HomeTuinaanlegBijzonder effect: vijververlichting in de tuin

Bijzonder effect: vijververlichting in de tuin

Verlichting in de tuin zorgt voor een heleboel sfeer. Als u daar nog een schepje bovenop wilt doen, dan kan dat met speciale vijververlichting. Vijververlichting verlicht de vijver op door u gekozen plekken en zorgt voor een heel bijzonder effect. En het is ook nog eens extra veilig; door de vijver te verlichten, verkleint u de kans dat iemand hier per ongeluk in valt aanzienlijk.

Verschillende soorten vijververlichting

Uw vijver verlichten kan op veel verschillende manieren. U kunt kiezen voor een set spots die strategisch om de vijver heen geplaatst worden, maar het is ook mogelijk om te gaan voor een strip met waterdichte led-verlichting. Led-verlichting is de meest energiezuinige vorm van verlichting die op dit moment verkrijgbaar is. Als u uw vijver het liefst elke avond of nacht verlicht, kan het handig zijn om daarvoor te gaan. Dat bespaart namelijk veel op de energierekening.

Schemerschakelaar

Verlichting komt het beste uit in het donker. Daarom worden veel soorten vijververlichting geleverd met een schemerschakelaar. Die ‘merkt’ wanneer de schaduw invalt en zorgt er dan voor dat de verlichting ingeschakeld wordt. Die verlichting blijft vervolgens aan tot het weer licht wordt. De schakelaar kan eventueel gecombineerd worden met een tijdsklok. Deze is echter niet geschikt voor alle soorten vijververlichting.

Verlichting in de vijver

U haalt het meeste uit uw vijververlichting als u kiest voor een variant die in het water geplaatst kan worden. Dat zorgt, zeker in combinatie met het water, voor een indrukwekkend effect. Het lijkt dan bijna of de vijver een magische plek is. U kunt de vissen zien zwemmen, ziet de silhouetten van waterplanten en kunt de nadruk leggen op een waterfontein. Uiteraard is het wel belangrijk om de vijververlichting op strategische plekken te plaatsen en ervoor te zorgen dat deze niet gemakkelijk kan verschuiven. Het aansluiten is vaak helemaal niet zo moeilijk; in de handleiding kunt u precies vinden wat u moet doen.

Heeft u moeite met het vinden van de juiste plekken voor verlichting? Gebruik dan eens een waterdichte led-zaklamp. Die kunt u steeds verplaatsen, om zo de mooiste plekjes uit te zoeken. U kunt hier eventueel ook een gewone zaklamp voor gebruiken. Die kan dan uiteraard niet onder water gebruikt worden.

Oriënteren is belangrijk

Het plaatsen van vijververlichting is tegenwoordig lang niet zo kostbaar meer als een aantal jaren terug. Toch zijn er nog steeds veel mogelijkheden en is het een klus die u waarschijnlijk het liefst maar één keer aanpakt. Oriënteer uzelf daarom goed op de verschillende mogelijkheden die er zijn. Bekijk de verschillende verlichtingsmogelijkheden, kijk naar het stroomverbruik en informeer ook naar de duurzaamheid van de producten. Omdat de verlichting buiten of soms zelfs onder water gebruikt wordt, moet het zeker tegen een stootje kunnen.

Bronnen

Nikoi.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Meest gelezen

Recent commentaar

Rudi Wortelboer op Graszaadteelt
Betty Banis op Kruidenplanten
Bregje op Tuinonderhoud
Jan Dijkstra op Waterplanten
Ferdinand Schneider op Type beregening
Bert op Gazon beregenen
Angelique van Dam op Kunstgras onderhoud
Loes Masseree op Gazonziektes
Sandra Vaessen op Coniferen
Tuinpedia.nl op Wanneer gras zaaien?
Björn op Soorten onkruid
ilse op Klimplanten
Stephan op Graszaad
Charlotte Icke op Type beregening
C. van Dongen op Emelten
Ellen van Amsterdam op Coniferen
M Spaans op Coniferen
d.e. van de werff op Graszoden leggen
Tuinpedia.nl op Gazonziektes
wilhelmien op Gazonziektes
Jan Groot op Soorten onkruid
Tuinpedia.nl op Klimplanten
carla op Klimplanten
Coby op Gazonmest
berthie op Gazon beluchten
Marleen Raaijmakers op Hazelaarschermen
Green Gardens op Graszaadteelt
Mw. M Moelands op Graszaad
Van Hootegem Hugo op Graszaad
Wigman op Gazononderhoud
branco op Onkruid in de tuin
Tuinpedia.nl op Soorten onkruid
Tuinpedia.nl op Waterplanten
dijkhof op Klimplanten