Aardbeien kweken

Aardbeien kweken – wat zijn aardbeien?

Aardbeien zijn de heerlijke zoete vruchten van de aardbeiplant. De vruchten komen afhankelijk van de soort in het voorjaar of de zomer aan de plant. Voorafgaand aan de vruchtvorming vindt er bestuiving plaats van de mooie witte bloempjes. Aardbeien kweken is heerlijk, en vooral leuk voor kinderen.

Aardbeien kweken – hoe zien ze eruit?

De aardbeiplant groeit op de grond en maakt stelen waaraan een drietal bladeren verschijnen. Na de bloei vormen zich eerst groene aardbeien. Deze vruchten zullen rood kleuren als ze rijp zijn. De vruchten zijn rood met kleine groene pitjes en worden niet groter dan 4-5 centimeter.

Hoe kunt u aardbeien kweken?

Aardbeien kweekt u in de moestuin / groentetuin of in potten op een zonnige plek. Het kweken is vrij arbeidsintensief maar de opbrengst is zeker de moeite waard. Als de aardbeibedden zijn gemaakt, komen de vruchten vanzelf. De plant heeft echter een grote waterbehoefte waar u ze zeker mee moet helpen. Het geven van extra vocht levert grotere en sappigere vruchten op. Het is belangrijk dat de aardbeibedden onkruidvrij worden gehouden. Onkruid onttrekt zonlicht en vocht aan de plant. Dit staat de ontwikkeling van vruchten in de weg.

Aardbeien kweken in de dakgoot

Ja, het is inderdaad mogelijk om bij u in de dakgoot aardbeien te kweken. In alle eerlijkheid moet worden gezegd, dat u daarvoor niet de bestaande dakgoot moet gebruiken. Als u de ruimte ervoor heeft in de achtertuin, plaats daar in de breedte dwarsgoten waar u staand met u handen nog goed bij kunt. Nadat het kweken is voltooid, is het zeer eenvoudig om de aardbeien te plukken. Klik op de hierna volgende link Aardbeien in dakgoot om te zien hoe zoiets eruit komt te zien.

Als u eens een andere manier van kweken wilt, bent u natuurlijk niet afhankelijk van slechts de dakgoot. Er zijn meerdere manieren om het kweken van aardbeien nog leuker te maken. Hebt u weleens gedacht aan een pvc pijp. Het principe komt aardig overeen met het kweken van aardbeien in de dakgoot. U plaatst de pvc pijp op een plek die gemakkelijk te bereiken is. Het meest eenvoudige is, wanneer u deze pijp op hoogte plaatst. U verliest hiermee geen kostbare plaats in uw tuin. En het plukken van de gekweekte aardbeien is hartstikke gemakkelijk.

Wanneer kunt u aardbeien planten?

Aardbeien plant u in het voorjaar met een onderlinge afstand van minimaal 30 centimeter. Het uitplanten van aardbeien kunt u het beste doen in humus en kalkrijke bodem. Het voorbereiden van de bodem kunt u het beste in het najaar doen. U mengt dan compost en kalk door de bestaande tuinaarde.

Na de vruchtdracht maakt de aardbeiplant uitlopers. Aan de uiteinden ervan ontwikkelen zich nieuwe planten. Deze kunt u afsnijden en al in augustus uitplanten gewoon in de volle grond. U kunt op die manier continu nieuwe bedden aanleggen. Dit is ook nodig, omdat de aardbeienplant na drie jaar aanzienlijk minder vruchten gaat geven en dus beter vervangen kunnen worden.

Wanneer kunt u aardbeien oogsten?

Het oogsten van aardbeien kan gedaan worden zodra de vruchten mooi rood kleuren. Ze zijn dan heerlijk zoet en sappig. De oogst kan al erg vroeg in het voorjaar plaatsvinden onder glas, later ook in de buitenlucht en dit tot in de zomer. Het is wellicht de moeite waard verschillende soorten aan te planten zodat u nog langer van verse aardbeien kunt genieten.

Tips bij het kweken van aardbeien

Strooi stro rondom de planten zodat ze niet liggen te rotten op de natte grond. Span een net over de planten om vogels van de vruchten af te houden.