Gazon beregenen

Waarom moet u het gazon beregenen?

Ons klimaat is perfect geschikt voor een gazon. Over het algemeen valt er meer dan voldoende neerslag om het gras van voldoende water te voorzien. In het voorjaar en vooral in de zomer zijn er echter vaak lange droge periodes waarin het gras het moeilijk heeft. Het zal dan vaak minder fris groen gaan ogen en zelfs geel worden. U dient dan het gazon te beregenen om het in goede conditie te houden. Gevolgen van niet of onvoldoende beregenen zijn:

 • Geel gazon
 • Afstervend gras
 • Onkruid in uw gazon

Verkleuring van het gazon kan erg snel optreden bij erg warm weer. Maar ook een lange droge periode in het voorjaar zal de conditie van uw gazon aantasten. Het gras zal dan geel kleuren. In een later stadium zal het gras boven de grond zelfs helemaal afsterven. Gelukkig blijven de wortels onder de grond wel intact en zal het gras zichzelf herstellen zodra er voldoende neerslag valt.

Maar vaak is het leed dan al geschied. Onkruidzaden die op uw gazon terecht komen, kunnen op de opengevallen plekken gaan wortelen. Zodra de omstandigheden gunstig zijn, zullen ze erg snel groeien en uw gazon verpesten.

Wanneer moet u het gazon beregenen?

Beschreven problemen kunnen dus voorkomen worden door het gazon te beregenen. Uw gazon beregenen moet u doen zodra de eerste symptomen van droogte verschijnen. Deze symptomen zijn:

 • Verlies aan veerkracht
 • Doffer worden van de kleur
 • Vergeling van het blad

Indien u het gazon dan niet beregent, kunnen de gevolgen aanzienlijk zijn. De grasdelen die zich boven de grond bevinden gaan verschrompelen en sterven net als de wortels onder de grond af. Uw gazon beregenen moet u doen zodra u verschijnselen ziet, maar voorkomen kan ook en is natuurlijk beter. Bij temperaturen boven de 20 graden dient u het gazon twee tot drie keer per week water te geven. Hoe warmer het weer, hoe hoger de frequentie van het beregenen.

Tip: Het gazon beregenen doen we overigens ook na een bemesting! Agressieve meststoffen kunnen tot verbranding leiden en dienen dus opgelost te worden voordat de zon erop begint te branden.

Op welk moment van de dag moet u het gazon beregenen?

Het gazon beregenen kunt u het beste in de avond of anders de ochtend doen. In ieder geval niet midden op de dag. Dit heeft verschillende redenen:

 • Verdamping
 • Verbranding

Verdamping

Als de zon op uw gazon staat te branden, zal veel van het gesproeide water direct verdampen. U krijgt dan een vertekend beeld van de gegeven hoeveelheid water.

Verbranding

Waterdruppels die aan de grassprieten blijven hangen, werken als een vergrootglas. De druppels zorgen ervoor dat omliggende grasplantjes verbranden. Beregenen heeft dan een tegenovergesteld effect.

Hoelang moet u het gazon beregenen?

De tijd dat uw gazon beregend dient te worden, is sterk afhankelijk van het grondtype in uw tuin. Ligt uw gazon op kleigrond, dan kunt u ervan uitgaan dat er nog lange tijd vocht in de grond aanwezig zal zijn. Dit is bij zandgrond niet het geval. Hier zakt water erg snel weg en droogt het gazon dus eerder uit.

Zandgrond

Op zandgronden geeft u bij een temperatuur van 20 graden een uur water. Als de temperatuur verder oploopt, kunt u per 5 graden stijging de sproeitijd verdubbelen. Tijdens een hittegolf dient u dus om de dag uw gazon 180 minuten te beregenen.

Kleigrond

Aangezien kleigronden extreem goed zijn in het vasthouden van vocht, zal het geven van water hier minder vaak en minder lang nodig zijn. Temperaturen rond de 20 graden vragen een half uur water. Boven de 25 graden sproeit u ongeveer 80 minuten. Tijdens extreem warm weer sproeit u 2 uur. U voorkomt dan dat de kleigrond door uitdroging hard wordt.

Tip: Indien u uw gazon vaak kleine hoeveelheden water geeft, zal de plant zich niet erg diep gaan wortelen. Hierdoor is de plant kwetsbaarder dan een plant die dieper wortelt. U doet er dus goed aan om minder vaak te beregenen, maar dan wel grotere hoeveelheden.

Welke methoden zijn er om het gazon te beregenen?

Het gazon kan met behulp van verschillende producten worden beregend:

 • Gieters
 • Tuinslangen
 • Geperforeerde plastic slangen
 • Sproeiers
 • Beregeningsinstallatie

Gieters zijn niet praktisch, tenzij het om een heel klein stukje gaat. Tuinslangen kan men voor kleine gazons gebruiken en zijn juist nuttig op moeilijke plaatsen zoals taluds. Sproei zo fijn mogelijk met een verstelbare straalpijp of koppel een sproeier aan die u op een vaste plek kunt laten staan. Geperforeerde plastic slangen zijn nuttig voor graspaden en moeilijke plaatsen. Ze geven een minder gelijkmatige verdeling dan sproeiers.

Sproeiers kunnen vastgesteld zijn, in bezit zijn van een draaiarm, verzonken in het gazon of oscillerend. De eerste drie types sproeier bereiken een cirkelvormig gebied, terwijl de laatste een rechthoekig gebied bestrijkt. De laatste is daarom zuiniger en kent niet altijd zoals de anderen het probleem van overlappen. Sommige oscillerende (vierkant-)sproeiers kunnen worden versteld, zodat ze onder een hoek sproeien of andere sproeipatronen geven. Verzonken sproeiers liggen onder het oppervlak van het gazon. Door de druk van het water worden zij opgelicht en in beweging gezet.

Is een tuinberegeningsinstallatie ook geschikt voor het gazon?

Om uzelf van gemakken te voorzien kunt u een beregeningsinstallatie aanleggen. Deze systemen zijn er voor alle verschillende gazongroottes verkrijgbaar. Ze kunnen zo afgesteld worden dat u er nooit meer omkijken naar heeft. Een tuinberegeningsinstallatie is dus uitermate geschikt voor het sproeien van uw gazon. Lees er meer over op de volgende pagina: tuinberegening.