20.1 C
Utrecht
HomeNieuwsBeukenhaag

Beukenhaag

Hoe ziet een beukenhaag eruit?

De beukenhaag is een veel gebruikte plant om hagen in tuinen aan te leggen. Naast de beukenhaag kan men ook de haagbeuk aanplanten. Het zijn beide een aparte soorten en men moet deze dan ook niet met elkaar verwarren. Het grootste verschil tussen deze twee is dat bij de haagbeuk (Carpinus betulus) het blad in de winter afvalt. Bij de Beukenhaag (Fagus sylvatica) blijft het verdorde blad in de winter aan de plant hangen. Daarnaast zijn er verschillen in groei en bladontwikkeling.

Het blad van de beukenhaag is groen gekleurd. De beukenhaag is van oorsprong dezelfde soort als de boom die u bijvoorbeeld in bossen tegenkomt. Dit betekent ook dat deze soort een hoogte tot ongeveer 20 meter zou kunnen bereiken. Echter door snoei wordt deze hoogte als haag zelden/nooit bereikt.

Hoe groeit een beukenhaag?

Ieder jaar zal de beukenhaag in het voorjaar gaan uitlopen. Wil men een strakke haag behouden dan zullen deze uitlopers gesnoeid moeten worden. Wanneer men de haag ieder jaar een goede snoeibeurt geeft dan zal deze niet verwilderen en blijft u een strakke haag houden.

Hoe en wanneer snoeit men een beukenhaag?

Een beukenhaag moet men minimaal één keer per jaar snoeien wil men hem in goede vorm behouden. Dit dient gedaan te worden vóór de langste dag van het jaar. U snoeit hem dus eigenlijk voordat de haag zijn gewenste hoogte kan bereiken. Vind u uw haag te klein dan moet men de bovenkant niet snoeien. Het is beter om tijdens een bewolkte dag te snoeien. Bij een dag met veel zon kan er verbranding van de haag ontstaan waardoor delen kunnen afsterven. Er wordt ook aangeraden om de haag alvorens de snoei met water goed nat te spuiten. Dit voorkomt bladschade en vermindert de schade aan de messen van uw heggenschaar.

Wanneer u een strakke haag wilt creëren kunt u het beste een touw spannen waarlangs u gaat snoeien. Zo wordt de haag overal op gelijke hoogte gesnoeid. Er kan zowel met een normale als elektrische heggenschaar gesnoeid worden. Wanneer u begint met de snoei dient men de bovenkant van de haag wat smaller te snoeien dan de onderkant. Dit zorgt ervoor dat na de snoei zonlicht ook de onderste delen van de haag kan blijven bereiken.

Er wordt aangeraden om vanaf september niet meer te snoeien. In september kan er namelijk al nachtvorst optreden wat na snoei ernstige schade aan de haag kan toebrengen.

Vorig artikel
Volgend artikel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertisment -

Meest gelezen

Recent commentaar

Rudi Wortelboer on Graszaadteelt
Betty Banis on Kruidenplanten
Bregje on Tuinonderhoud
Jan Dijkstra on Waterplanten
Ferdinand Schneider on Type beregening
Bert on Gazon beregenen
Angelique van Dam on Kunstgras onderhoud
Loes Masseree on Gazonziektes
Sandra Vaessen on Coniferen
Tuinpedia.nl on Wanneer gras zaaien?
Björn on Soorten onkruid
ilse on Klimplanten
Stephan on Graszaad
Charlotte Icke on Type beregening
C. van Dongen on Emelten
Ellen van Amsterdam on Coniferen
M Spaans on Coniferen
d.e. van de werff on Graszoden leggen
Tuinpedia.nl on Gazonziektes
wilhelmien on Gazonziektes
Jan Groot on Soorten onkruid
Tuinpedia.nl on Klimplanten
carla on Klimplanten
Coby on Gazonmest
berthie on Gazon beluchten
Marleen Raaijmakers on Hazelaarschermen
Green Gardens on Graszaadteelt
Mw. M Moelands on Graszaad
Van Hootegem Hugo on Graszaad
Wigman on Gazononderhoud
branco on Onkruid in de tuin
Tuinpedia.nl on Soorten onkruid
Tuinpedia.nl on Waterplanten
dijkhof on Klimplanten