LAATSTE ARTIKELEN

3 tips om nog meer uit eigen tuin te halen

Is jouw tuin wel toe aan vernieuwing? Of ga je binnenkort verhuizen en heb je dan eindelijk de tuin waar je al zo lang van droomt en wil je er nu echt alles uithalen wat erin zit? Dan wordt het hoog tijd om alvast de nodige voorbereidingen te treffen. Als je deze zomer echt optimaal van je eigen tuin wilt genieten, is het namelijk belangrijk om nu alvast te beginnen. Maar waar denk je aan? Waar begin je? Hoe zorg je ervoor dat je alles uit eigen tuin haalt? Wij gingen op onderzoek uit en hebben een aantal handige tips voor je verzameld.

1. Geniet het hele jaar door van de tuin

De grootste fout die veel mensen maken is dat ze de tuin enkel gedurende de lente en zomermaanden intensief gebruiken. De rest van het jaar staat deze er maar wat troosteloos bij. Dat is jammer, want waarom zou je niet van het buitenleven kunnen genieten als het weer minder wordt? Juist dan is het ook fijn om regelmatig even naar buiten te gaan en te genieten van al het moois dat de natuur te bieden heeft. 

Met de producten van tuyn-kamer.nl creëer jij eenvoudig een oplossing voor dit probleem. Laat een tuinhuis plaatsen of creëer zelfs een geheel nieuw buitenverblijf. Op die manier kan je door weer en wind van je tuin genieten. 

Wist je dat een tuinhuis of buitenverblijf ook uitstekend gebruikt kan worden voor andere doeleinden? Waar veel mensen een tuinhuis bijvoorbeeld nog altijd enkel inzetten als opslagruimte, is er juist nog veel meer mogelijk. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om hier een luxe kantoor van te maken, een hobbyruimte of zelfs gastenverblijf. Zo haal je daadwerkelijk alles uit de beschikbare ruimte in de tuin. Als je voor één van hun beschikbare prefab modellen kiest, is deze ook nog eens heel snel en gemakkelijk in de tuin te plaatsen. Zo geniet je al binnen de kortste keren van jouw nieuwe aanwinst. 

2. Kijk kritisch naar de tuin

Nu is het moment om je tuin echt eens kritisch te bekijken. Het voorjaar is weer begonnen en dat betekent dat je ook langzaam weer meer tijd in de tuin gaat doorbrengen. Houd de tuin eens een hele dag goed in de gaten. Waar geniet je van? Wat ontbreekt er? Waar zou je meer uit kunnen halen? 

Onderzoek bijvoorbeeld op welke plek in de tuin de zon het eerst doorkomt. Misschien zou je hier een tafeltje kunnen plaatsen, zodat je in de vroege ochtend al van een heerlijk ontbijtje in de zon kunt genieten. Dit soort kleine aanpassingen maken de tuin al veel aantrekkelijker. 

3. Speel met de verschillende bloeitijden

Het is toch zonde als de tuin enkel in het voorjaar en de zomer in bloei staat? Er zijn ook genoeg planten en bloemen die juist gedurende de koudere maanden op hun mooist zijn. Door in de tuin te spelen met verschillende bloeitijden, zorg je ervoor dat deze er altijd mooi en uitnodigend uitziet.

Foto credits

Foto door Mike Bird: https://www.pexels.com/nl-nl/foto/brown-teal-en-white-stone-fragmentsa-424154/

Natuurlijk ontspannen achter je eigen huis

Als je denkt aan ontspannen, denk je misschien aan een dagje spa, een luie middag met een boek, of misschien een lange wandeling in het bos. Maar wist je dat je eigen tuin ook de perfecte plek kan zijn voor wat rust en herstel? Precies, je hoeft de deur niet uit om je in een oase van rust te bevinden. Met de juiste aanpak kun je van jouw tuin een persoonlijke retreat maken waar je elk moment van de dag kunt ontsnappen aan de drukte. En wie weet nou beter hoe je dit aanpakt dan www.degroothoveniers.nl? Laten we samen kijken hoe je van jouw tuin de ultieme ontspanningsplek maakt.

