Boerenkool kweken

Boerenkool kweken – wat is boerenkool?

Boerenkool kweken is niet zo moeilijk. Het is een bladgewas dat kan worden gezien als een typische wintergroente. Het kan op zeer eenvoudige wijze op alle grondsoorten worden gekweekt. Van de groente wordt het blad geoogst en fijngesneden. Na het koken ervan is het heerlijk te verwerken in een Hollandse stamppot.

Bij boerenkool kan een onderscheid worden gemaakt tussen:

  • Struikboerenkool – Deze kool heeft een vrij lange stengel en wordt voor de verse consumptie doorgaans vanaf begin september tot begin februari geoogst. Meestal is deze bedoeld voor consumptief gebruik.
  • Dwergboerenkool – Deze oogst vindt plaats van half september tot begin november. De oogst van deze soort boerenkool is doorgaans bedoeld voor de industrie.

Boerenkool kweken – hoe ziet het eruit?

Boerenkool is een vrij hoge plant tot wel een halve meter hoog. Het maakt een dikke lichtgroene stengel waaraan krullige bladeren verschijnen.

Hoe kunt u boerenkool kweken?

Boerenkool kweken doet u buiten in de volle grond. In rijen worden de planten uitgeplant en de bladeren kunnen later worden afgesneden voor consumptie. Boerenkool stelt weinig eisen aan de bodem en een lichte toevoeging van compost is dus voldoende.

Wanneer kunt u boerenkool zaaien?

Het zaaien van boerenkool kunt u doen van begin mei tot eind juni. U kunt dit het beste op een zaaibed doen en de plantjes later uitselecteren en uitplanten. Wij hopen dat u dit jaar niet vergeten bent boerenkool te zaaien. Als u dat inderdaad hebt gezaaid, dan kunt u deze winter al genieten van boerenkool uit uw eigen tuin.

Wanneer kunt u boerenkool uitplanten?

De plantjes kunnen in de volle grond worden geplaatst als deze 10 centimeter hoog zijn. Begin augustus moeten de plantjes uiterlijk op hun definitieve plaats staan. Ze hebben dan voldoende tijd om genoeg bladeren te vormen voor een goede oogst.

Wanneer kunt u boerenkool oogsten?

Het oogsten van de boerenkool kan vanaf het eind van de herfst en nog de gehele winter. Boerenkool is een echte wintergroente en kan ook uitstekend tegen de vorst. Sterker nog, de boerenkool is op zijn lekkerst als er vorst over heen is geweest. De plant gaat, als bescherming tegen de vorst, suikers aanmaken wat de groente wat minder bitter maakt. Wacht met het oogsten van boerenkool tot de vorst is ingetreden. Dan is boerenkool pas echt lekker. Snij slechts de onderste bladeren weg en u kunt de gehele winter blijven oogsten.

Ondanks alle positieve aspecten van boerenkool die we op deze pagina gaan benoemen, kan de kool bevuild zijn met de aanwezigheid van rupsen en/of slakken. Dat is vervelend. Maar dramatisch is het zeker niet. Er bestaan wel degelijk eenvoudige manieren om de boerenkool hiervan te ontdoen. Bijvoorbeeld:

  • Plaats de bladeren van de bloemkool in een grote bak met water en voeg daar een eetlepel zout aan toe. Laat het een uurtje staan en was het daarna goed schoon.
  • Was de bladeren van de bloemkool in ruim en warm water. Als u dit hebt gedaan, mag u de bladeren nogmaals wassen, maar dan in koud water.

Meerwaarde van het product boerenkool

Het lijkt misschien niet zo voor de hand liggend, maar het product boerenkool maakt veel los bij ondernemers. En dan niet alleen de ondernemers in de land- en tuinbouw, maar ook bedrijven in bijvoorbeeld de kledingbranche. Een producent van winterkleding ziet in boerenkool een ideale link naar zijn kledinglijn en laat de afbeelding van deze koolsoort ook regelmatig terugkomen in zijn reclame-uitingen.

Hij vertelt zelf: “Boerenkool zit vol met vitaminen en koper, kalium, ijzer, mangaan en fosfor. Maar bovenal heeft boerenkool een mooi blad en is het een krachtig gewas. Die laatste twee eigenschappen komen terug in de collectie van Delikatessen in de vorm van schoonheid en kwaliteit.”