Composiet
Composiet wordt een steeds bekender product in Nederland. Het materiaal kan breed ingezet worden in de tuin. Denk bijvoorbeeld aan vlonders, schuttingen en pergola’s. Echter, de keuze voor het merk composiet én de montage is bepalend voor het succes in uw tuin.
Composiet en zijn geschiedenis
Composiet is een materiaal dat uit meerdere lagen is opgebouwd. In deze lagen worden verschillende producten samengebracht. Naast kunststoffen worden ook natuurlijke materialen in deze lagen aangebracht. Hout, bamboe, hennep en vlas zijn vezelhoudende materialen, die door te combineren met kunststof, een erg sterk en duurzaam product vormen. In andere samenstelling wordt composiet ook veel gebruikt in de scheepvaart en vliegtuigbouw. In de tuin bestaat composiet meestal uit kunststof en hout, waarbij de beste eigenschappen van beide gecombineerd worden. Vaak zijn de plastic kunststoffen tegenwoordig van recycled plastic, wat composiet tot een milieuvriendelijk product maakt.
Vlonder van composiet aan het Comomeer, It.Toepassingen van composiet
Het meest bekend zijn de vlonderdelen van composiet. Deze zijn in meerdere kleuren verkrijgbaar en worden bevestigd middels een clipsysteem. Hierdoor zijn er geen schroeven zichtbaar en is er een oppervlak zonder oneffenheden. De planken kunnen echter ook verticaal gebruikt worden als schutting of afscheidingswand. Hiervoor wordt een constructie gemaakt van metaal, kunststof of aluminium. In deze constructie zit een profiel waarin de planken geplaatst kunnen worden. Wanneer wenselijk kunnen de composiet planken in dit profiel worden afgewisseld met bijvoorbeeld glas of hout. Tenslotte zijn er sinds korte tijd ook composiet pergola’s op de markt. De buitenkant van palen en liggers zijn gemaakt van composiet. Inwendig de palen en liggers zit een profiel van metaal die voor de stevigheid zorgt. De pergola’s kunnen in verschillende modellen worden uitgevoerd en er zijn opties als bijvoorbeeld een schaduwdoek of extra tussenliggers.
Voordelen én valkuilen
Producten van composiet kennen voordelen, maar ook valkuilen. Het is een duurzaam product en kan lang meegaan. Daarnaast is er relatief weinig onderhoud (hoeft niet gelakt, geolied of gebeitst te worden). Ook is het materiaal snel en eenvoudig te reinigen met een hoge drukspuit. Composiet is oersterk. Doordat de verschillende lagen zeer stevig tegen elkaar aan zijn geperst, kenmerkt het zich door de enorme dichtheid. Bijkomend voordeel hiervan is dat eventuele schadelijke stoffen nauwelijks de kans hebben om in de composiet door te dringen.
Door de verschillende kleuren die leverbaar zijn is het mogelijk om de uitstraling van het terras of schutting aan te laten sluiten bij de uitstraling van bijvoorbeeld het woonhuis. Daarnaast is een groot voordeel dat gespecialiseerde leveranciers een totaalpakket kunnen leveren. Dat betekent dat planken, onderconstructie, bevestigingsmaterialen en een bouw- en montagebeschrijving in één keer worden geleverd.
Tegenover de voordelen staan ook een aantal valkuilen. Op de markt zijn er veel verschillende soorten composiet te vinden. Er zijn veel aanbieders die in het productieproces een verkeerde productsamenstelling hanteren. Hierdoor is het materiaal niet UV-bestendig en zal de vlonder of schutting naar verloop van tijd gaan verkleuren. Daarnaast zal bij slechte kwaliteit composiet werking optreden waardoor planken kromtrekken en zelfs gaan scheuren. Let daarom bij aankoop van composiet op de garantie die gegeven wordt en vraag naar een CE-certificaat en TÜV-keuring. Alleen dan kunt u zeker zijn van een kwalitatief goed product waar u over 15 jaar nog plezier van heeft.
Montage
De montage van composiet is essentieel voor het succes. Wanneer een kwalitatief goed product op een verkeerde manier wordt bevestigd kan een lange levensduur niet worden gegarandeerd. Daarom wordt geadviseerd om een vakman te raadplegen. Deze kan op locatie beoordelen welke bevestigingsmaterialen er moeten worden gebruikt en hoe de composiet gemonteerd moet worden.
Ga voor uitgebreide productinformatie over alle toepassingen van composiet naar www.tecnodeck.nl of bel 0488-442867.