Groen, groener, groenst

Het geheim van een ontspannende tuin? Groen, en veel ook. Planten, struiken, bomen; ze dragen allemaal bij aan een gevoel van rust en vrede. Het is wetenschappelijk bewezen dat groen om je heen stress vermindert en je humeur verbetert. Dus, trek je tuinhandschoenen maar aan en maak je klaar om wat levenskracht toe te voegen aan je tuin. Denk aan geurige bloemen, fruitbomen, of een klein moestuintje. Niet alleen goed voor je gemoedstoestand, maar je krijgt er ook nog eens verse producten van.

Een plekje voor jezelf

Een knus hoekje, verscholen tussen het groen, waar je ongestoord een boek kunt lezen of gewoon kunt genieten van de stilte. Klinkt goed, toch? Met een paar simpele aanpassingen creëer je zo’n plekje. Een comfortabele stoel of hangmat, wat sfeerverlichting voor de late uurtjes, en misschien een klein waterornament voor een rustgevend achtergrondgeluid. Voila, je eigen verborgen plekje midden in de natuur.

Natuurlijke overgangen

Je tuin moet voelen als een natuurlijke uitbreiding van je huis. Dat betekent harmonie tussen binnen en buiten. Door je beplanting en tuinmeubilair af te stemmen op de stijl van je huis, creëer je een vloeiende overgang. Dit zorgt niet alleen voor een aangenaam beeld, maar het nodigt ook uit om vaker naar buiten te gaan en van je tuin te genieten.

Spelen met seizoenen

Een tuin die het hele jaar door boeiend blijft, vraagt om een slimme aanpak. Door planten te kiezen die in verschillende seizoenen bloeien, heb je altijd iets moois om naar te kijken. Ook wintergroene planten en structurele elementen zoals tuinbeelden of een pergola kunnen je tuin interessant houden, zelfs in de winter.

Als het op tuinaanleg aankomt, is een goede planning het halve werk. Je wilt een tuin die niet alleen nu, maar ook over een paar jaar nog steeds een bron van ontspanning is. Een doordacht ontwerp houdt rekening met groei, seizoenen, en hoe je de ruimte gebruikt. Zo groeit je tuin met je mee en blijft het je favoriete plek om te ontspannen.

Je tuin kan dus veel meer zijn dan alleen een plek om in de zomer van de zon te genieten. Het kan een verlengstuk van je huis worden, een plek waar je je kunt terugtrekken en opladen. Met een beetje liefde en aandacht wordt je tuin misschien wel je nieuwe favoriete “kamer” van het huis. En zeg nou zelf, wat is er nou beter dan natuurlijk ontspannen achter je eigen huis?

Foto-credits

Foto door Anders Kristensen: https://www.pexels.com/nl-nl/foto/groen-grasveld-13975/

5 x unieke ideeën voor in je tuin

Je tuin is iets heel persoonlijks en kun je echt alle kanten mee op. Wij hebben een aantal unieke ideeën voor je op een rijtje gezet ter inspiratie voor je eigen tuin. Hopelijk heb je er iets aan!

1 Houten loungebanken met kussens: creëer een mooie hoek

Een ontzettend leuk (en creatief!) idee om zelf te maken: houten loungebanken! Lekker om op te liggen en barbecues te organiseren in de lente en de zomer. Heerlijk! Hier moet je natuurlijk wel een kleine tuin voor hebben, maar zelfs met alleen een balkon zou je hier iets mee kunnen doen.

2 Graszoden

Als het gaat om het verkrijgen van een dik, gezond gazon, gaat er niets boven graszodenrollen voor onmiddellijke voldoening. Lees enkele veelgestelde vragen over graszoden, en kijk of dit iets is voor jouw tuin.

