HomeNieuwsVerlichting voor in de tuin

Verlichting voor in de tuin

De tuin is klaar. Alles is fantastisch aangelegd en je bent er helemaal tevreden mee. Maar toch mis je iets. Maar wat? Heb ik iets over het hoofd gezien? De tuinverlichting misschien…

Bij het overdag aanschouwen van de nieuwe tuin, ziet alles er perfect uit. Maar tijdens de schemering valt het op, dat de sfeer in je nieuwe tuin direct wegvalt. Hoe lossen we dat op? Vaak is het een kwestie van het nog niet orde hebben van de tuinverlichting. Goede tuinverlichting is een onmisbaar element. De kwaliteit van tuinverlichting en de professionele plaatsing ervan worden nog weleens onderschat.

Het nut van tuinverlichting

In principe hoeven we u niet uit te leggen dat tuinverlichting nuttig is. Toch denken we vaak alleen maar aan de praktische kant van het verhaal. Maar er is meer. Goede verlichting geeft uw tuin een absolute meerwaarde, namelijk:

  • Het is functioneel. U ziet waar u loopt.
  • Het legt accenten in uw tuin die u anders niet ziet.
  • Het is bepalend voor het algehele beeld.
  • Verlichting zorgt doorgaans voor schaduw; ook schaduw kan uw tuin een nieuwe dimensie geven.

Aanleg van tuinverlichting

Het aanleggen van tuin- of buitenverlichting moet goed doordacht zijn. Het is meer dan zomaar een spotje hangen of een lampje plaatsen. Ten eerste moet de plaatsing en aanleg ervan functioneel zijn. Waar ga ik het plaatsen en in welke mate heb ik er baat bij? Plaatsing van een spotje nabij een trapje achter in uw tuin is dus zeer gewenst.

Maar verlichting kan ook zijn aangebracht op een verkeerde plaats in uw tuin. Stel voor dat het licht van een grote spot u verblindt als u ’s avonds rustig in uw tuin zit. Of misschien is die spot dan wel niet op uw terras gericht, maar flikkert het continu in uw vijver. Kortom, kijk bij de plaatsing ook even naar dit soort praktische zaken, voordat u overgaat tot definitieve plaatsing van uw tuinverlichting.

Kosten aanleg tuinverlichting

Het is lastig iets concreets te zeggen over de kosten voor het aanleggen van tuinverlichting. Veel is afhankelijk van uw persoonlijke wensen. Wenst u slechts een paar spotjes aan de schutting, dan zullen de kosten zeker te behappen zijn. Sterker nog, doordat u het wellicht zelf kunt aanleggen houdt u de kosten zeer laag.

Maar er zijn ook andere opties. Sommigen willen graag dat van tevoren door een professional een compleet lichtplan wordt ontworpen. Ook dat is natuurlijk mogelijk. U begrijpt dat dat veel kostbaarder is en zeker tot in de duizenden euro’s kan lopen. Het is net wat u wilt en wat natuurlijk haalbaar is voor u portemonnee.

Vorig artikel
Volgend artikel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Meest gelezen

Recent commentaar

Rudi Wortelboer on Graszaadteelt
Betty Banis on Kruidenplanten
Bregje on Tuinonderhoud
Jan Dijkstra on Waterplanten
Ferdinand Schneider on Type beregening
Bert on Gazon beregenen
Angelique van Dam on Kunstgras onderhoud
Loes Masseree on Gazonziektes
Sandra Vaessen on Coniferen
Tuinpedia.nl on Wanneer gras zaaien?
Björn on Soorten onkruid
ilse on Klimplanten
Stephan on Graszaad
Charlotte Icke on Type beregening
C. van Dongen on Emelten
Ellen van Amsterdam on Coniferen
M Spaans on Coniferen
d.e. van de werff on Graszoden leggen
Tuinpedia.nl on Gazonziektes
wilhelmien on Gazonziektes
Jan Groot on Soorten onkruid
Tuinpedia.nl on Klimplanten
carla on Klimplanten
Coby on Gazonmest
berthie on Gazon beluchten
Marleen Raaijmakers on Hazelaarschermen
Green Gardens on Graszaadteelt
Mw. M Moelands on Graszaad
Van Hootegem Hugo on Graszaad
Wigman on Gazononderhoud
branco on Onkruid in de tuin
Tuinpedia.nl on Soorten onkruid
Tuinpedia.nl on Waterplanten
dijkhof on Klimplanten