Hardhout

Hardhout – wat is het?

Bij het gebruik van tuinhout wordt een duidelijk onderscheid gemaakt tussen hardhout en zachthout. Onder hardhout wordt het hout van loofbomen verstaan en het zachtere hout is over het algemeen afkomstig van naaldbomen. Al zijn er uiteraard uitzonderingen te benoemen.

Dit verschil in hardheid ontstaat tijdens de groei van de bomen. De trager groeiende loofbomen vormen een stevigere stam. Dat maakt het hout harder en enorm geschikt voor gebruik in de tuin. Het gaat erg lang mee en is daardoor zeer duurzaam. Het is na – al dan niet – behandeld te zijn perfect te gebruiken zowel in als op de grond.

Welke soorten hardhout zijn er?

In hoofdlijnen worden twee soorten onderscheiden.

  • Tropisch hardhout
  • Europees hardhout

Tropisch hardhout

Het harde hout – afkomstig uit de tropen van Afrika, Zuid-Amerika en Azië – vallen onder de noemer tropisch hardhout. Er zijn ongeveer evenveel soorten tropisch hardhout als de verschillende soorten loofbomen die er groeien. Vooral het prachtige roodachtige Bankirai is geliefd hout voor in de tuin.

Europees hardhout

Ook in Europa komen tal van soorten loofbomen voor die geschikt hout produceren voor de tuin. Doordat de producten dichter bij huis gehaald worden, is het product veel milieuvriendelijker. Tropische regenwouden moeten bovendien met rust gelaten worden. Robinia, eiken en kastanje zijn geschikte soorten uit Europa.

Hoe kunt u hardhout behandelen?

Het grootste nadeel van hardhout is dat het erg slecht te impregneren is. Het laat slechts minimaal olie, beits of lak door in het hout. Daardoor kan het slechts zeer oppervlakkig behandeld worden. Voor de diverse impregneringsmiddelen kunt u terecht bij bouwmarkt en speciaalzaak.

Hoe kunt u hardhout bevestigen?

Het bevestigen van hardhout kunt u doen met behulp van schroeven, bouten en moeren. Door de hardheid van het hout zult u het eerst moeten voorboren, voordat u het hout kunt vastzetten. Gebruik altijd RVS-bevestigingsmaterialen, dit om roestvorming tegen te gaan.

De soorten hardhout kunnen aan de consument ook geleverd worden als halffabricaten. Bijvoorbeeld: eikenhouten palen, houten planken, damwanden en bielzen, boolhout, stammen etc. Naast de halffabricaten wordt de consument logischerwijs ook totaaloplossingen geboden, zoals houten bijgebouwen, houten gevelbekleding, terrashout of houten afsluitingen.

Alternatief voor hardhout

Is er een alternatief voor hardhout?, Ja, voor degenen die dat willen is dat alternatief er zeker. Een van die alternatieven is ThermoWood, ofwel thermohout. Waarom kiest men hiervoor? Over het algemeen is deze houtsoort populair vanwege de nog langere levensduur van het hout. Ook is het zeer goed bestand tegen vocht en het kan als vormvast worden beschouwd. Hoe krijgt men het hout zo ver dat het een nog langere levensduur krijgt?

Het hout wordt verwarmd tot minimaal 215 graden C. Dit vindt plaats door middel van stoom. Door deze bewerking wordt de duurzaamheid van het hout enorm verhoogd. Ook heeft het een positieve uitwerking op de weerstand tegen houtrot en vocht. Na verloop van tijd zult u zien dat thermowood gaat vergrijzen. De grijstint die deze houtsoort krijgt, is ronduit mooi en aantrekkelijk te noemen. Door de eigenschappen die het hout meekrijgt na de opwarming tot 215 graden C. heeft u geen hinder van knopen, piqué of scheuren. Dit alles maakt thermowood zeer geschikt voor toepassingen buitenshuis.

Kijk voor algemene informatie over de houtsoorten die geschikt zijn voor uw tuin op Tuinhout.