HomeNieuwsVaste planten in de tuin

Vaste planten in de tuin

Wat zijn vaste planten?

Vaste planten zijn kruidachtige planten die meerdere keren tijdens zijn levensduur in bloei kan staan. Daarnaast is de levensduur van vaste planten vaak langer dan twee à drie jaar. Vaak sterven vaste planten in het najaar af en komen in het voorjaar weer tevoorschijn. Dit is een soort beschermingsmechanisme tegen de wintermaanden waarbij zij ondergronds overleven. Ook zijn er vaste plant soorten die in de wintermaanden wel groen blijven en niet ondergrond overwinteren.

Welke vaste planten zijn populair?

Iedereen heeft een andere smaak en maakt een andere keuze uit het vaste plantenassortiment. Waar men goed naar moet kijken is of het wel of geen groenblijvende soort.

Enkele groenblijvende vaste plantsoorten:

Zenegroen

Zenegroen is een laag groeiende plant die compact op elkaar groeit. Het is dan zeer geschikt om deze soort als voorgrond van beplanting te gebruiken voor bijvoorbeeld uw perk of vaste planten in uw tuin. Ook is deze plant ideaal om grote oppervlakte op te vullen. Het is een snelgroeiende bodembedekker die veel gewaardeerd wordt mede door de mooie bladrozetten.

Pachysandra

De pachysandra is een bodembedekker die erg goed groeit op schaduwrijke plaatsen. Het is een snelgroeiende plant die in korte tijd grote stukken grond kan opvullen in de tuin. De pachysandra breidt zich uit door middel van ondergrondse uitlopers. Dit zorgt ervoor dat er ieder jaar een dikker/groter groen tapijt zal worden gevormd op uw stuk grond.

Enkele soorten die niet groenblijvend zijn:

Klokje

Het prachtklokje is een rechtopgroeiende plantsoort. Het is een klassieker onder de tuinplanten en komt vaak voor in vele tuinen. Bijna alle klokjesbloemen zijn gevoelig voor teveel vocht. Er moet dus worden opgelet met bijwateren. De bloeiperiode is van juni t/m augustus. In deze periode ontstaan er wit/paars/blauwe bloemen die een erg hoge sierwaarde hebben.

Aster

De Aster is een zeer mooie vaste plant die in de zomer een zeer mooi groen ´kussen` vormt over uw tuin. In de periode van augustus t/m oktober komt deze in bloei te staan en worden de gekleurde bloemen gevormd. Er zijn vele cultivars van de Aster op de markt met ieder zijn eigen kleur. Er is daarom ook veel keuze in kleuren en combinaties tussen kleuren.

Vorig artikel
Volgend artikel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Meest gelezen

Recent commentaar

Rudi Wortelboer on Graszaadteelt
Betty Banis on Kruidenplanten
Bregje on Tuinonderhoud
Jan Dijkstra on Waterplanten
Ferdinand Schneider on Type beregening
Bert on Gazon beregenen
Angelique van Dam on Kunstgras onderhoud
Loes Masseree on Gazonziektes
Sandra Vaessen on Coniferen
Tuinpedia.nl on Wanneer gras zaaien?
Björn on Soorten onkruid
ilse on Klimplanten
Stephan on Graszaad
Charlotte Icke on Type beregening
C. van Dongen on Emelten
Ellen van Amsterdam on Coniferen
M Spaans on Coniferen
d.e. van de werff on Graszoden leggen
Tuinpedia.nl on Gazonziektes
wilhelmien on Gazonziektes
Jan Groot on Soorten onkruid
Tuinpedia.nl on Klimplanten
carla on Klimplanten
Coby on Gazonmest
berthie on Gazon beluchten
Marleen Raaijmakers on Hazelaarschermen
Green Gardens on Graszaadteelt
Mw. M Moelands on Graszaad
Van Hootegem Hugo on Graszaad
Wigman on Gazononderhoud
branco on Onkruid in de tuin
Tuinpedia.nl on Soorten onkruid
Tuinpedia.nl on Waterplanten
dijkhof on Klimplanten