3 Tropische planten

Tropische planten geven je tuin een unieke sfeer. Bananenplanten, yucca, palmbomen of bamboe: je kunt het zo gek niet bedenken, of het kan geplant worden in de Nederlandse tuin. Hiermee creëer je een tuin met een buitenlandse vibe. En zeg nu zelf, wie wil er nu niet dagelijks het gevoel hebben op vakantie te zijn? Tropische planten zorgen voor een luxe en weelderige uitstraling.

4 Jungle-effect

Ben je weleens in een dichtbegroeide jungle geweest, waar je doorheen moest ploeteren, maar de geluiden van de vogels en het regenwoud je een ontzettend rustig gevoel gaf? Dit geluid kun je ook wel vergelijken met brown noise. Dit is een geluid op een bepaalde frequentie waardoor je lichaam tot rust komt. Dit geluid kun je ook creëren in je achtertuin en zal je tuin direct een enorm andere sfeer geven.

5 Eigen gebouwd bad en buitendouche

Je zult er misschien niet meteen aan denken, maar we hebben het nu meerdere keren gezien in warmere landen en vinden dat het meer zijn intrede moet maken in Nederland. Want: buiten badderen en douchen is zó heerlijk en hoeft niet alleen iets voor de vakantie te zijn. Creëer je eigen laidback surf-style vakantie, in je eigen tuin! Kijk op Pinterest voor talloze ideeën over een douche in je achtertuin en hoe je dit het beste kunt aanpakken!

De veelzijdigheid van de rechthoekige plantenbak

Of je nu een grote tuin, een klein balkon of een gezellig terras hebt, een rechthoekige plantenbak is een veelzijdige aanvulling op elke buitenruimte. Deze plantenbakken zijn niet alleen functioneel, maar voegen ook een stijlvol element toe aan je tuin. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten en materialen, waardoor je altijd een rechthoekige plantenbak vindt die bij jouw stijl en ruimte past.

De voordelen van een rechthoekige plantenbak

De rechthoekige plantenbak biedt verschillende voordelen. Ten eerste kunnen ze een grote hoeveelheid planten of bloemen huisvesten. Dit maakt ze ideaal voor het creëren van een mini-tuin op je balkon of terras. Bovendien kunnen ze ook gebruikt worden om je buitenruimte te verdelen en verschillende zones te creëren. Je kunt bijvoorbeeld een rechthoekige plantenbak gebruiken om een eetgedeelte te scheiden van een loungegedeelte in je tuin.

Materialen en stijlen

Rechthoekige plantenbakken zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, waaronder hout, metaal, kunststof en steen. Elk materiaal heeft zijn eigen unieke uitstraling en voordelen. Houten plantenbakken hebben bijvoorbeeld een natuurlijke en rustieke uitstraling, terwijl metalen plantenbakken een meer moderne en strakke uitstraling hebben. Kunststof plantenbakken zijn lichtgewicht en waterbestendig, terwijl stenen plantenbakken duurzaam en robuust zijn.

De perfecte plek voor je rechthoekige plantenbak

De plaatsing van je rechthoekige plantenbak hangt af van de grootte en stijl van je buitenruimte. Heb je een groot terras of tuin, dan kun je de plantenbak in het midden plaatsen om een aantrekkelijk middelpunt te creëren. Heb je een kleiner balkon, dan kun je de plantenbak tegen de muur of langs de reling plaatsen om ruimte te besparen. Het is ook belangrijk om rekening te houden met de hoeveelheid zonlicht die je planten nodig hebben. Plaats je plantenbak op poten op een plek waar je planten de juiste hoeveelheid zonlicht krijgen.

Adezz: jouw partner in tuinontwerp

Met de producten van Adezz creëer je een sfeer waarin jij optimaal van je tuin kan genieten. Het buiten zijn heeft de afgelopen jaren een flinke vlucht genomen en wordt een steeds belangrijker onderdeel van onze dagbesteding. Onder onze merken ADEZZ, FORNO en FURNS bieden wij een zeer uiteenlopend assortiment aan. Dit verrijkt gegarandeerd jouw buitenbeleving. Met onze producten, waaronder onze veelzijdige plantenbak, creëren wij een sfeer waarin jij optimaal van je tuin kan genieten.

