Gazongrassen

Welke grassoorten zijn geschikt als gazongrassen?

Om een perfect gazon aan te leggen, zijn slechts enkele grassoorten geschikt. Er zijn veel factoren die invloed hebben op de keuze voor bepaalde gazongrassen.

 • Kenmerken van het gras
 • Klimaat
 • Ligging van het gazon
 • Bestemming van het gazon

Gazongrassen – welke kenmerken moet het hebben?

De grassenfamilie kent een gigantische diversiteit. Zo is bijvoorbeeld bamboe ook een grassoort, maar zoals veel grassoorten niet geschikt om als gazon dienst te doen. Wat voor eisen stellen wij aan ons gazon?

 • Groene kleur
 • Kort maaien verdragen
 • Zacht
 • Gemakkelijk groeien
 • Niet te hard groeien
 • Zichzelf kunnen herstellen
 • Bepaalde mate van gebruik verdragen
 • Bestand zijn tegen ziekten

Deze eisen lijken allemaal niet zo vreemd. Hier voldoet immers elk gazon aan. Gigantisch veel grassoorten vallen echter door deze voorkeuren af en zijn dus ongeschikt.

Gazongrassen – welke zaadmengsels zijn er?

Doordat we verschillende eisen hebben aan ons gazon, bestaan er zaadmengsels. Gazons worden altijd aangelegd met een bepaald zaadmengsel. Op deze wijze kunnen we het beste van de verschillende grassoorten combineren en het gazon aan uw eisen laten voldoen. Bovendien is niet elk zaadmengsel geschikt voor elke ondergrond. U doet er goed aan om uzelf hierin te verdiepen, voordat u begint met zaaien. De speciale zaadmengsels zijn wellicht wat prijziger, maar vaak is dit wel de investering waard. In ons land kennen we drie zaadmengsels die geschikt zijn voor een goed gazon.

Zeer fraai siergazon

80 % rood zwenkgras

20 % gewoon struisgras

Zaai 30 g per m2. De maaihoogte moet 2 cm zijn.

Siergazon voor algemene doeleinden

30 % rood zwenkgras

25  % kruipend rood zwenkgras

35 % beemdgras

Zaai 25 g per m2. De maaihoogte moet 3 cm zijn. Dit mengsel is minder mooi, maar sterker dan het eerste mengsel en kan bespeeld worden.

Gazon voor elk gebruik

20 % rood zwenkgras

20 % kruipend rood zwenkgras

10 % gewoon struisgras

35 % beemdgras
30 % Engels raaigras

Zaai 15 g per m2. De maaihoogte moet 3-4 cm zijn. Omdat ze laag blijven, hoeft er op de helling slechts weinig gemaaid te worden.

Gazongrassen – welke grassoorten komen voor in het gazon?

Gewoon struisgras is een heel lage, polvormende grassoort met korte wortelstokken. Struisgrassen verdragen van alle grassen kort maaien het beste en men vindt gewoon struisgras in de meeste fijne gazonmengsels. Het past zich aan de meeste omstandigheden aan, onder meer aan zure grond die vrij droog is. Men kan kort maaien (tot 2cm).

Fioringgras is een soort dat uitlopers vormt en soms wordt gebruikt in grasmengsels voor speelvelden op vrij zware, alkalische grond. Het is een ondiep wortelend gras dat slecht droogte verdraagt.

Rood zwenkgras is een zeer lage, pollenvormende grassoort die goed op arme grond groeit en tot 2 cm kan worden gemaaid.

Kruipend rood zwenkgras is een sterke grassoort die uitlopers vormt en natte, droge en koude omstandigheden verdraagt. Kort maaien verdraagt het echter minder goed dan de vorige soort.

Straatgras is een pollenvormend, eenjarig of kort levend onkruidgras, dat in veel gazons wordt gevonden. Het zaait zichzelf volop uit en is nuttig in grasvelden die sterk worden betreden.

Kamgras heeft een pollenvormende, vrij kleine habitus. Het wordt soms gebruikt in fijne gazonmengsels, maar het past zicht niet goed bij andere soorten aan. Niet korter maaien dan 4 cm.

Engels raaigras is een breedbladige soort die losse pollen vormt en op vrijwel elke grond goed groeit. Het is bijzonder geschikt voor zwaardere grondsoorten en zeer sterk. Niet korter maaien dan 3 à 4 cm, anders gaat de kwaliteit achteruit. Sommige nieuwere rassen zijn dichter en verdragen kort maaien beter.

Beemdgras heeft een polvormige groei met dunne, kruipende wortelstokken. Het is taai en sterk, maar heeft vrij veel tijd nodig om aan te slaan. Het houdt niet van natte, zware of zure grond. Niet korter dan 4 cm maaien.

Ruw beemdgras vormt losse pollen met korte, kruipende uitlopers. Het is beter voor natte, zware grond. Maar het kan slechter tegen bestrijding en is niet geschikt voor fijne gazons. Niet korter dan 4 cm maaien.

Doddegras is pollenvormend met aan de basis gezwollen knopen en heeft soms uitlopers. Het is sterk en geschikt voor natte, zware grond. Niet korter maaien dan 3 cm.

Bent u benieuwd naar wat er komt kijken bij het onderhoud van het gras? Kijk eens op Gras zaaien onderhoud. Het zaaien van gras lijkt een gemakkelijk proces.  Als men bezig is, blijkt toch dat het niet altijd meevalt. Kijk eens voor tips op Voordelen gras zaaien en Nadelen gras zaaien.