Naaldhout

Wat is naaldhout?

Het hout afkomstig van naaldbomen wordt naaldhout genoemd. Door de snelle groei van naaldbomen is het relatief goedkoop en goed verkrijgbaar. Een ander gevolg van de snelle groei is dat de hardheid aanzienlijk minder is dan bij loofbomen. Naaldhout is van nature vrij zacht van structuur.

Met name na de Tweede Wereldoorlog zijn er in ons land grote productiebossen aangelegd. De productie van naaldhout vindt dus ook in ons eigen land plaats. Naaldhout wordt overigens door heel Europa op grote schaal geproduceerd. Ons land vormt hier geen uitzondering op.

Welke soorten naaldhout zijn er?

Er zijn verschillende naaldbomen die hout leveren dat geschikt is voor in de tuin. Voorwaarde is wel dat het hout goed gedroogd en geïmpregneerd is. Indien het naaldhout niet geïmpregneerd wordt, zal het erg snel gaan rotten. Met name op plekken waar het lang vochtig blijft zoals in de grond.

De volgende soorten naaldhout zijn geschikt voor gebruik in de tuin:

  • Douglas hout
  • Lariks hout
  • Grenen hout
  • Vuren hout

Wat zijn de voordelen van naaldhout?

  • Goedkoop ten opzichte van hardhout, beton en composiet
  • Eenvoudig te bewerken doordat het relatief zacht is
  • Duurzaam
  • Eenvoudig te impregneren

Hoe kunt u naaldhout bewerken?

Om naaldhout te bewerken, dient het allereerst geïmpregneerd te worden. Door de zachte structuur van het hout neemt het zeer snel beits, olie of lak op. Het dringt bovendien vrij ver in het hout door. Daardoor is het lange tijd beschermd tegen de elementen.

Het is niet noodzakelijk om naaldhout voor te boren. Om het splijten tegen te gaan, is dit echter wel aan te raden. Tuinhout van naaldbomen is ook met de hand heel eenvoudig op maat te zagen. Indien u niet enorm bedreven bent met het werken met hout, dan kunt u het beste voor naaldhout kiezen.

Zoals hierboven beschreven zijn er diverse soorten naaldhout. Een van deze hebben we uitgebreider beschreven op de pagina Douglas hout. Kijk voor algemene informatie over de diverse houtsoorten en het gebruik ervan op Tuinhout.

Stoken van naaldhout

Het kan voorkomen dat u wat naaldhout overhoudt. U hebt bijvoorbeeld iets moois gefabriceerd van naaldhout en hebt nog een restje over. Het eerste dat wellicht in u opkomt is: opstoken dat hout! Nou, daar is op zich niets mis mee. Al dient u bij het opstoken van het restant aan naaldhout wel met enkele zaken rekening te houden. In dit hout zit doorgaans veel hars. Dat hoeft geen probleem te zijn. Maar het kan er wel voor zorgen dat er bij het stoken in de open haard een aanslag gevormd. Deze aanslag vormt zich zowel in de open haard als in het rookkanaal. En een aanslag in het rookkanaal kan een oorzaak zijn van een latere schoorsteenbrand. Het hoeft niet, maar het kan wel.

Kozijnen van naaldhout

Het is doorgaans een niet zo’n logische gedachte, maar het is zeker wel mogelijk. In sommige gevallen wordt naaldhout gebruikt voor kozijnen. Je ziet het voornamelijk terug in bepaalde gevelelementen van monumentale panden. Kozijnen van naaldhout is geen trend. Dat zeker niet. Maar het wordt steeds vaker gebruikt, omdat de duurzaamheid van deze houtsoort interessant is.

Chips van naaldhout

Nee, het zijn geen eetbare chips. Laten we dat vooral niet doen. Maar wat we misschien niet weten, is dat naaldhout zeer geschikt is als valdemping. Valdemping zien we vaak terug bij speeltoestellen. Daar waar wordt geklommen, wordt ook weleens gevallen. Het plaatsen van valdemping is dan wenselijk, in sommige gevallen zelfs vereist. Chips van naaldhout zijn bij uitstek geschikt om te gebruiken voor deze valdemping.