HomeNieuwsBlog over onkruid

Blog over onkruid

Wat zijn de meest voorkomende onkruiden?

Iedereen kent wel de vervelende onkruiden die zich alsmaar vestigen in uw tuin. Het kost veel tijd om deze te verwijderen en zij zijn daarom zeer ongewenst. Er wordt vaak onderscheid gemaakt in twee hoofdgroepen. Dit zijn de een- of meerjarige onkruiden en de wortelonkruiden.

Een- of meerjarige onkruiden

Een- of meerjarige onkruiden verspreiden zich veelal via zaad. Het is daarom belangrijk om deze soorten te wieden, voordat deze zaad gaan vormen. Hebben deze soorten eenmaal zaad gevormd, dan zullen deze zich zeer snel verspreiden in uw tuin en wordt de onkruidplaag almaar groter. Hieronder staan enkele bekende een- of meerjarige soorten beschreven.

 • Herderstasje
 • Muur
 • Kleefkruid
 • Canadese fijnstraal
 • Kleine veldkers

Wortelonkruiden

Wortelonkruiden verspreiden zichzelf via een ondergronds wortelstelsel. Het is vaak zeer lastig om deze volledig te verwijderen uit uw tuin, omdat er vaak delen van het wortelstelsel in uw tuingrond achterblijven. Zo kunnen deze meerdere jaren achtereenvolgend uit de grond naar boven komen. Hieronder staan enkele wortelonkruiden beschreven.

 • Kweekgras
 • Haagwinde
 • Brandnetel
 • Paardenbloem
 • Ridderzuring
 • Akkerdistel

Wat zijn de meest hardnekkige onkruiden?

Zowel de een- of meerjarige als de wortelonkruiden zijn beide zeer hardnekkige soorten. Zo kan het bij de soorten die zich via zaad verspreiden zeer lastig zijn om tijdig in te grijpen. Bij de soorten die zich via het wortelstelsel uitbreiden is het lastig om deze permanent te verwijderen. Dat komt omdat na verloop van tijd de deels achtergebleven wortelstelsel zich opnieuw ontwikkelt.

Hoe komt u van deze onkruiden af?

Allereerst is het verstandig om de onkruiden in uw tuin handmatig te verwijderen. Dit kan gedaan worden door deze om te spitten of handmatig te verwijderen. Mocht dit fysiek niet mogelijk zijn of is de plaag te hardnekkig, dan kan men het als laatste redmiddel chemisch gaan bestrijden. Bij de tuincentra zijn hiervoor verschillende herbicide middelen verkrijgbaar. Wanneer u nog nooit met herbicide middelen hebt gewerkt, is het verstandig om advies te vragen over het gebruik van deze middelen. De middelen zijn namelijk chemisch samengesteld en kunnen bijvoorbeeld bij inademing schadelijk zijn voor de gezondheid.

Vorig artikel
Volgend artikel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Meest gelezen

Recent commentaar

Rudi Wortelboer on Graszaadteelt
Betty Banis on Kruidenplanten
Bregje on Tuinonderhoud
Jan Dijkstra on Waterplanten
Ferdinand Schneider on Type beregening
Bert on Gazon beregenen
Angelique van Dam on Kunstgras onderhoud
Loes Masseree on Gazonziektes
Sandra Vaessen on Coniferen
Tuinpedia.nl on Wanneer gras zaaien?
Björn on Soorten onkruid
ilse on Klimplanten
Stephan on Graszaad
Charlotte Icke on Type beregening
C. van Dongen on Emelten
Ellen van Amsterdam on Coniferen
M Spaans on Coniferen
d.e. van de werff on Graszoden leggen
Tuinpedia.nl on Gazonziektes
wilhelmien on Gazonziektes
Jan Groot on Soorten onkruid
Tuinpedia.nl on Klimplanten
carla on Klimplanten
Coby on Gazonmest
berthie on Gazon beluchten
Marleen Raaijmakers on Hazelaarschermen
Green Gardens on Graszaadteelt
Mw. M Moelands on Graszaad
Van Hootegem Hugo on Graszaad
Wigman on Gazononderhoud
branco on Onkruid in de tuin
Tuinpedia.nl on Soorten onkruid
Tuinpedia.nl on Waterplanten
dijkhof on Klimplanten