Oprit bestraten – waarom zou u kiezen voor een eigen oprit?
Het is een grote ergernis voor veel mensen: Je komt thuis na een dag werken en er is geen parkeerplaats meer vrij om de auto te parkeren. Tegenwoordig hebben veel huishoudens meerdere auto’s. Vooral wat oudere wijken hebben bij de aanleg daar absoluut geen rekening mee gehouden. Om ervoor te zorgen dat u geen last meer heeft van dit probleem, kunt u uw eigen oprit en parkeerplaats aanleggen. U voorkomt daarmee veel ergernis. Een oprit bestraten zorgt ervoor dat uw auto beschermd wordt tegen vandalen en boodschappen een stuk dichter bij huis uitgeladen kunnen worden.
Oprit bestraten – waarmee kunt u het beste een oprit bestraten?
De oprit naar uw woning wordt logischerwijs zwaarder belast dan alle andere bestrating die u rondom uw woning aanlegt. Daar dient u rekening mee te houden met het uitzoeken van de juiste bestrating. Voor de oprit wordt geadviseerd stenen of tegels te gebruiken die minimaal 5 centimeter dik zijn. Dit maakt het mogelijk de auto er op en af te rijden zonder dat het straatwerk kapot gaat. Indien u dikkere bestrating gebruikt, verhoogt dit uiteraard de draagkracht en wordt de oprit sterker. Dikkere bestrating verhoogt daarmee dus ook de duurzaamheid van een oprit. Stenen die veel gebruikt worden voor een oprit zijn betonklinkers en gebakken waaltjes.
Oprit bestraten – hoe kunt u het beste een oprit bestraten?
- Bepalen van de afmetingen
- Kiezen van de juiste bestrating
- Kiezen van het bestratingsverband
- Ophogen van de ondergrond
- Plaatsen van banden
- Bestraten
- Aftrillen en invegen
Bepalen van de afmetingen
Het bestraten van een oprit begint met het bepalen van de juiste afmetingen. Door de woning en de ruimte in de voortuin worden deze afmetingen vaak al enigszins bepaald. Toch dient u er rekening mee te houden dat uw auto voldoende ruimte heeft om geparkeerd te staan. Ook is het wel zo fijn als zowel de bestuurder als de bijrijder zonder al te veel moeite in en uit kunnen stappen. Indien er nog fietsen en kliko’s langs moeten, dan neemt dit extra ruimte in beslag. De oprit heeft om al deze redenen minimale afmetingen nodig van 2,5 meter breed bij 5 meter diep.
Kiezen van de juiste bestrating
Bij een oprit bestraten dient rekening gehouden te worden met het feit dat de bestrating minimaal 5 centimeter dik is. Bij een verkooppunt van bestratingsmaterialen kunt u in de showtuin kijken naar de verschillende mogelijkheden. Zorg ervoor dat de keuze van het materiaal aansluit bij de woning, tuin en omgeving.
Kiezen van het bestratingsverband
Om de oprit wat op te sieren kan ervoor gekozen een speciaal verband in de bestrating te leggen. Er is een aantal vrij algemeen toepasbare bestratingsverbanden:
- Blokverband
- Ellebogenverband
- Halfsteensverband
- Molenwiekverband
- Steensverband
- Vissengraadverband
- Wildverband
Afbeeldingen van de verschillende verbanden vindt u op de pagina bestrating leggen.
Ophogen van de ondergrond
De ondergrond van een oprit dient erg veel stevigheid te bieden aan de bestrating. Dit zal ervoor zorgen dat er geen verzakkingen, met name sporen van de banden, ontstaan op uw oprit. De ondergrond dient uit een laag van minimaal 20 centimeter ophoogzand of gebroken puin te bestaan. Deze ondergronden kunnen voldoende verdicht worden en hebben de draagkracht die uw oprit nodig heeft. Hoog de ondergrond voldoende op, maar houd ook rekening met de bestrating die er nog bovenop komt. Tril de ondergrond aan, zodat deze goed verdicht is.
Plaatsen van de banden
Rondom de oprit dienen banden te worden gezet die de bestrating extra stevigheid geven naar de zijkanten toe. Bovendien zorgt het voor een mooie afwerking. Zorg dat de banden op de juiste hoogte staan. Dit wordt ook de hoogte waar u zich aan dient te houden met de bestrating.
Bestraten
Bij een oprit bestraten is het noodzakelijk dat het dichtleggen van het te bestraten oppervlak op eenzelfde manier gebeurt als bij het bestraten van paden en terrassen. De afwijkingen zitten vooral in de ondergrond en de materialen. Voor instructies bij het leggen van bestrating kunt u terecht op de pagina bestrating leggen of bij een gediplomeerde stratenmaker.
Aftrillen en invegen
Nadat de bestrating is gelegd, moet deze afgetrild worden. De stenen komen dan vast te liggen en oneffenheden worden eruit gehaald. Na het aftrillen dient u de bestrating in te vegen. Brekerzand zorgt ervoor dat alle voegen gedicht worden. Daardoor liggen de stenen vast en het voorkomt dat vuil en onkruid zich in de voegen gaat nestelen.