Asperges kweken

Asperges kweken – wat zijn asperges?

Eén van de meest geliefde groenten zijn asperges. Het zijn de jonge scheuten van de plant die als groenten worden geteeld. Bij het asperges kweken kan het resultaat verschillend zijn. Er zijn witte, groene en paarse varianten die alle erg prijzig zijn. Vroeg in het seizoen worden de witte varianten onder plastic gekweekt.

Asperges kweken – hoe zien ze eruit?

Zoals omschreven zijn er witte, groene en paarse varianten. De witte asperges hebben geen kleur doordat ze onder de grond worden gekweekt en geen zonlicht zien. De witte stengels van de plant zijn langwerpig met een knop aan het uiteinde. Ze voelen erg glad aan en zijn enorm verschillend qua dikte. De prijs van de asperges wordt hier ook op gebaseerd. Er zijn hele dunne asperges die de dikte van een potlood hebben, dikkere asperges zijn zo dik als een markeerstift.

De groene en paarse varianten zijn erg afwijkend ten opzichte van de witte soort. Ze zijn dun als een potlood en hebben een mooie uitlopende knop aan het uiteinde zitten. De kleur hebben ze gekregen omdat deze wél boven de grond worden geoogst.

Asperges kweken – hoe doe je dat?

Asperges kweken doet u in bedden. Maak een lange strook met afgewerkt zand en druk deze stevig aan. Door de hoogte van de bedden zal de grond makkelijker opwarmen en wordt ook het oogsten mogelijk gemaakt. Na het zaaien kan er de eerste drie tot vier jaar niet worden geoogst. Om die reden kunt u het beste plantgoed kopen.

Het eerste jaar – In april of mei kan met het zaaien worden begonnen. Zaai ze in rijen op een zaaibed en plaats ze ongeveer 10 cm uit elkaar. Nadat ze zijn opgekomen kan het verschil van 10 cm worden teruggebracht tot 5 cm.

Het tweede jaar – In februari en maart dienen de planten in hun definitieve zaaibed te worden geplaatst. Het is van wezenlijk belang dat de grond waarin de plantjes worden geplaatst, helemaal is ontdaan van wortelonkruid. Om dat te bewerkstelligen is het verstandig om dit stuk grond al een jaar van tevoren af te dekken met bijvoorbeeld karton. Omdat de asperges wel 20 jaar op dezelfde plek kunnen blijven staan, moet u zorgen voor een gezond stuk grond. Verrijk de grond met kalk en compost. Hebt u kleigrond in de tuin? Voeg dan op de betreffende plek zand toe om de drainage te verbeteren.

Het derde jaar – Als de planten goed groeien, zou er al begonnen kunnen worden met oogsten. Maar let op, dit is niet altijd het geval. Twijfelt u? Dan is het zeker verstandig nog een jaartje te wachten. Hoe moeilijk dat misschien ook is.

Het vierde tot twintigste jaar – De oogst kan beginnen. Deze oogst vindt plaats tussen eind april en eind juni. Na deze periode moet u niet meer oogsten. De plantjes hebben weer alle tijd en energie nodig om volgend jaar wederom goede asperges te leveren.

Wanneer kunt u asperges planten?

In februari en maart kunt u de planten in het bed van uw moestuin plaatsen. Zorg ervoor dat het bed goed draineert, werk om die reden altijd op zandgrond. De bedden nemen redelijk veel ruimte in beslag, plaats ze dan ook altijd aan de zijkant van uw moestuin. Spreid bij het planten de wortels goed uit over het bed en geef de planten een onderlinge afstand van 40 centimeter.

Wanneer kunt u asperges oogsten?

Asperges kunnen geoogst worden als de grond van de aspergerug begint te “breken”. De nieuwe scheuten drukken dan de grond omhoog. Zo kunt u zien dat de asperge zich vlak onder het oppervlak bevindt. Vanaf de eerste oogst kunnen er wekelijks nieuwe scheuten worden weggenomen. Het seizoen loopt door tot 24 juni. Na die datum heeft de plant uitlopers nodig om voldoende voedingsstoffen binnen te halen voor het volgende jaar.

 

Tips bij het kweken van asperges

Plaats zwart plastic folie over de bedden, de asperges groeien dan harden en verkleuren minder snel. Door te zaaien is er een groter aanbod aan soorten asperges.