1. Home
  2. Graszaad kopen

Graszaad kopen

Wilt u graszaad kopen?

Een gazon is uit weinig tuinen weg te denken. Menig tuinbezitter kan niet eens zonder een gazon. De een vindt het al heerlijk om er slechts naar te kijken, de ander vindt het fantastisch als de kinderen er op kunnen spelen. Bij het aanleggen van een gazon kunt u kiezen uit het leggen van graszoden of het inzaaien van een gazon. Om een gazon in te zaaien heeft u uiteraard graszaad nodig. Antwoorden op alle vragen met betrekking tot graszaad kopen vindt u hier.

Welke hoeveelheid graszaad dient u te kopen?

Bij het kopen van graszaad is het allereerst belangrijk om de juiste hoeveelheid aan te schaffen. Ondanks dat het aanschaffen van graszaad meestal geen grote investering is, is het zonde als u teveel aanschaft. Toch is het verstandig een kleine hoeveelheid graszaad achter de hand te hebben. Zodoende hebt u voor het eventuele bijzaaien in ieder geval de juiste grassoort in uw bezit. Bij het zaaien van gras bestaat een groot verschil tussen het machinaal zaaien en handmatig zaaien van gras.

Machinaal zaaien

Machinaal wordt het graszaad met een grote nauwkeurigheid dicht bij het oppervlak verspreid. Hierdoor komt het graszaad altijd op de juiste afstand en plek terecht. Het grote voordeel van het machinaal zaaien is, dat op deze wijze de kans het grootst is dat er een perfecte spreiding van het zaad heeft plaatsgevonden. De hoeveelheid graszaad per 100m2 is bij het machinaal zaaien 1,5 -2 kg.

Handmatig zaaien

Bij handmatig inzaaien is de precisie veel minder. Doordat het zaad van een hogere hoogte wordt gegooid, komt het zaad niet altijd op de juiste plek terecht. Dat zou ertoe kunnen leiden, dat u in een later stadium merkt dat niet alle plekken evenveel zaad toebedeeld hebben gekregen. De hoeveelheid zaad per m2 is met deze wijze van zaaien veel minder nauwkeurig. Door deze redenen is de benodigde hoeveelheid graszaad per 100m2 bij het handmatig zaaien 2 tot 3 kg.

U kunt het beste altijd wat extra graszaad kopen. Plekken die na het inzaaien wat kaler blijven, kunnen dan opnieuw gezaaid worden. Ook kunnen op uw gazon door allerlei verschillende redenen kale plekken ontstaan. Deze kunt u dan bijzaaien met hetzelfde zaadmengsel als u bij het inzaaien heeft gebruikt.

Graszaad kopen – wat zijn de kwaliteitsverschillen?

Net als bij heel veel producten zijn er kwaliteitsverschillen. Het is enorm belangrijk om erop te letten dat het product een N.A.K. keurmerk heeft. De Nederlandse Algemene Keuringsdienst voert een controle uit op alle graszaadproducten. Zij kijken simpelweg of het vermelde product ook daadwerkelijk in de verpakking zit en of er niet te veel andere soorten graszaden bij zitten. Producten die het keurmerk hebben, voldoen aan de gestelde eis op het gebied van:

  • Kiemkracht
  • Verontreinigingen
  • Zuiverheid

NAK Nederland

De kiemkracht van de zaden moet tenminste 80% zijn. Van het ingezaaide graszaad moet tenminste 80% zich gaan ontkiemen. Voor meer nuttige tips hierover, kijk op de pagina Graszaad ontkiemen. De verpakkingen met graszaad mogen geen verontreinigingen bevatten. Zand, steentjes of onkruidzaden mogen absoluut niet in de verpakking zitten.

Graszaad kopen – u moet verzekerd zijn van tenminste 98% zuiverheid van het zaad van het soort of mengsel dat op de verpakking vermeld staat. Graszaden van andere grassoorten mogen niet meer dan 2% zijn. Bekijk voor algemene informatie over graszaad de pagina Graszaad alvorens een aankoop te doen.

Voor het kopen van graszaad kunt u terecht bij de Boerenbond of uw favoriete tuincentrum. Maar tegenwoordig is het natuurlijk ook mogelijk uw aankopen via internet te doen. Kijk op de diverse websites, doe vooral een prijsvergelijking en bestel – als u geen specifieke adviezen wilt hebben – het gewenste product.

 

 

 

LEAVE YOUR COMMENT

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close