Vlonders en bruggen

Vlonders en bruggen

Onder vlonders en bruggen dient een zandbed aangebracht te worden. Dit zorgt voor stabiliteit en voorkomt de opkomst van onkruid. Om de houtdelen op een gelijke onderlinge afstand te kunnen bevestigen, wordt op het zandbed een frame aangebracht dat op een aantal punten moet worden ondersteund. Hiervoor kunnen grote tegels of betonbandjes worden gebruikt, die met behulp van een waterpas en een plank worden vlakgelegd (denk aan het afschot). Als het gaat om het aanleggen van vlonders en bruggen, kan op deze onderconstructie elke houtconstructie worden aangebracht.

Vlonders en bruggen – het plaatsen van vlonder of terras

Wat zijn de belangrijkste hoofdpunten voor het bevestigen van hout ?
– Gebruik RVS-schroeven.
– Gebruik GEEN zelfborende schroeven.
– Gebruik staalboortjes.
– Verzink de kop van de schroef d.m.v. een verzinkboor.
– Spuit hout niet af met de hoge drukspuit, maar borstel het na de winter schoon.

Onderregels: U kunt deze het beste altijd van hardhout nemen, want geïmpregneerde materialen rotten binnen ca. 5 jaar weg.
Gebruik tevens anti-worteldoek onder de vlonderplanken, anders komt er na verloop van tijd gras en onkruid tussen de
planken uit.

Schroeven: Voor de vlonderschroeven geldt dat de dikte minimaal 5 mm moet zijn en de lengte altijd de dubbele dikte van de planken. Voor de bevestiging van de planken gebruikt u overigens een platkopschroef zoals kruiskop of Torx. Deze verzinkt u met de vlonderplank in de groef, zodat de schroef niet uit het hout steekt. Dit doet u met een verzinkboor.

Tekening: Maak een tekening op schaal. Meten is weten, tenslotte. Vervolgens beslist u de richting van de vlonderplanken, daarna komen daarop dwars de regels. U kunt vlonderplanken overigens ook ‘in wild verband’ leggen, dit houdt in dat u verschillende lengtes door elkaar heen gebruikt.

Piketpaaltjes of tegels: U kunt beide gebruiken. Plaats ze om de 50 cm onder de onderregels.

Gereedschap: Schroef met een accutol en boor met een boormachine op 220 stroom (dit is beter voor het hout en uw gereedschap).
Gebruik geen decoupeerzaag om af te korten, maar een handcirkelzaag. Dat zaagt strakker en eenvoudiger.

 

Vlonders en bruggen – Hout boven water

Hout en houtdelen zijn populair aan de waterkant, vooral als het water eronderdoor loopt. Zo’n constructie is bijzonder aantrekkelijk maar niet altijd makkelijk te maken. Als de onderbalken voldoende zwaar zijn, kan een vlonder zo’n 40 tot 60 centimeter oversteken. Noodzakelijk is dan wel dat de constructie goed in de ondergrond wordt verankerd, zodat bij belasting van het overhangende deel de vlonder niet kan kiepen.

Als de vlonder verder oversteekt, zal hij moeten worden gesteund op een plek in het water. Dat kan bezwaarlijk zijn, want de meeste vijvers worden gemaakt van folie. Er is altijd het risico dat de paal door het gewicht door de folie heen gaat en een lek tot gevolg heeft. Riskante constructies moeten zoveel mogelijk worden vermeden. Vlonders over het water suggereren voldoende dat er water onderdoor loopt. Of het nu een oversteek van 20 centimeter of van 2 meter gaat, als de vlonder dicht boven het water hangt, maakt dat niets uit.

Vlonders en bruggen – Bruggen

De mogelijkheid een grote vijver te kunnen kruisen kan zowel aantrekkelijk als noodzakelijk zijn. Dit met betrekking tot de belijning van een tuin of om het water optisch zoveel mogelijk ruimte te geven. Net als bij overstekende vlonders zijn ook hier de draagconstructies in de vijver bijzonder riskant. Maar en zijn andere mogelijkheden. Door een grote vijver onder de brug met behulp van een zandbed in tweeën te delen, lijkt het alsof de brug het water doorkruist. Als een fysieke verbinding tussen de twee vijvers noodzakelijk is voor het onderwaterleven, kan het best voor een zo smal mogelijke verbinding worden gekozen die precies tussen de draagconstructie loopt.

Bruggen zijn vaak een opvallend element in de tuin. Dus als een oversteek aan de orde is, houd hem dan zo sober mogelijk. Een strakke vlonder met aan één zijde een armleuning is ook een brug en past vaak beter is de sfeer dan een gebogen opvallende brug.

Deze informatie is geschreven door Martijn van Loon | Houthandel van Loon – Wijk & Aalburg

Wilt u niet alleen informatie over vlonders en bruggen? Kijk dan eens voor wat algemene informatie over tuin op Tuinaanleg. Bent u juist geinspireerd door de mogelijkheden voor vlonders en bruggen die we hebben benoemd? Kijk dan ook eens op Vijvers? Wellicht dat u ook daar wat nuttige informatie kunt vinden.