HomeNieuwsTuinontwerp

Tuinontwerp

Het ontwerpen van een tuin vergt enige voorbereiding. Dat we dit onderwerp nu al bespreken, is dan ook best logisch. Het mag nu in januari koud en winderig zijn, voordat je er erg in hebt, is de lente alweer aangebroken. Dus als je plannen hebt je tuin eens goed onder handen te nemen komend voorjaar, maak dan nu je plannen concreet. Zet het op papier en kom met uw tuinontwerp beslagen ten ijs.

Een handleiding zou hiervoor wel gemakkelijk zijn. Het ontwerpen van een tuin doen we tenslotte niet wekelijks. Wij helpen u bij die handleiding. Wij geven u een stappenplan, waarna u denkt: “Och, misschien valt het toch wel mee.”

Tuinontwerp – formaat

Het lijkt heel vanzelfsprekend om goed naar het formaat van uw tuin te kijken. En dat is het ook. Want hoe is het anders mogelijk om een tuinontwerp te maken, als je niet exact weet hoe groot je tuin is. Het correct inmeten en het intekenen is dus van groot belang.

Tuinontwerp – budget

Kijk voordat u begint eens goed naar de inhoud van uw portemonnee. Negen van de tien keer is het ontwerpen en laten aanleggen van een tuin een kostbare klus. En u weet hoe het gaat…het valt eigenlijk altijd duurder uit. Want u wilt toch nog een extra buitenlamp. Of u ontdekt op de valreep dat een trampoline toch wel leuk is voor de kinderen. Bepaal uw budget van tevoren op een eerlijke manier en bouw veiligheidshalve een marge in.

Tuinontwerp – ligging en indeling

Waar komt het gazon en waar het terras? Dat zijn eigenlijk de centrale vragen waar het hier om gaat. Kijk goed waar u ’s zomers de meeste zon wilt hebben (of juist niet wil hebben). Waar plaats ik mijn terras en heb ik daar eventueel een mogelijk de schaduw op te zoeken? Willen we een vijver? Waar plaatsen we die en welke eisen zijn er verbonden aan de plaats waar de vijver komt te liggen?

Het zijn niet de moeilijkste vragen, maar het is wel noodzakelijk dat u ze niet vergeet. Mooie effecten zijn vaak eenvoudig te creëren. Het is niet altijd noodzakelijk iets te plaatsen of toe te voegen, weglaten is ook een optie. Plaats je een heg of laat je de boel juist helemaal open?

Tuinontwerp – blikvanger

Krijg je bezoek en wil je je gasten prikkelen met een blikvanger in je tuin? Zo’n blikvanger wordt meestal wel gewaardeerd. Niet alleen door de gasten, maar ook tuinbezitter zelf kan er doorgaans erg van genieten. Als opvallend element kan men denken aan de eerder genoemde vijver, een grote boom, een pizza-oven of een mooi ornament achter in de tuin.

Wist je dat je eigenlijk bijna overal een blikvanger aantreft? Kijk eens op het centrale plein bij u in de stad. Of loop eens door een park, daar ziet u ongetwijfeld meerdere blikvangers. U hebt er niet altijd erg in, maar ze zijn er volop.

Tuinontwerp – keuze van materiaal

Het soort materiaal dat u gaat gebruiken zorgt in eerste instantie voor het gewenste aangezicht. Met de gekozen materialen kun je tenslotte een sfeer creëren waar je jarenlang plezier van hebt. En daarbij dient u te kiezen – afhankelijk van uw budget natuurlijk – voor materiaal dat goed bestand is tegen alle weersinvloeden. Kijk ook eens goed naar de materialen die u in de woonkamer hebt gebruikt. Sluit dat goed op elkaar aan? Hoe ziet het eruit als we de tuindeuren open zetten? Vormt het dan nog wel een mooi geheel?

Stiekem zijn er genoeg vragen die u beantwoord wilt zien. Begin daarom op tijd met uw plannen.  Dan is het risico het kleinst dat u daadwerkelijk iets over het hoofd ziet. Kijk voor specifieke informatie over de mogelijke stijl van uw tuin op Tuinstijlen.

Meest gelezen

Recent commentaar

Rudi Wortelboer op Graszaadteelt
Betty Banis op Kruidenplanten
Bregje op Tuinonderhoud
Jan Dijkstra op Waterplanten
Ferdinand Schneider op Type beregening
Bert op Gazon beregenen
Angelique van Dam op Kunstgras onderhoud
Loes Masseree op Gazonziektes
Sandra Vaessen op Coniferen
Tuinpedia.nl op Wanneer gras zaaien?
Björn op Soorten onkruid
ilse op Klimplanten
Stephan op Graszaad
Charlotte Icke op Type beregening
C. van Dongen op Emelten
Ellen van Amsterdam op Coniferen
M Spaans op Coniferen
d.e. van de werff op Graszoden leggen
Tuinpedia.nl op Gazonziektes
wilhelmien op Gazonziektes
Jan Groot op Soorten onkruid
Tuinpedia.nl op Klimplanten
carla op Klimplanten
Coby op Gazonmest
berthie op Gazon beluchten
Marleen Raaijmakers op Hazelaarschermen
Green Gardens op Graszaadteelt
Mw. M Moelands op Graszaad
Van Hootegem Hugo op Graszaad
Wigman op Gazononderhoud
branco op Onkruid in de tuin
Tuinpedia.nl op Soorten onkruid
Tuinpedia.nl op Waterplanten
dijkhof op Klimplanten