Hazelaarschermen

Hazelaarschermen

Producten van hazelaartakken worden in Nederland steeds meer gebruikt. Het heeft een natuurlijke uitstraling en kan voor veel toepassingen gebruikt worden. De hazelaarschermen zijn een goed alternatief voor wilgentenen vanwege de langere levensduur.

Tuinafscheiding van hazelaarschermen

De hazelaar

Zoals de naam al doet vermoeden worden hazelaarpanelen, en aanverwante producten, gemaakt van hazelaartakken. De hazelaar is een ‘naaktbloeier’. Dit wil zeggen dat de plant al bloeit, voordat deze bladeren heeft. Voor bestuiving is deze dus afhankelijk van wind. De vrouwelijke en de mannelijke bloeiwijzen zitten apart aan de hazelaar. De vrouwelijke bloemen zitten met drie tot vier stuks in een knopje bij elkaar. Tijdens de bloei zijn alleen de rode stijlen met de stempels te zien. De mannelijke bloemen zitten in katjes en zijn al in de zomer aanwezig in de oksels van de bladeren. Deze gaan pas in januari bloeien. De hazelaar kan tot zo’n 6 meter hoog worden.

Waarom een hazelaarscherm?

Het robuuste karakter van een hazelaarscherm is over het algemeen doorslaggevend bij de keuze hiervoor. Veel mensen houden van deze uitstraling; het heeft iets straks, maar ook wel weer iets landelijks. Daarbij kunnen tuinbezitters een keuze maken tussen horizontaal gevlochten of verticaal gevlochten hazelaarschermen. Al met al worden deze schermen gewaardeerd vanwege hun ecologische meerwaarde. De voordelen van deze schermen zijn in het kort gezegd:

  • Ze zijn 100 procent natuurlijk.
  • Ze zijn opgebouwd als een vloeiend geheel.
  • Ze zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen en modellen.

Productie van hazelaarschermen

De hazelaartakken worden gekweekt in speciale kwekerijen. In deze kwekerijen worden heesters geplant en na 3  a 4 jaar zijn de takken groot genoeg om te worden gebruikt voor de producten. Op locatie worden de verse takken direct gevlochten. Door middel van grote schroeven worden dikkere takken met elkaar verbonden zodat er een stevig raamwerk ontstaat. In dit raamwerk worden vervolgens de takken gevlochten. Daarna worden de producten goed verpakt en getransporteerd naar de tussenhandel of eindgebruiker. Door de doorlooptijd van het productieproces zo laag mogelijk te houden hebben de producten voor de eindgebruiker een zo lang mogelijke levensduur.

Toepassingen van hazelaarschermen

Op de markt zijn diverse producten van hazelaar te verkrijgen. Het meest bekend zijn de hazelaarschermen waarmee een natuurlijke afscheiding kan worden gecreëerd. Daarnaast zijn bij enkele gespecialiseerde leveranciers ook borderranden, moestuinbakken, plantbakken en zelfs meubels en andere accessoires verkrijgbaar.

Daarnaast kunt u bij deze bedrijven vaak meer keuzes maken op het gebied van uitstraling van de producten. Horizontale of verticale vlechting, diverse formaten en de manier van bevestiging. Op aanvraag zijn bij gespecialiseerde leveranciers ook afwijkende maten te bestellen.

Montage

De gevlochten hazelaarschermen worden doorgaans kant-en-klaar geleverd. U hebt slechts de palen (kastanjepalen, wellicht) nodig om ze met elkaar te bevestigen. Het kan natuurlijk zijn dat u een strak houten frame mooier vindt. Er wordt gesteld dat de levensduur van hazelaarschermen ongeveer 12 tot 15 jaar is. Deze tijdspanne is natuurlijk enigszins afhankelijk van de weersomstandigheden en of het scherm bovengronds is geplaatst.

Voor plaatsing van de schermen zijn er hazelaarpanelen in een metalen kader verkrijgbaar die vervolgens met een metalen of houten palen in de grond worden geplaatst. Kleine panelen als borderranden en bloembakken worden door middel van kleine grondpalen bevestigd. Deze panelen zijn meestal kant-en-klaar wat wil zeggen dat bij productie de grondpalen alreeds worden bevestigd.

Bij twijfel over de wijze waarop de panelen geplaatst moeten worden is het raadzaam om een specialistische leverancier te raadplegen. Deze kan advies geven en beschikt over middelen en mensen om het werk voor u uit handen te nemen.

 

Omheining terras van hazelaarschermen

Ga voor meer informatie over hazelaarpanelen naar www.forestavenue.nl/hazelaar of bel 0488-42867.