Komkommer kweken

Wat is een komkommer?

Een komkommer is een vrucht die zich na de bloei van de plant vormt en 30 centimeter lang wordt. De vrucht bevat erg veel vocht en wordt veel gebruikt in salades. Vanwege dit vele gebruik is komkommer kweken een populaire bezigheid te noemen.

Hoe ziet komkommer eruit?

Komkommers zijn 30 centimeter lang, langwerpig en groen van kleur. De schil voelt glad aan en de vrucht bevat een kern waar zich zaden in vormen.

Hoe kunt u komkommer kweken?

Het kweken van de komkommer doet u buiten. Houd er rekening mee dat u vrij veel ruimte nodig hebt. U kunt erg veel ruimte besparen door ze horizontaal tegen een rek te laten groeien. Na het zaaien zal de plant lange uitlopers maken, waarin zich later de vrucht zal vormen. Composteer de grond tijdig zodat de komkommerplant direct de voedingsstoffen uit de grond kan halen.

Wanneer kunt u komkommer zaaien?

De komkommer kan vanaf half mei worden gezaaid, direct in de volle grond van uw moestuin. Zaai de komkommer op 15 centimeter afstand van elkaar. Bedek de zaden vervolgens met een laagje grond van 1 a 2 centimeter.

Wanneer kunt u komkommer oogsten?

Het oogsten van de komkommer kan al zes weken na het zaaien. Oogst de komkommer tijdig. U voorkomt dan dat de vrucht bitter wordt. De oogst van de komkommer kan tot in de herfst doorlopen.

Teelt van de komkommer

De komkommerplant is een plant met hechtranken. Maar zoals hierboven al gemeld, kunnen komkommers ook horizontaal worden geteeld. Vroeger waren er nog geen kassen. Voor die tijd werden komkommers geteeld op zogenaamde broeiveuren onder platglas. Het mooie ervan is, dat enkele stadia later het glas rechtop werd gezet. Het fungeerde zo als een kas. Sinds 1960 wordt in België en in Nederland de komkommer in verwarmde kassen geteeld. Dat heeft tot als prettig gevolg dat komkommers altijd verkrijgbaar zijn. In 10 tot 14 dagen groeien ze in deze kassen uit tot een volwassen komkommer. Het verschil is enorm. Bij de aanvang van de groei wegen ze nog 50 gram. Zijn ze volwassen, dan wegen ze tussen de 400 en 450 gram. Om te kunnen voldoen aan een continue oogst gedurende het jaar, worden per jaar twee tot drie teelten geplant en geoogst.

De oogst van de vrucht vindt plaats, als deze nog donkergroen van kleur is. Hebben we een rijpe vrucht, dan is deze langzaamaan verkleurt naar geelgroen. De rassen die in de beroepsteelt worden geteeld, vormen slechts vrouwelijke bloemen. Dat betekent dat bestuiving niet kan plaatsvinden. Toch zijn er rassen die door volkstuinders worden gebruikt, die naast vrouwelijke ook mannelijke bloemen vormen. Door de honingbij of door de hommels kan dan toch zelfbestuiving en zaadvorming plaatsvinden. Als alle zaadknoppen normaal zijn bevrucht, groet de komkommer uit met zaden die goed eetbaar zijn, ondanks het vroege stadium. Mocht de bevruchting onvolledig zijn, dan kent de komkommer een bolvormige groei. De zogenaamde zaadkonten worden dan gevormd.

In Nederland en België kent de komkommer de volgende afmetingen: 35 tot 40 centimeter lang, een diameter van 5 centimeter en een gewicht van rond de 400 gram. Minikomkommers kennen we ook. Die komen voornamelijk voor in Engeland. Deze komkommers hebben een afmeting van 14 tot 18 centimeter met een gewicht van ongeveer 120 gram. Hiervan kennen de twee varianten, namelijk de gele en de witte.

Tips bij het kweken van komkommer

Geef regelmatig extra water aan de plant. Begeleid de plant tegen een rek. De plant kan prima klimmen en geeft tegen een warme muur erg veel vruchten.