terrein bestrijkt.