Wij ontwerpen en produceren al onze producten zelf. Hierdoor staan wij altijd in voor de topkwaliteit die jij van ons gewend bent. Dit tegen de scherpst mogelijke prijs. Alle producten worden in Europa en met de grootste zorg vervaardigd. Zo zijn wij er zeker van dat onze producten ook aan onze standaarden voldoen. Kies voor Adezz en ervaar de kwaliteit en veelzijdigheid van onze producten zelf.

Een passende lichtstraat, maatwerk of een standaard maat?

Wanneer u op zoek bent naar de perfecte lichtstraat voor een overkapping bij GLASvakwerk, wordt u geconfronteerd met een belangrijke beslissing: kiest u voor een standaard lichtstraat met vaste afmetingen, of gaat u voor maatwerk? 

Standaard afmetingen.

GLASvakwerk biedt vier standaard afmetingen aan voor lichtstraten: 100×100 cm, 200×100 cm, 300×100 cm en 450×100 cm. Het is belangrijk op te merken dat deze afmetingen gebaseerd zijn op de “sparing maatvoering”, wat verwijst naar de afmeting van het gat in uw dak. Bijvoorbeeld, de 100×100 variant is geschikt voor een uitsparing van 100×100 (buitenmaat).

Een van de voordelen van het kiezen voor een standaard afmeting is de scherpe prijs. Deze lichtstraten zijn doorgaans voordeliger dan maatwerkopties. Bovendien kunnen ze veel sneller geleverd worden, wat handig kan zijn als u uw project op korte termijn wilt voltooien. Een ander pluspunt is dat u ze inclusief een “losse opstand” kunt bestellen, wat de installatie vereenvoudigt.

Maatwerk.

GLASvakwerk.nl staat bekend om zijn maatwerk lichtstraten en biedt opties voor grotere afmetingen. Vaak wordt maatwerk overwogen nadat de dakdekker klaar is en het exacte formaat van de lichtstraat kan worden bepaald. Een op maat gemaakte lichtstraat kan perfect aan uw specifieke behoeften voldoen, maar deze optie is wel altijd duurder dan de standaardopties. Als u echter nog in de “vooronderzoek fase” zit en nog geen dak heeft, is het van cruciaal belang dat u begrijpt hoe de maatvoering werkt en waar u rekening mee moet houden.

Bij het inmeten en bestellen van een niet geïsoleerde lichtstraat (plat dak) van GLASvakwerk.nl begint u met de sparingsmaat, de maat van het “gat in uw dak”. Daar voegt u de opstand aan toe, die minimaal 7 cm breed is en dient als de houten “verhogingsrand” die de lichtstraat ondersteunt. Vervolgens voegt u de “verplichte oversteek” toe, wat het gedeelte van de lichtstraat is dat uitsteekt buiten de opstand. Een aanbevolen oversteek is 3,5 cm. De som van deze elementen – sparingsmaat + opstand + oversteek – bepaalt de totale (buitenste) maat van de enkele glasplaat.

Nu u deze belangrijke informatie heeft, bent u goed voorbereid om de juiste lichtstraat te kiezen voor uw project. Of u nu gaat voor een standaard afmeting of maatwerk, u kunt rekenen op hoogwaardige lichtstraten die natuurlijk licht in uw ruimte laten stromen en esthetische elegantie toevoegen aan uw leefomgeving.

Hoe creëer je een sprookjesachtige tuin?

Tuinen zijn meer dan alleen een bundeling van planten, bomen en gazon. Ze kunnen een magische wereld op zichzelf zijn, waarin ieder element bijdraagt aan een unieke, sprookjesachtige sfeer. De mogelijkheden om een dergelijke tuin te creëren zijn eindeloos, maar hoe geef je jouw tuin dat magische gevoel mee? Kun je door een slimme selectie van planten, bomen en decoraties je eigen wonderland in de achtertuin creëren? In dit artikel zullen we je meenemen op een reis door de verschillende elementen die je kunt gebruiken om je tuin om te toveren tot een sprookjesachtig paradijs.

