Aardappelen kweken

Aardappelen kweken – wat zijn aardappelen?

Aardappelen zijn knollen van de aardappelplant die zich onder de grond vormen. Aardappelen zijn afkomstig uit het Andesgebergte in Zuid-Amerika. Spanjaarden hebben de aardappelen over de gehele wereld verspreid en zo zijn ze ook in ons land terecht gekomen. Zij hebben er voor gezorgd dat wij nu aardappelen kweken en ze door ze te koken eetbaar te maken.

Kwekers hebben vele soorten aardappelen met elkaar gekruist. Door het kruisen kennen we tegenwoordig tientallen soorten aardappelen die in ons land te telen zijn en zich in onze groentetuin bevinden. Door aardappelen te koken worden ze eetbaar.

Aardappelen kweken – hoe zien aardappelen eruit?

Aardappelen zijn zo groot als een vuist en hebben vaak een aardse kleur. Er zijn echter ook soorten die groen, rood of paars van kleur zijn. De aardappelplant is groen en maakt verschillende stengels aan waaraan bladeren verschijnen. Voordat de aardappelplant afsterft, verschijnen er kleine witte of paarse bloempjes.

Hoe kunt u aardappelen kweken?

Aardappelen kunt u kweken door ze te poten. U kunt hiervoor speciale pootaardappelen gebruiken. Toch is het ook mogelijk om aardappelen te gebruiken die uitschieten. Aardappelen kweken doet u door de volgende stappen te doorlopen.

 • Spit de grond diep om
 • Maak bedden met een onderlinge afstand van 50 centimeter
 • Poot aardappelen 10 centimeter diep in de grond met een tussenafstand van 30 centimeter
 • Dek de aardappelen af met grond
 • Verwijder regelmatig opkomend onkruid
 • Zodra het groen 10 centimeter hoog is, aardt u deze aan
 • Herhaal eenmaal het aarden van het bed
 • Houd de grond vochtig

Wanneer kunt u aardappelen poten?

Er zijn drie verschillende soorten aardappelen.

 • Vroege aardappelen, februari-maart
 • Middel aardappelen, april
 • Late aardappelen, van half april tot half mei

Wanneer kunt u aardappelen oogsten?

De oogst van de aardappelen is afhankelijk van het moment van poten. Aardappelen kunnen doorgaans na drie maanden worden geoogst. Zorg ervoor dat de late aardappelen uiterlijk eind oktober worden geoogst.

Tips bij het kweken van aardappelen

 • Aardappelen dienen aangeaard te worden omdat deze anders groen van kleur blijven. Groene aardappelen zijn niet eetbaar!
 • U kunt aardappelen ook zelf laten ontkiemen. Daarvoor plaatst u aardappelen in een kist of bak en zet deze op een lichte plaats bij een temperatuur van ongeveer 10 graden.
 • Aardappelen kunnen slechts eens in de 4-5 jaar op dezelfde grond worden geteeld. Dit is om uitputting van de grond te voorkomen.
 • Aardappelen kweken kunt u ook doen in een emmer. Maak een gat in de bodem van de emmer, en vul hem vervolgens met tuinaarde gemengd met compost. Poot een viertal aardappelen en geef regelmatig water.
 • Aardappelen kunnen het beste bewaard worden bij een temperatuur tussen de 4 en 8 graden. Bewaar de aardappelen in kisten op een donkere en droge plek.

Tip bij het kweken van rode aardappel

Mocht u een gerecht willen voorbereiden met aardappel, probeer dan eens de rode aardappel. Deze rode aardappel – niet geheel toevallig ook wel de sweet potato genaamd – heeft een zoete smaak en geeft uw gerecht net even wat extra’s. De rode aardappel is de laatste jaren steeds populairder aan het worden. Deze aardappel is niet alleen lekker, maar ook hartstikke gezond. In alle eerlijkheid, de rode aardappel behoort eigenlijk niet tot de aardappelsoorten, maar is het een verdikte wortel afkomstig van een plant uit de Windefamilie.

De zoete aardappel kunt u zelf in het voorjaar eenvoudig opkweken. Plaats de knol eerst in een pot met water. Dat water moet ongeveer tot de hoogte van eenderde van de knol reiken. Als hij over voldoende wortels beschikt, kan hij in de volle grond (het liefst in de halfschaduw). Plaats de knol en dek de grond goed af met zwart plastic. De grond dient op deze wijze te worden ‘opgewarmd’. Het is de bedoeling dat een week of drie voor de oogst de zoete aardappel geen water meer krijgt.