20.1 C
Utrecht
HomeNieuwsTuinberegening

Tuinberegening

Tuinberegening kan op diverse manieren plaatsvinden. Hoe het plaatsvindt, is misschien niet eens het belangrijkste. Het gaat erom dat het correct gebeurt en op het juiste tijdstip. Pas dan kunt u het gehele jaar genieten van uw mooie tuin. Op deze pagina bespreken we enkele zaken aangaande de aanleg van een beregeningsinstallatie in uw eigen tuin, namelijk:

  • Waarom tuinberegening
  • Intekenen tuinberegening
  • Aanleg tuinberegening

Waarom tuinberegening

In de eerste alinea hebben we het eigenlijk al vermeld. Het uiteindelijke doel van het beregenen van uw tuin is om te genieten van een tuin die er heerlijk uitziet en die is aangelegd naar uw persoonlijke wensen. Het beregenen vindt vaak nog plaats op de ouderwetse manier via de tuinslang. En daar is helemaal niets mis mee. Toch zie je steeds vaker dat geavanceerde systemen populair zijn onder de doorsnee tuinbezitter. Het idee dat zo’n beregeningsinstallatie kostbaar en niet te betalen is, ligt al een eindje achter ons.

Intekenen tuinberegening

Als men een tuinberegeningsinstallatie wilt aanschaffen, dan is tevens een tuinontwerp noodzakelijk. Zo’n ontwerp is bepalend voor het uiteindelijke succes van het intekenen van de installatie. Stap voor stap wordt op de tekening aangegeven waar onder meer de woning, schuur en garage zich bevindt. Dat geldt tevens voor terrassen, paden, beplanting en gazon. Als dat in kaart is gebracht, is direct duidelijk waar de tuinberegeningsinstallatie gelegd moet worden.

Uw tuin heeft specifieke plekken die – als het om beregening gaat – extra aandacht behoeven. Waar valt het meeste schaduw? Op welke plekken schijnt het vaakst de zon? En welke planten hebben behoefte aan extra beregening? Het intekenen van bepaalde zones die meer of minder water behoeven, is daarom noodzakelijk. Dit zijn zaken waarmee u rekening dient te houden bij de aanleg van een beregeningsinstallatie.

Met deze gegevens gaat u naar de hovenier of een andere specialist om te bepalen waar de sproeipunten moeten komen te liggen. Als dat gebeurd is, kunt u ervan uit gaan dat alle stappen zijn doorlopen om te komen tot een goede en juiste intekening van uw toekomstige beregeningsinstallatie.

Aanleg tuinberegening

Gaat u met de schop aan de gang? Neem dat nog even in overweging. Het graven van sleuven in uw tuin is namelijk zwaar werk. Dat dient echt met een minigraafmachientje te gebeuren. De sleuven die moeten worden gegraven, dienen 60 cm diep en 30 cm breed te zijn. Na het graven van deze sleuven kunnen de eerste leidingen al worden gelegd.

Als de leidingen zijn gelegd, kunnen de sproeikoppen al worden geplaatst. Dit vergt wel enige nauwkeurigheid. Het plaatsen en afstellen moet natuurlijk perfect gebeuren. Want u hebt waarschijnlijk geen zin om later uw tuin weer helemaal open te gooien, als blijkt dat de afstelling niet klopt. Voordat de sleuven worden dichtgegooid, is het handig het systeem te testen. Werkt alles naar behoren en komt het water op de gewenste plekken?

Ook het dichtgooien van de sleuven dient voorzichtig en met beleid plaats te vinden. Gooi het laagje voor laagje dicht en stamp het aan. Doet u dit niet en gooit u direct de sleuf in zijn geheel vol, dan is de kans op verzakkingen in een later stadium erg groot.

Vorig artikel
Volgend artikel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertisment -

Meest gelezen

Recent commentaar

Rudi Wortelboer on Graszaadteelt
Betty Banis on Kruidenplanten
Bregje on Tuinonderhoud
Jan Dijkstra on Waterplanten
Ferdinand Schneider on Type beregening
Bert on Gazon beregenen
Angelique van Dam on Kunstgras onderhoud
Loes Masseree on Gazonziektes
Sandra Vaessen on Coniferen
Tuinpedia.nl on Wanneer gras zaaien?
Björn on Soorten onkruid
ilse on Klimplanten
Stephan on Graszaad
Charlotte Icke on Type beregening
C. van Dongen on Emelten
Ellen van Amsterdam on Coniferen
M Spaans on Coniferen
d.e. van de werff on Graszoden leggen
Tuinpedia.nl on Gazonziektes
wilhelmien on Gazonziektes
Jan Groot on Soorten onkruid
Tuinpedia.nl on Klimplanten
carla on Klimplanten
Coby on Gazonmest
berthie on Gazon beluchten
Marleen Raaijmakers on Hazelaarschermen
Green Gardens on Graszaadteelt
Mw. M Moelands on Graszaad
Van Hootegem Hugo on Graszaad
Wigman on Gazononderhoud
branco on Onkruid in de tuin
Tuinpedia.nl on Soorten onkruid
Tuinpedia.nl on Waterplanten
dijkhof on Klimplanten