Het gebruik van van lampjes voor een magische sfeer

De verlichting in je tuin speelt een cruciale rol bij het creëren van een sprookjesachtige atmosfeer. Met zorgvuldig geplaatste lampjes kun je schaduw en licht op de juiste plaatsen aanbrengen. Led-lampjes op zonne-energie zijn bijvoorbeeld een goede keuze. Je kunt ze langs een tuinpad leggen, of ze in bomen en struiken hangen om het idee van vuurvliegjes of sterren na te bootsen. Zorg ervoor dat je lampjes van verschillende vormen en groottes gebruikt om diepte en diversiteit aan je tuin toe te voegen. Denk hierbij aan lantaarns die een zacht licht verspreiden, of spotjes die een specifieke plant of boom in de schijnwerpers zetten. In combinatie met de natuurlijke elementen in je tuin zorgen deze lampjes voor een wonderlijk effect zodra de zon ondergaat.

Het plaatsen van een kersenboom: een sierlijke aanvulling


Een kersenboom is niet alleen een prachtige blikvanger in je tuin, maar ook een boom die letterlijk vruchten afwerpt. De zachte, roze bloesems van de kersenboom voegen in het voorjaar een romantische toets toe, terwijl de vruchten in de zomer voor een heerlijke traktatie zorgen. De vorm van de kersenboom is vaak sierlijk en elegant, wat bijdraagt aan de feeërieke sfeer in je tuin. Houd bij het planten van je kersenboom rekening met de standplaats; deze bomen prefereren een zonnige tot licht beschaduwde locatie. Het is ook belangrijk om de boom voldoende ruimte te geven om te groeien, zowel in de breedte als in de hoogte. Wil je de beste soort kersenboom kopen voor jouw specifieke omstandigheden, win dan advies in bij een professional, zodat je jarenlang van deze magische aanvulling in je tuin kunt genieten.


De charme van een perenboom in je tuin


Naast de kersenboom kan ook een perenboom een betoverend element zijn. De perenboom heeft iets statigs, met zijn robuuste stam en zijn weelderige bladerkroon. In het voorjaar biedt hij een schouwspel van witte bloesems, gevolgd door sappige peren in de late zomer en herfst. Het mooie van een perenboom is dat hij naast vruchten ook schaduw biedt, wat een nieuwe dimensie aan je tuin geeft. Ook hier geldt dat je rekening moet houden met de standplaats en de ruimte die de boom nodig heeft. Perenbomen passen goed in de meeste tuinstijlen en kan zelfs gesnoeid worden om een bepaalde vorm aan te nemen, wat extra karakter aan je tuin geeft.


Een betoverende sfeer

Het creëren van een sprookjesachtige tuin is een samenspel van verschillende elementen. Door de juiste verlichting toe te passen kun je een magische atmosfeer scheppen die je tuin bij nacht tot leven brengt. Een kersenboom en een perenboom zijn meer dan fruitbomen; ze voegen elk op hun eigen manier een vleugje romantiek en magie toe aan je tuin. Zo kun je met enkele goed gekozen elementen inderdaad een betoverende, sprookjesachtige tuin creëren waar je het hele jaar door van kunt genieten.

Credits foto: Foto door Federica Gioia: https://www.pexels.com/nl-nl/foto/voedsel-natuur-zomer-landbouw-17430486/

Do’s en dont’s voor het inrichten van je tuin

Het inrichten van je tuin is eigenlijk niet moeilijk. Het is echter verstandig om er goed over na te denken voordat je begint. We zijn er om je te helpen. Hieronder vind je enkele tips en adviezen die je zullen helpen bij het inrichten van jouw tuin.

