HomeNieuwsOnkruid bestrijden

Onkruid bestrijden

Elke keer vinden we het weer vervelend. We kijken naar ons mooie gazonnetje en warempel…wéér onkruid. Onkruid wil in alle rust groeien. En dat is net wat tuinliefhebbers juist niet willen. Onkruid in ons gazon is voor vele tuinbezitters een doorn in het oog. Er zijn genoeg manieren te vinden voor het onkruid bestrijden. Desondanks vinden wij dat het te vaak weer in onze tuin verschijnt. We vertellen u in het kort over:

  • Onkruid verbranden
  • Onkruid bespuiten
  • Onkruid wieden

Onkruid bestrijden – verbranden

Het verbranden van onkruid kan plaatsvinden middels een onkruidverbrander. Er zijn elektrische, maar er bestaan ook gasbranders die ook uitermate geschikt zijn voor het verbranden van onkruid. De voordelen van een onkruidverbrander zijn onder meer:

  • Men kan zeer gericht verbranden en andere planten onberoerd laten
  • We hoeven niet meer op de knieën
  • Vuile handen zijn verleden tijd
  • Pesticiden worden niet gebruikt
  • Het apparaat kan op elk gewenst moment worden gebruikt

Onkruid bestrijden – bespuiten

Het bespuiten of besproeien van onkruid is zeer effectief. Het gif of de pesticiden dringen door tot in de wortel van het onkruid. Het kan haast niet anders dat onkruid nu echt niet meer tegenkomt. Maar ja, we werken wel met gif. En dat vindt het milieu niet leuk. Dat kunnen we absoluut als een nadeel beschouwen.

Tevens geldt als nadeel dat het niet altijd mogelijk is nauwkeurig te werk te gaan. Bij het besproeien van dat ene kleine stukje onkruid, worden allicht het gras of andere planten hierin meegenomen. Secuur werken is besproeien is een must, maar dan nog geeft het geen enkele zekerheid. Wel dat je onkruid weg is, niet dat er geen beschadigingen optreden aan gras of planten.

Onkruid bestrijden – wieden

Vaak is het het gemakkelijkst om gewoon met de hand onkruid te wieden. Het heeft echter wel als nadeel dat vaak de wortel er niet mee uit wordt getrokken. Het is een goede tijdelijke oplossing, maar als de wortel blijft zitten, is ook de onkruid zo weer terug in je tuin. Hiervoor zijn overigens wel oplossingen. Zo heeft bijvoorbeeld Gardena de onkruidsteker waarmee je handmatig toch effectief onkruid kunt wieden.

Gebruik voor het onkruid wieden handschoenen. Onkruid is vaak meer dan zomaar een lief paardenbloempje. Ook brandnetel en berenklauw kunnen zich tussen je onkruid bevinden en kan irriterend zijn op je huid.

Onkruid bestrijden – preventief

Het bestrijden van onkruid is meer dan alleen het onkruid weghalen. Op het moment dat u ervoor zorgt dat u een sterk gazon hebt, maakt onkruid al minder kans. Tevens het regelmatig maaien heeft een zeer preventieve werking als het gaat om onkruidbestrijding. Ook het op tijd beregenen en bemesten van uw gazon draagt bij aan een onkruidvrije tuin.

Vorig artikel
Volgend artikel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Meest gelezen

Recent commentaar

Rudi Wortelboer op Graszaadteelt
Betty Banis op Kruidenplanten
Bregje op Tuinonderhoud
Jan Dijkstra op Waterplanten
Ferdinand Schneider op Type beregening
Bert op Gazon beregenen
Angelique van Dam op Kunstgras onderhoud
Loes Masseree op Gazonziektes
Sandra Vaessen op Coniferen
Tuinpedia.nl op Wanneer gras zaaien?
Björn op Soorten onkruid
ilse op Klimplanten
Stephan op Graszaad
Charlotte Icke op Type beregening
C. van Dongen op Emelten
Ellen van Amsterdam op Coniferen
M Spaans op Coniferen
d.e. van de werff op Graszoden leggen
Tuinpedia.nl op Gazonziektes
wilhelmien op Gazonziektes
Jan Groot op Soorten onkruid
Tuinpedia.nl op Klimplanten
carla op Klimplanten
Coby op Gazonmest
berthie op Gazon beluchten
Marleen Raaijmakers op Hazelaarschermen
Green Gardens op Graszaadteelt
Mw. M Moelands op Graszaad
Van Hootegem Hugo op Graszaad
Wigman op Gazononderhoud
branco op Onkruid in de tuin
Tuinpedia.nl op Soorten onkruid
Tuinpedia.nl op Waterplanten
dijkhof op Klimplanten