HomeNieuwsGazononkruid

Gazononkruid

Het liefst wilt u er niet aan denken. Het liefst wilt u het simpelweg niet zien. Gazononkruid is voor veel tuinliefhebbers een regelrechte ramp. Het is ergernis nummer één als we het hebben over ons pas aangelegde gazon. Waarom ervaren we het als zo vervelend? Over het algemeen kunnen we stellen dat het steeds terugkerende aspect van onkruid het meest irriteert.

Maar goed, we laten ons plezier niet ontnemen. We zijn blij met onze tuin en ons nieuw gazon. Maar het wordt wel tijd eens een adequaat middel te vinden tegen het onkruid. Ook zijn we benieuwd hoe dat onkruid eigenlijk heet dat we telkens weer moeten verwijderen. We duiken eens dieper in het fenomeen onkruid en hopen dat u er iets wijzer van wordt.

Gazononkruid – hoe nestelt het zich in uw gazon?

Onkruid bestaat niet uit één soort. Er zijn er genoeg. Te veel, zou je haast zeggen. Hieronder vindt u de meest voorkomende soorten onkruid:

  • Paardenbloemen
  • Madeliefje
  • Ereprijs
  • Klaver

De bovenstaande soorten onkruid zijn de meest vervelende. Het zijn de laag groeiende planten die over de grond kruipen en rozetten vormen. Het is zelfs zo dat deze soorten onkruid in staat zijn zich aan te passen aan het maaigedrag van de tuineigenaar. Ook al wordt het gras regelmatig en kort gemaaid, hij raakt er niet van in de war.

Gazononkruid – hoe voorkomt u het?

Het is het gemakkelijkst is om de aanwezigheid van onkruid te voorkomen. Maar ja, hoe krijg je dat voor elkaar? Er is eigenlijk maar één tip. Het is een vanzelfsprekend tip, maar toch vermelden we ‘m maar even.

Zorg ervoor dat de grond vrij van onkruid is op het moment dat u gaat zaaien of dat u graszoden legt. Ploeg de grond om en laat deze grond eerst een tijdje braakliggen. De onkruiden die dan nog opkomen kunnen dan eenvoudig worden bestreden. Laat u graszoden leggen? Controleer dan ook even of er wellicht onkruiden in de zoden zitten. Het lijkt onwaarschijnlijk, maar het kan zomaar gebeuren.

Gazononkruid – hoe bestrijdt u het?

Grofweg kunt u onkruid op twee verschillende manieren bestrijden:

  • Of u doet het met de hand.
  • Of u doet het met een bestrijdingsmiddel.

Bestrijding met de hand

Met name de paardenbloem is zeer geschikt om met de hand te worden bestreden. Let er wel op – en dat geldt overigens voor alle onkruidsoorten – dat u de wortel ermee uit trekt. Laat u de wortel zitten in de grond – of een deel ervan – dan keren ze gewoon weer gezellig terug.

Na het handmatig uittrekken moet u de open gevallen plekken hard aandrukken. Doet u dit niet, dan is het weer een ideale voedingsbodem voor de volgende generatie onkruid. Dit onkruid wieden kunt u het beste in het voorjaar doen. Het gras herstelt zich dan snel en de open gevallen zijn snel niet meer lelijk. Hebt u erg veel onkruid in de tuin, denk dan eens aan een goed bestrijdingsmiddel.

Bestrijding met bestrijdingsmiddel

In de tuincentra zijn er middeltjes in overvloed. U kunt van alles uitproberen, maar kijk vooral op de verpakking. Controleer hoeveel werkzame stoffen erin zitten. Zitten er veel verschillende in, dan is de kans groter dan het betreffende goedje correct werkt. Om het bestrijden van onkruid middels een bestrijdingsmiddel in goede banen te leiden, melden we nog enkele tips voor u:

  • Onkruid is taai en dus is herhaling van het bestrijden belangrijk.
  • Wacht tot het mooi weer is en ga dan pas bestrijden.
  • Kijk op de verpakking en gebruik de aangegeven dosering.
  • Kies een goed merk als Ecostyle of Bayer.

Wilt u meer weten over het tegengaan van onkruid of het onderhoud van een gazon in het algemeen, kijk eens op de pagina Gazononderhoud.

Vorig artikel
Volgend artikel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Meest gelezen

Recent commentaar

Rudi Wortelboer op Graszaadteelt
Betty Banis op Kruidenplanten
Bregje op Tuinonderhoud
Jan Dijkstra op Waterplanten
Ferdinand Schneider op Type beregening
Bert op Gazon beregenen
Angelique van Dam op Kunstgras onderhoud
Loes Masseree op Gazonziektes
Sandra Vaessen op Coniferen
Tuinpedia.nl op Wanneer gras zaaien?
Björn op Soorten onkruid
ilse op Klimplanten
Stephan op Graszaad
Charlotte Icke op Type beregening
C. van Dongen op Emelten
Ellen van Amsterdam op Coniferen
M Spaans op Coniferen
d.e. van de werff op Graszoden leggen
Tuinpedia.nl op Gazonziektes
wilhelmien op Gazonziektes
Jan Groot op Soorten onkruid
Tuinpedia.nl op Klimplanten
carla op Klimplanten
Coby op Gazonmest
berthie op Gazon beluchten
Marleen Raaijmakers op Hazelaarschermen
Green Gardens op Graszaadteelt
Mw. M Moelands op Graszaad
Van Hootegem Hugo op Graszaad
Wigman op Gazononderhoud
branco op Onkruid in de tuin
Tuinpedia.nl op Soorten onkruid
Tuinpedia.nl op Waterplanten
dijkhof op Klimplanten