Do’s: Comfortabele tuinmeubels kiezen boven design


Het is belangrijk om comfortabele tuinmeubels van Tuinmeubelshop te kiezen boven styling. Met een terrasoverkapping kun je het hele jaar door van je tuin genieten, of het nu lente of winter is. Tijdens de lente en zomer kan het zonlicht erg fel zijn, daarom is het prettig om zonwering te hebben zodat je comfortabel buiten kunt zitten, zelfs op zonnige dagen. Een belangrijke tip bij het kiezen van tuinmeubels is om te kiezen wat je mooi vindt, maar niet alleen daarop te focussen. Het is uiteindelijk het belangrijkst om heerlijk te kunnen ontspannen, dus comfortabele meubels zijn van groot belang. Het is dus ideaal om een combinatie te vinden van meubels die zowel mooi zijn als lekker zitten.

Don’t: Ruimte onbenut laten in je tuin

Als je een grote tuin hebt, is het belangrijk om er goed gebruik van te maken. Het is jammer als bepaalde delen van de tuin niet worden gebruikt. Als je niet weet wat je met een bepaald stukje tuin moet doen, kun je overwegen om er een mooie boom te planten of het praktisch te maken. Denk aan het plaatsen van containers. Een andere optie is om er een moestuin van te maken. Plant kruiden of groenten en fruit in je tuin en geniet van de lekkere verse producten.

Murk Feitsma

Do’s: Kies seizoensplanten

Om het hele jaar door van je tuin te kunnen genieten, is het een slim idee om aandacht te besteden aan het ontwerp ervan. Veel bloemen bloeien alleen in de lente en zomer, waardoor de tuin er in de winter kaal uit kan zien. Daarom is het belangrijk om een goede combinatie van groenblijvende planten, siergrassen en struiken te kiezen. Varieer met vaste planten en bloemen die op verschillende tijdstippen bloeien. Ook kan het nuttig zijn om planten te selecteren die langdurig bloeien. Op die manier zorg je ervoor dat er het hele jaar door iets te beleven is in je tuin.

Murk Feitsma

Houten overkapping in je tuin; alle info op een rijtje

Wij als Nederlanders zijnde worden niet optimaal verwend wanneer het gaat om het weer en het klimaat. Zodra ze zon schijnt genieten we dan ook optimaal van het goede weer, zolang we dat kunnen.

De laatste jaren verlangen we steeds meer naar meer uren buiten. Dit kan dan ook eenvoudig met een overkapping aan je huis of in je tuin. In dit artikel vertellen wij alles over de verschillende soorten overkappingen. Zo kan jij heerlijk genieten van de frisse buitenlucht, ook als het weer niet mee zit.

Voordelen van een overkapping in je tuin

Voordat je overgaat om een overkapping te bouwen of te laten bouwen in je tuin dan wil je natuurlijk wel weten wat de voordelen precies zijn. Wij zetten ze haarfijn voor je op een rijtje!

  • Vaker en langer genieten van de frisse buitenlucht
  • Het hele jaar door droog buiten zitten
  • Verlenging/uitbreiding van je leefruimte
  • Gezellige sfeer in je tuin
houten tuinhuis naast een zwembad

Veranda’s

Een meest voor de hand liggende overkapping is een veranda. Een veranda zit direct aan je huis en biedt dus direct overkapping vanaf het moment dat je naar ‘buiten’ loopt. Dit houdt in dat je met slecht weer altijd droog blijft en dus geen stap door de regen hoeft te zetten.

Veranda’s zijn er in vele soorten en maten. Bij Wesatuinhout kan je kiezen voor standaardpakketen of geheel maatwerk. Kies je favoriete houtsoort (of wellicht aluminium of steen), een type dak, eventueel zijpanelen en klaar is kees. Vervolgens kan je jouw veranda natuurlijk geheel naar wens inrichten en zo kan je al vanaf vroeg in het voorjaar comfortabel genieten van de buitenlucht.

Kapschuren

Een kapschuur is een overkapping waarbij de voorkant helemaal open is en de achterkant en eventueel zijkanten gesloten zijn. Dit type overkapping staat normaal gesproken los van het huis en kan je dus gemakkelijk wat verder in je tuin zetten.

Een kapschuur heeft naast een extra overdekt zitgedeelte ook de functie als opbergplek. Het is maar net hoe je het inricht want je kan ook voor een gesloten schuurtje kiezen naast je zitplek. Ideaal voor het opgbergen van je tuinspullen.

