HomeNieuwsOnkruid verwijderen

Onkruid verwijderen

Onkruid. Grr… Het is een drama als je zuinig bent op je gazon. Of het nu een bestaande grasmat is, of je hebt ‘m onlangs ingezaaid, het blijft een enorme bron van ergernis. We doen er van alles aan. De ene keer helpt het wel, de andere lijkt alles tevergeefs geweest. Wij helpen u een eindje op weg. Onkruid verwijderen is echter wel lastiger dan u denkt.

Onkruid verwijderen – welke manieren zijn er?

Grofweg kunnen we stellen dat onkruid verwijderen op twee manieren kan plaatsvinden:

  • Biologische bestrijding
  • Chemische bestrijding

 Biologische bestrijding

Onder biologische bestrijding van onkruid wordt verstaan: de bestrijding van de in de land- en tuinbouw aanwezige schadelijke organismen door een natuurlijke vijand. Een biologische bestrijding heeft als enorm voordeel dat het geen enkele schade aan het milieu toebrengt. Daarnaast is het ook zo – en dat is zeker niet onbelangrijk – dat in dit geval de prooi nimmer resistent wordt. Het nadeel is echter wel dat een volledige bestrijding nagenoeg uitgesloten is. Er blijft altijd een veroorzaker van de ziekte achter.

Chemische bestrijding

Bij een chemische bestrijding – doorgaans noemt men ze pesticiden – worden middelen gebruikt die niet afkomstig zijn uit de natuur. Met zwaar geschut worden organismen bestreden die voor de land- en tuinbouw (dit geldt ook voor uw tuin natuurlijk) schadelijk zijn. Het voordeel van deze bestrijding is vooral dat volledige bestrijding mogelijk is. Het kent ook twee nadelen: de bestrijdingsmiddelen zijn niet specifiek. Dat wil zeggen dat andere organismen er ook door worden vergiftigd. Ook is het zo dat schadelijke organismen op den duur resistentie kunnen opbouwen.

Onkruid verwijderen – waarom met wortel en al?

Hoe vaak gebeurt het niet, dat onkruid weer doodleuk terugkomt in je tuin? Het is ergernis waar veel tuinbezitters mee kampen. Het is ondertussen bekend dat er een aantal manieren is om onkruid te bestrijden. Eén ervan is het verwijderen van onkruid met wortel en al.

We willen u sowieso een tip meegeven, waar u uw voordeel mee kunt doen. Het verwijderen van wortelonkruiden moet niet met een schoffel of een andere scherp voorwerp gebeuren. De kans is namelijk groot dat u op deze wijze de wortel van het onkruid kapot steekt. De stoffen uit de wortel komen terecht op andere plaatsen in het gazon, waaruit wederom onkruid groeit. Onkruid verwijderen met een schoffel zorgt er uiteindelijk voor dat de hoeveelheid onkruid alleen maar toeneemt.

Als u met de hand onkruid verwijdert, trekt u vaak de wortel er al mee uit. Dat is enigszins afhankelijk van de leeftijd van het onkruid. Bij eenjarig onkruid lukt dit doorgaans goed en bent u van het betreffende onkruid af. Bij meerjarig onkruid is het wat hardnekkiger. U zult dus echt preciezer te werk moeten gaan om het onkruid definitief weg te halen. Mocht dat niet lukken, dan is chemisch bestrijden een alternatief. Hiermee wordt het onkruid tot in de wortel bestreden. In dit geval zou u dus definitief van uw onkruid af moeten zijn.

Vorig artikel
Volgend artikel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Meest gelezen

Recent commentaar

Rudi Wortelboer op Graszaadteelt
Betty Banis op Kruidenplanten
Bregje op Tuinonderhoud
Jan Dijkstra op Waterplanten
Ferdinand Schneider op Type beregening
Bert op Gazon beregenen
Angelique van Dam op Kunstgras onderhoud
Loes Masseree op Gazonziektes
Sandra Vaessen op Coniferen
Tuinpedia.nl op Wanneer gras zaaien?
Björn op Soorten onkruid
ilse op Klimplanten
Stephan op Graszaad
Charlotte Icke op Type beregening
C. van Dongen op Emelten
Ellen van Amsterdam op Coniferen
M Spaans op Coniferen
d.e. van de werff op Graszoden leggen
Tuinpedia.nl op Gazonziektes
wilhelmien op Gazonziektes
Jan Groot op Soorten onkruid
Tuinpedia.nl op Klimplanten
carla op Klimplanten
Coby op Gazonmest
berthie op Gazon beluchten
Marleen Raaijmakers op Hazelaarschermen
Green Gardens op Graszaadteelt
Mw. M Moelands op Graszaad
Van Hootegem Hugo op Graszaad
Wigman op Gazononderhoud
branco op Onkruid in de tuin
Tuinpedia.nl op Soorten onkruid
Tuinpedia.nl op Waterplanten
dijkhof op Klimplanten