Lavendel snoeien

Lavendel snoeien

Wie kan er niet genieten van de prachtige paarse en heerlijk geurende bloemen die lavendel in de zomer kan geven? Denken aan de kleur en geur herinnert menigeen de zomervakantie in Frankrijk. Maar om elk jaar zo van lavendel te kunnen genieten, moet u lavendel snoeien. Net als veel andere struikgewassen kan lavendel verhouten. Als gevolg hiervan worden de struiken kaal en geven ze steeds minder bloemen.

Snoeiperiode

Lavendel snoeien doen we tweemaal in het jaar. In de tweede helft van maart beginnen we met het snoeien van de struiken. Later in het jaar als de lavendel is uitgebloeid herhalen we nogmaals het snoeien van de plant.

Prachtige lavendelvelden

Methodiek

In het voorjaar beginnen me in de tweede helft met lavendel snoeien. Om te voorkomen dat de plant dikke houtachtige stengels gaat maken, snoeien we de plant terug. Doe dit pas in maart. Lavendel verdraagt geen strenge vorst en kan bij eerdere snoei schade opleveren, waardoor de plant zelfs kan afsterven. Na het snoeien is het de bedoeling dat de plantjes nog ongeveer 15 centimeter hoog zijn. Vanuit hier zal de plant al snel weer nieuwe uitlopers gaan maken.

Nadat de plant uitbundig heeft gebloeid, is de plant aan de beurt voor de tweede snoei. Hierbij nemen we uitsluitend de bloemen weg. De stengels met paarse bloempjes die vanuit de stengels omhoog zijn geschoten, kunt u het beste met een heggenschaar wegknippen. Ook hier geldt dat de plant schade kan oplopen, als je meer wegneemt dan alleen de bloemen.

  • 1e snoei plant terugnemen tot een hoogte van 15 centimeter
  • 2e snoei uitsluitend de bloemen weg knippen

Met het snoeien dient vroeg in het jaar te worden begonnen. Bij jonge plantjes is het mogelijk om in het eerste jaar één of twee keer extra te snoeien. Op kwekerijen zie je het regelamtig gebeuren dat stekken en jonge planten regelmatig worden getopt. Het gevolg is dat de lavendel bossig en mooi vol wordt. Door het toppen worden de nieuwe scheuten die zich onder in de plant bevinden extra gestimuleerd. Het niet knippen heeft tot gevolg dat de plant te vochtig blijft. De scheutjes sterven hierdoor af. De plant wordt uiteindelijk kaal; diep snoeien is dan niet meer mogelijk.

Ook in het najaar dient de lavendel te worden gesnoeid. Al ligt dan meer de nadruk op de zogenaamde vormsnoei. De vorming van scheuten is wat door deze manier van snoeien wordt gestimuleerd. U moet proberen om deze ‘late snoei’ in oktober gereed te hebben. Het is zelfs nog beter om nog eerder in het jaar hiermee klaar te zijn. Want eigenlijk is het slechts wachten op het moment dat de lavendel is uitgebloeid. Als dat moment is aangebroken is er geen enkele reden meer om nog te wachten met snoeien.

Graag willen we in de winter ook naar een mooie lavendelplant kijken. Maar het is niet vanzelfsprekend dat dat lukt. Je zou ervoor kunnen kiezen om in het voorjaar de eerste groei eruit te knippen. De ervaring leert dat lavendel dat pas laat in het jaar tot bloei komt, veel langer bloeien. Men stelt dat later snoeien de bloeitijd verlaat. Op deze wijze hebt u een klein beetje invloed op het wel en wee van de lavendelplant. Echte lavendel kan het snoeien goed verdragen. Na een goede snoeibeurt kan de lavendel de winter met gemak verdragen. Snoei op tijd, dat heeft zo zijn voordelen. Dan groeit de lavendel alsnog mooi dicht.