Douglas hout

Hoe ziet Douglas hout eruit?

Douglas hout kan voor u in elke maat en vorm gezaagd worden. Er is daardoor een grote diversiteit aan houten materialen van Douglas verkrijgbaar. Het hout ziet er licht en geelbruin uit. Later zal dit kleuren tot erg mooi oranje tot geel bruin. Het gebied waarin de bomen groeien is enigszins bepalend voor de kleur; daardoor kunnen kleurafwijkingen optreden. Het Douglas hout is net als bij andere naaldbomen harshoudend. Hierdoor kunnen er plekken in het hout zitten waar het hars naar buiten komt.

Waar komt Douglas hout vandaan?

Douglas hout is afkomstig van de Douglas spar. Het wordt in grote schaal op de noordelijke continenten vervaardigd uit zogenaamde productiebossen. Deze houtsoort geniet nog niet van de bekendheid waar beuken, vuren en eiken wel al van geniet. Wellicht dat u het niet weet, maar u bent ongetwijfeld al eens langs een Douglas spar gelopen. Op het moment dat je de boom eenmaal gaat herkennen, merk je plots op dat je ‘m best regelmatig tegen het lijf loopt. De bekendheid van deze boomsoort is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Dat wil zeggen dat ook consumenten steeds vaker vragen naar hout van de Douglas spar en dit gebruiken voor toepassingen in en rondom de tuin.

Waarvoor wordt Douglas hout gebruikt?

Het hout van de Douglas spar wordt zowel binnen als buiten veelvuldig gebruikt. Vanwege de grote veerkracht wordt het gebruikt voor speeltoestellen maar ook voor bijvoorbeeld steigerhout. In de tuin kan het toegepast worden voor schuttingen, pergola’s, tuinmeubels en bloembakken. Palen die gezaagd worden zijn vanwege de grote draagkracht veelvuldig te zien in allerlei bouwkundige constructies in de tuin.

Hoe wordt Douglas hout behandeld?

Douglas hout wordt op grote schaal geïmpregneerd om het gebruiksklaar te maken voor in de tuin. Het is erg belangrijk deze zachte houtsoort te beschermen tegen rotting. Het hout is erg gebruiksvriendelijk door de vrij zachte structuur.

Hoe droog is Douglas hout?

Om te werken met Douglas hout is het noodzakelijk te weten wat de droogte is van het hout. Op het moment dat je met deze houtsoort wilt gaan werken, moet het geschaafde hout ongeveer een vochtigheidsgraad hebben van 18 procent. Bij deze vochtigheidsgraad hebt u als consument bij toepassingen buitenshuis nauwelijks last van het ‘werken’ van hout. De meeste leveranciers of zagerijen houden het gezaagde hout vaak minimaal twee maanden binnenshuis om aan de juiste vochtigheidsgraad te komen. Vooral voor de grotere afmetingen is dit van wezenlijk belang.

Hoe duurzaam is Douglashout?

Douglashout kan zeker 10 tot 15 jaar mee. Daarom valt deze houtsoort in de duurzaamheidsklasse 3. Om u een passende vergelijking te geven; de houtsoorten vuren of grenen vallen in de duurzaamheidsklasse 5. De klasse 5 staat voor het minst duurzaam. Daarom is Douglashout meer geschikt voor bepaalde toepassingen dan vuren en grenen. De verhoogde duurzaamheid van Douglashout wordt vooral veroorzaakt door de groei van de hoeveelheid kernhout. Dat is bij Douglas hout in vergelijking met andere houtsoorten veel hoger. Dit hogere percentage kernhout draagt onherroepelijk bij aan de duurzaamheid van deze houtsoort.

Het voordeel van een grotere hoeveelheid kernhout is, dat het hout in staat is om schimmels te weren. Kernhout bevat hars en dat gaat zich na verloop van tijd verharden. Zodoende krijgt het hout bepaalde eigenschappen die door een schimmel niet als prettig wordt ervaren. De schimmels hebben uiteindelijk minder vat op het hout.

Enkele eigenschappen:

1. de nerf is fijn tot matig grof te noemen

2. levensduur – indien onbehandeld – is 10 tot 15 jaar

3. Douglas hout wordt na droging steeds harder

4. onbehandeld Douglas hout kan verkleuren naar blauwgrijs

Op Naaldhout vindt u wat meer algemene informatie over hout van naaldbomen en de voordelen en nadelen ervan. Het kan natuurlijk zijn dat u zich nog oriënteert op het gebied van de verschillende houtsoorten. Neem dan eens een kijkje op de pagina Tuinhout.