Tip: bekijk ook eens ons artikel over overkappingen, veranda’s, serres of tuinkamers voor meer informatie.

Houten schommel op veranda

Pergola’s

Een pergola is een soort van open tuinoverkapping, bestaande uit een houten of metalen frame. Doorgaans zijn de meeste pergola’s vervaardigd uit hout. Een pergola kan extra overdekking bieden wanneer je het combineert een schaduwdoek. Daarnaast is het estethisch aantrekkelijk en geeft het direct heel veel sfeer in je tuin.

Een nadeel van een pergola is dat je niet per definitie overdekking hebt. Daarnaast is het een open bouwwerk, wat betekent dat je niet beschut zit van weer en wind. Puur vanuit decoratife oogpunt is een pergola een absolute aanwinst in je tuin!

Sedumdak als groendak, een duurzame keuze voor uw woning

Een groendak is een dak dat bedekt is met vegetatie, zoals gras, bloemen, kruiden of mossen. Groendaken zijn steeds populairder geworden in de afgelopen jaren, vanwege hun vele voordelen. Sedum is een van de meest populaire planten voor groendaken vanwege zijn duurzaamheid en onderhoudsvriendelijkheid. In dit artikel zullen we de vele voordelen van sedum als groendak bespreken.

Voordelen van sedum als groendak

  1. Sedum is onderhoudsvriendelijk

Een van de grootste voordelen van sedum als groendak is dat het weinig onderhoud nodig heeft. Sedum is een vetplant die van nature bestand is tegen droogte en weinig water nodig heeft. In tegenstelling tot andere planten voor groendaken hoeft sedum niet te worden besproeid of bemest, en heeft het geen speciale zorg nodig. Het enige onderhoud dat nodig is, is af en toe wat snoeien om ervoor te zorgen dat de planten niet te groot worden.

  1. Sedum is duurzaam

Een groendak met sedum is een duurzame keuze voor uw woning. Sedumplanten hebben een lange levensduur en zijn bestand tegen extreme temperaturen en weersomstandigheden. Sedum kan bijvoorbeeld goed tegen droogte, vorst en wind. Dit betekent dat u minder vaak nieuwe planten hoeft te kopen en dat het groendak langer meegaat dan andere soorten groendaken.

  1. Sedum beschermt uw dak

Een groendak met sedum kan uw dak beschermen tegen schade door weersomstandigheden en UV-straling. De dikke laag sedumplanten op het dak fungeert als een beschermende laag en kan de levensduur van uw dak verlengen. Bovendien kan sedum water opnemen en vasthouden, waardoor het dak minder snel zal lekken bij hevige regenval.

  1. Sedum verbetert de luchtkwaliteit

Een groendak met sedum kan de luchtkwaliteit in uw omgeving verbeteren. Sedumplanten absorberen koolstofdioxide en produceren zuurstof, waardoor de lucht wordt gezuiverd. Daarnaast kan sedum ook fijnstof uit de lucht filteren en kan het geluidsoverlast verminderen.

  1. Sedum is een natuurlijke isolator

Een groendak met sedum kan uw huis isoleren en uw energierekening verlagen. Sedumplanten fungeren als een natuurlijke isolator en houden uw huis koel in de zomer en warm in de winter. Dit betekent dat u minder energie hoeft te gebruiken om uw huis te verwarmen of te koelen, wat gunstig is voor het milieu en uw portemonnee.

  1. Sedum bevordert biodiversiteit

Een groendak met sedum kan de biodiversiteit in uw omgeving bevorderen. Sedumplanten trekken bijen, vlinders en andere insecten aan die belangrijk zijn voor de bestuiving van planten. Door de aanwezigheid van sedum op uw groendak, creëert u een groenere omgeving die bijdraagt aan het behoud van biodiversiteit en het behoud van verschillende plant- en diersoorten.

