Vijverpompen

Waarvoor dient een vijverpomp?

Vijverpompen zijn nodig als u beweging in uw vijverwater wilt brengen. Het vijverwater in beweging brengen is erg belangrijk. Het zorgt voor de volgende zaken:

  • Opnemen van Co2
  • Opnemen van zuurstof
  • Afgeven van schadelijke stoffen als ammoniak, nitraat, methaan en zwavel

Naast het opnemen en afgeven van stoffen kunnen vijverpompen ook belangrijk zijn voor de werking van allerlei apparatuur in en rond de vijver. De volgende apparaten hebben een aansluiting op een vijverpomp nodig:

Welke soorten vijverpompen zijn er?

Vijverpompen zijn er in allerlei merken, soorten en maten. Het grootste verschil tussen de diverse vijverpompen zitten ‘m in de opstelling.

  • Natopstelling
  • Droogopstelling

U kunt een vijverpomp zowel in als naast de vijver plaatsen. Vijverpompen die in het water op de bodem worden gelegd, hebben een natopstelling. Vijverpompen die naast de vijver liggen, hebben een droogopstelling. Afhankelijk van de inrichting van uw vijver maakt u de keuze voor een van deze twee soorten pompen.

Waar dient u op te letten bij het aanschaffen van vijverpompen?

Een aantal punten dat belangrijk is bij het aanschaffen van een vijverpomp is:

  • Capaciteit
  • Wattage

De capaciteit die u nodig heeft voor het rondpompen van uw vijverwater dient minimaal 25% en maximaal 50% van uw vijverwater te zijn. Heeft u een vijver met een inhoud van 10.000 liter? Dan heeft u een vijverpomp met een capaciteit van tussen de 2.500 en de 5.000 liter nodig. Het wattage van de vijverpomp bepaalt hoeveel stroom de pomp verbruikt. Dit heeft een grote invloed op de hoogte van uw energienota. Let dus goed op dat dit onder controle blijft!

Onderhoud aan vijverpompen

Ook vijverpompen hebben af en toe wat onderhoud nodig. Doordat de vijverpomp al het water uit de vijver wegpompt, trekt deze ook het vuil naar zich toe. Het grote afval dat niet door de pomp heen gaat, blijft rondom de pomp liggen. Dit dient u van tijd tot tijd te verwijderen.

In de winter is het slecht voor het leven in de vijver als de pomp blijft draaien. Deze zou dan het warmere water dat zich onderin bevindt rond blijven pompen. Hierdoor koelt de gehele vijver af, vissen en amfibieën zouden hierdoor kunnen sterven. Het is dus beter de pomp tijdig stil te leggen. U kunt de pomp dan ook het beste uit de vijver halen en schoonmaken. Zodra het lente begint te worden, kunt u de pomp dan weer aansluiten.