Houten overkapping in je tuin; alle info op een rijtje

0
366
Houten terrasoverkapping

Wij als Nederlanders zijnde worden niet optimaal verwend wanneer het gaat om het weer en het klimaat. Zodra ze zon schijnt genieten we dan ook optimaal van het goede weer, zolang we dat kunnen.

De laatste jaren verlangen we steeds meer naar meer uren buiten. Dit kan dan ook eenvoudig met een overkapping aan je huis of in je tuin. In dit artikel vertellen wij alles over de verschillende soorten overkappingen. Zo kan jij heerlijk genieten van de frisse buitenlucht, ook als het weer niet mee zit.

Voordelen van een overkapping in je tuin

Voordat je overgaat om een overkapping te bouwen of te laten bouwen in je tuin dan wil je natuurlijk wel weten wat de voordelen precies zijn. Wij zetten ze haarfijn voor je op een rijtje!

  • Vaker en langer genieten van de frisse buitenlucht
  • Het hele jaar door droog buiten zitten
  • Verlenging/uitbreiding van je leefruimte
  • Gezellige sfeer in je tuin
houten tuinhuis naast een zwembad

Veranda’s

Een meest voor de hand liggende overkapping is een veranda. Een veranda zit direct aan je huis en biedt dus direct overkapping vanaf het moment dat je naar ‘buiten’ loopt. Dit houdt in dat je met slecht weer altijd droog blijft en dus geen stap door de regen hoeft te zetten.

Veranda’s zijn er in vele soorten en maten. Bij Wesatuinhout kan je kiezen voor standaardpakketen of geheel maatwerk. Kies je favoriete houtsoort (of wellicht aluminium of steen), een type dak, eventueel zijpanelen en klaar is kees. Vervolgens kan je jouw veranda natuurlijk geheel naar wens inrichten en zo kan je al vanaf vroeg in het voorjaar comfortabel genieten van de buitenlucht.

Kapschuren

Een kapschuur is een overkapping waarbij de voorkant helemaal open is en de achterkant en eventueel zijkanten gesloten zijn. Dit type overkapping staat normaal gesproken los van het huis en kan je dus gemakkelijk wat verder in je tuin zetten.

Een kapschuur heeft naast een extra overdekt zitgedeelte ook de functie als opbergplek. Het is maar net hoe je het inricht want je kan ook voor een gesloten schuurtje kiezen naast je zitplek. Ideaal voor het opgbergen van je tuinspullen.

Tip: bekijk ook eens ons artikel over overkappingen, veranda’s, serres of tuinkamers voor meer informatie.

Houten schommel op veranda

Pergola’s

Een pergola is een soort van open tuinoverkapping, bestaande uit een houten of metalen frame. Doorgaans zijn de meeste pergola’s vervaardigd uit hout. Een pergola kan extra overdekking bieden wanneer je het combineert een schaduwdoek. Daarnaast is het estethisch aantrekkelijk en geeft het direct heel veel sfeer in je tuin.

Een nadeel van een pergola is dat je niet per definitie overdekking hebt. Daarnaast is het een open bouwwerk, wat betekent dat je niet beschut zit van weer en wind. Puur vanuit decoratife oogpunt is een pergola een absolute aanwinst in je tuin!