Daarnaast kunnen groendaken met sedum ook bijdragen aan de stedelijke ecologie, omdat ze bijdragen aan het creëren van groene ruimtes in steden. Dit is belangrijk omdat steden vaak minder groen hebben dan het platteland, waardoor het creëren van groene ruimtes in de stad kan helpen om de gezondheid en het welzijn van de bewoners te verbeteren.

Conclusie

Sedum als groendak biedt veel voordelen voor uw huis en uw omgeving. Het is onderhoudsvriendelijk, duurzaam en biedt bescherming aan uw dak. Daarnaast verbetert het de luchtkwaliteit, isoleert het uw huis, bevordert het de biodiversiteit en draagt het bij aan de stedelijke ecologie. Als u op zoek bent naar een duurzame oplossing voor uw dakbedekking, overweeg dan om te kiezen voor een groendak met sedum.

Bron: sedumleveren.nl sedum-kopen.nl

Zo houd je jouw konijntjes in de tuin

Heb je net een andere woning gekocht maar is de tuin nog niet afgezet? Of wil je een goede afrastering maken omdat je van plan bent beestjes te gaan houden? Dan zijn er tal van goede materialen te koop om dit mee te doen. Zo weet je meteen zeker dat je beestjes niet kunnen ontsnappen en kun je ze met een gerust hart in een tuin of wei plaatsen.

Zet het terrein goed af met gaas

Heb je een woning gekocht in het buitengebied waar ook nog eens aardig wat grond bij ligt? Helemaal ideaal natuurlijk voor een fijn buitenleven maar het is wel belangrijk dat je je beestjes ook de kans geeft om rustig en veilig te kunnen grazen. Wil je een mooi stukje grond afbakenen om bijvoorbeeld een gezelschap konijntjes volop de ruimte te geven om rond te rennen, te spelen, te graven en alles op hun pad te besnuffelen? Dan is het zaak de plek waar je ze wilt laten lopen goed af te zetten met gaas.

Geef ze voldoende ruimte

Konijntjes zijn gezelschapsdieren en ze houden er erg van om samen met hun soortgenootjes te wonen dus koop altijd minimaal twee konijntjes. Ze hebben de ruimte nodig, dus naast een goed en ruim hok is het belangrijk dat ze ook een stuk grond krijgen om fijn te kunnen ravotten. Zeker als je voldoende ruimte hebt, is het goed ze een stuk te geven waar ze naar hartenlust kunnen spelen. Het is goed dat  dit stuk grond afzet zodat ze niet kunnen ontsnappen, maar op die manier kunnen ze ook niet in de rest van de tuin komen en voorkom je dat ze daar kuilen graven of zich te goed doen aan de mooie bloemen in het perk. Die eten ze namelijk ook rustig op als ze die lekker vinden.

Voorkom dat ze zich kunnen uitgraven

Konijntjes zijn nu eenmaal goede gravers dus maak niet alleen een stuk grond goed af, maar zorg er ook voor dat je dit in de grond aanlegt zodat ze zichzelf er niet uit kunnen graven. Gaas is er in allerlei soorten en maten dus het is belangrijk dat je een goed soort kiest waardoor de konijntjes niet kunnen ontsnappen. Er bestaat bijvoorbeeld gaas met vrij grote mazen, maar er is ook gaas te koop voor kleinere dieren. Houd altijd rekening met de grootte van de konijntjes. Als je een kleiner soort koopt, zorg dan voor een afzetting met fijnmazig gaas want ze zullen toch proberen zich er doorheen te wurmen. Schapengaas met vrij grote openingen werkt dan bijvoorbeeld niet want daar zijn ze zo door.

Controleer regelmatig de staat van het gaas

Konijntjes zijn natuurlijk, naast goede gravers, ook kampioenen in knagen. Zorg er daarom voor dat je stevig gaas koopt waarin ze niet zomaar een gat kunnen knagen. Controleer regelmatig de staat van het gaas zodat je zeker weet dat het niet stuk is en ze er niet uit kunnen. Konijntjes zijn avonturiers en ze zullen zeker proberen hun terrein uit te breiden.

Foto door Satyabratasm