Bankirai – hoe ziet het eruit?
Deze houtsoort is verkrijgbaar als tuinhout in allerlei vormen en maten. Het wordt geleverd als plank, balk of geschaafde vlonderplank. Bij het verwerken is het hout nog geel tot grijsbruin van kleur. Tijdens het droogproces en onder invloed van zonlicht kleurt het roodbruin. Bankirai voelt vrij stug aan en is een erg harde en niet flexibele houtsoort.
Bankirai – waar komt het vandaan?
Het is afkomstig van de Shorea laevis boom. Deze boom groeit hoofdzakelijk in Zuidoost-Azië. De bomen groeien tot een lengte van wel 60 meter hoog. Het hardhout dat hier in Nederland wordt geïmporteerd is voornamelijk afkomstig van de eilanden Sabah en Sarawak. Deze duurzame houtsoort is zeer goed bestand tegen schimmels en aantastingen van insecten.
Het groeigebied van deze houtsoort bevindt zich in Zuidoost-Azië. Wat wij in Nederland en de rest van Europa invoeren, is afkomstig uit de Maleisische deelstaten Sabah en Sarawak. Het hout is in de meeste gevallen dan al gekantrecht, geschaafd of geprofileerd. Bankirai kent een lange levensduur. Desondanks is het relatief gezien een van de goedkopere hardhoutsoorten.
Bankirai – waar wordt het voor gebruikt?
Bankirai wordt vrij algemeen gebruikt in de tuin. Het kan dienen als vlonderplank of als schutting. Het hout is ook erg geschikt voor het maken van bouwkundige werken als bruggen, brugdekken, brugleuningen, geluidwallen en afwerkingen van de waterkant. Het hout is niet geschikt om dienst te doen als tuinmeubel in wat voor vorm dan ook. Dit komt omdat het afgeeft zodra het vochtig wordt.
Bankirai is een hardhouten variant. Wellicht dat u graag meer wilt weten over de mogelijkheden van hardhout. Neem dan eens een kijkje op de webpagina Hardhout. Mocht u graag nog meer willen weten over bankirai, kijk dan eens op www.bankirai.nl, een pagina uit de online houtencyclopedie.
Toch kan het zijn dat u na enig vergelijken liever kiest voor de zachthouten variant. Naaldhout is zo’n zachthouten boomsoort. Neem de tijd voor uw afwegingen en kijk op de pagina Naaldhout.
Bankirai – de afwerking
Bankirai leent zich niet zo goed voor diverse manieren van afwerken. Het lijmen van deze houtsoort verloopt doorgaans problematisch. Ook andere manieren van afwerken van het oppervlak is niet gemakkelijk. Wil men bankirai afwerken met lak of verf, dat kan al direct tot problemen leiden. Als men het hout een blanke kleur wil geven, is het risico groot dat er al snel verkleuring ontstaat. Als er zich zeer kleine scheurtjes bevinden aan het oppervlak, resulteert dit bij weer en wind al snel tot afbladderen. Het is dan ook logisch dat bankiraihout wordt toegepast, als afwerking – op welke manier dan ook – niet noodzakelijk is.
Bankirai – enkele feiten
Bankirai is een duurzame houtsoort dat zogezegd goed bestand is tegen schimmels en insectenaantasting. Die duurzaamheid zorgt ervoor dat deze houtsoort populair is als constructiemateriaal. Het materiaal kan worden gebruikt voor waterwerken, delen van bruggen, zware tuinmeubelen, hekken en vlonders. Voor degenen die benieuwd zijn naar de technische eigenschappen, hebben we hieronder enkele eigenschappen uit de doeken gedaan:
- bankirai kent de duurzaamheidsklasse: II-III kernhout (dat wil zeggen dat het chemisch goed bestand is)
- bankirai heeft een soortelijke massa van 950 kg/m³
- het heeft een buigsterkte van 131 N/mm²
- het heeft een druksterkte van 71 N/mm²
- het heeft kopse hardheid van 9660 N
- het heeft een langse hardheid van 7300 N
- de radiale krimp is 1 – 1,1 %
- de tangentiale krimp is 1,9 – 2,5 %
- werken: 2,9 – 3,6 %
Momenteel is bankirai een verzamelnaam voor verschillende houtsoorten. Botanisch gezien zijn Balau en Selangan een mengeling van een aantal Shorea-soorten. En ze hebben nogal uiteenlopende eigenschappen. De zwaardere soorten zijn beter bestand tegen de schimmels en aantastingen door insecten. De grote spreiding in eigenschappen kan in sommige gevallen tot onduidelijkheid leiden. Daarom wordt voor de Selangan Batu de volumieke massa vastgesteld. Wat geeft deze volumieke massa weer? Het is de verhouding tussen enerzijds het gewicht en anderzijds het vochtigheidsgehalte.