Gazononkruid

Welke soorten gazononkruid zijn er?

Er verschillende soorten gazononkruid. De meest vervelende zijn de laag groeiende planten. Deze gazononkruiden kruipen over de grond of vormen rozetten. Bovendien zijn deze onkruiden in staat zich aan te passen aan regelmatig en kort maaien. Verschillende soorten gazononkruid die dit doen zijn:

 • Klaver
 • Ereprijs
 • Madeliefje
 • Paardenbloemen

Hoe kunt u gazononkruid voorkomen?

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Maar hoe gaat dat op in dit verhaal? Zorg ervoor dat de ondergrond onkruidvrij is als u graszoden gaat leggen of gras gaat zaaien. Laat de ondergrond eerst een tijd braakliggen, zodat onkruiden die opkomen bestreden kunnen worden. Controleer voor de zekerheid ook even of de graszoden onkruidvrij zijn!

Als het gazon eenmaal ligt, is het belangrijk dat u het gazon goed verzorgt. Als de grasmat in goede conditie is, krijgt gazononkruid geen kans zich te vormen in het dichte gazon. Hier zorgt u voor door regelmatig te maaien, op tijd het gazon te beregenen en elke zes weken te bemesten.

Hoe verspreiden onkruiden zich?

Het gazononkruid kan op verschillende manieren uw gazon zijn binnengedrongen:

 • Zaden door de lucht
 • Zaden dankzij vogels
 • Modderige schoenen
 • Machines of gereedschappen
 • Meegekomen in teelaarde of compost
 • Binnendringen vanuit de border

Om verdere verspreiding van onkruid tegen te gaan, is het aan te raden bij het maaien een opvangbak te gebruiken. Uitlopers en zaden worden zo uit het gazon gehaald en kunnen zich niet verder verspreiden.

Hoe kunt u gazononkruid bestrijden?

Onkruid kan op verschillende manieren bestreden worden:

 • Onkruid handmatig bestrijden
 • Onkruid bestrijden met bestrijdingsmiddel

Handmatig bestrijden

Onkruid zoals paardenbloemen kunnen het beste met de hand bestreden worden. De lange penwortels geven de plant vaak de kracht om terug te keren. Zorg ervoor dat je deze wortels volledig de grond uit krijgt!

Open gevallen plekken in het gazon dienen goed aangedrukt te worden, zodat onkruid zich niet nogmaals op dezelfde plek kan zaaien. Het wieden van onkruid kan dan ook het beste gedaan worden in het voorjaar als het gras snel zal herstellen. Kleine oppervlakten zijn prima met de hand aan te pakken. Is het onkruid echter een groter probleem, dan kunt u het beste toch naar een middeltje grijpen.

Onkruidbestrijdingsmiddelen

Middeltjes om gazononkruid weg te krijgen zijn er genoeg. Raadzaam is het om te controleren of het middel meerdere werkzame stoffen heeft. Dit verhoogt de kans op succesvolle bestrijding van het onkruid. Onderstaande tips vergroten de kans op succes:

 • Vertrouw op gerenommeerde merken als Bayer en Ecostyle.
 • Gebruik de juiste hoeveelheid op de verpakking.
 • Bestrijd onkruid altijd bij mooi weer.
 • Herhaal behandelingen, onkruid is vaak erg taai.

Welke toepassingsmethoden van onkruidbestrijders zijn er?

De meeste onkruidbestrijders voor het gazon worden verkocht in vloeibare, geconcentreerde vorm en worden na verdunning met water gebruikt. Grotere oppervlakten kunnen het best met druksproeiers aangepakt worden. Rugspuiten met een sproeistuk zijn daar erg geschikt voor!

Borders die naast het gazon gelegen zijn, kunnen aangetast worden door de bestrijdingsmiddelen. Let tijdens het spuiten dus erg goed op en werk zorgvuldig.

Er zijn ook meststoffen die onkruidbestrijdingsmiddelen bezitten. Deze manier van bestrijden raden wij af. Bemest uw gazon met gerichte bemesting en doe hetzelfde met onkruidbestrijding. De bemesting geeft u over het gehele gazon, de conditie zal dan ook over het gehele gazon verslechteren.

Gebruik onkruidbestrijdingsmiddelen van het voorjaar tot het eind van de zomer. Doe dit het liefst bij mooi, warm weer als de grond door en door vochtig is en het gras hard groeit. Het middel wordt dan snel in de hele onkruidplant opgenomen en het hard groeiende gras zal de open plek, waar het onkruid stond, snel opvullen. Geef één of twee weken voor het spuiten een stikstofbemesting om herstel van de grasmat te bevorderen.