HomeNieuwsType beregening

Type beregening

Wat is tuinberegening?

Wanneer mensen een tuin hebben in de omgeving waar een droog klimaat heerst of als er in de zomerperiode gedurende langere tijd droogte heerst dient uw tuin extra bewaterd te worden. Dit bewateren is vooral lastig wanneer u een grote tuin heeft. Het is een tijdrovende en zware klus. Voor dit soort tuinen is tuinberegening een ideale oplossing. Tuinberegening is niets meer dan een automatisch systeem dat er voor zorgt dat heel uw tuin besproeid kan worden. Veelal dient men alleen op een knop te drukken die binnenshuis is gevestigd waardoor de sprinklerinstallaties uit de grond omhoog komen en beginnen met het besproeien van uw tuin. De sprinklers kunnen ook op tijd worden ingesteld zodat deze op een bepaalde tijd automatisch gaan sproeien. Een tuinberegeningsinstallatie kan ook zeer milieuvriendelijk zijn. Dit is in het geval dat er water uit een natuurlijke bron wordt gepompt die diep in de grond zit. Zo kan men o.a. oppervlakte en grondwater oppompen. Mocht het in uw tuin lastig zijn om een dergelijke pompinstallatie aan te leggen dan kan men de sprinkler installatie gewoon aansluiten op de leiding.

Waar dient tuinberegening voor?

Een tuinberegeningsinstallatie dient voor een automatische beregening van uw tuin. Er zijn vele voordelen wanneer er een tuinberegeningsinstallatie in uw tuin is aangelegd. Hieronder enkele voordelen op een rijtje.

  •  Geen fysieke inspanning voor het bewateren van uw tuin.
  • Tijdinstelling van bewatering. U hoeft dus niet perse thuis te zijn.
  • Instelling hoeveelheid watergift. Zo geeft u nooit teveel of te weinig.

Uit welke bronnen haalt men tuinberegening?

Wanneer men grondwater of oppervlaktewater wil gebruiken voor de beregening van de tuin dan dient men een pompinstallatie in de tuin te laten aanleggen. Echter kan een dergelijke installatie niet in iedere tuin worden aangelegd. Of uw tuin geschikt is dient u te kijken naar de volgende factoren.

  • Kunnen de machines die de installatie gaan aanleggen de betreffende plaats in uw tuin bereiken.
  • De ligging van uw tuin. Op sommige locaties is het grondwater namelijk te diep.
  • Hoeveel water denkt u op jaarbasis te verbruiken.
  • Hoeveel druk dient de installatie te leveren.

Mocht uw tuin voldoen aan deze eisen dan kan een gecertificeerd installatiebedrijf benaderd worden. Het bedrijf zal deze punten ook nog een keer aandachtig bekijken en zullen een goede optie aan u voorstellen. Mocht u het eens zijn met het voorstel van het bedrijf dan kan de pompinstallatie geïnstalleerd worden. Zorg ervoor dat het bedrijf die uw installatie gaat aanleggen beschikt over de juiste licenties en certificaten. Hiermee voorkom je achteraf problemen.

Men kan kiezen tussen een pomp die oppervlakte water op pompt of een pomp die grondwater oppompt. Het voordeel van een oppervlakte water pomp is dat er niet diep gegraven hoeft te worden voor de installatie. Het nadeel is vaak dat het oppervlakte water beperkt is en mogelijk te weinig water bevat voor de beregening van uw tuin. Bij de aanleg van een grondwaterpomp wordt er vaak dieper gegraven. Het voordeel van Nederland is dat het grondwater hier vaak ondiep zit. Dit komt omdat Nederland een laag gelegen land is. Vaak hoeft de pomp maar op een diepte van 6 meter geplaatst te worden voor een goede watertoevoer. Wat een nadeel kan zijn van het gebruik van grondwater is dat grondwater vaak ijzer bevat. Wanneer u ijzerhoudend water over uw tuin sproeit ontstaat er een bruine waas over uw tuin. Mocht u ijzerhoudend grondwater in uw tuin hebben dan kan er gekozen worden om een ontijzeringsinstallatie aan te leggen. Deze installatie haalt het ijzer uit het grondwater waardoor er bij besproeiing geen bruine waas over uw tuin zal ontstaan.

 

 

Vorig artikel
Volgend artikel

2 REACTIES

  1. We hebben al een popup betegeningssysteem. Dat is aangesloten op een put bij de buren. De nieuwe buurman wil niet meer dat we die gebruiken, dus we willen een grondwaterput op eigen grond. We wonen tussen de Vliet ( Rijn Schiekanaal) en de Oostvlietpolder

  2. Ik wil graag een betere tuinberegening, omdat ik handmatig alle planten water geven te veel werk vind. Handig dat u ook meer uitleg geeft over het graven van sleuven. Ik ga hiervoor inderdaad een minigraver huren, want dit lijkt me met de hand erg zwaar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Meest gelezen

Recent commentaar

Rudi Wortelboer op Graszaadteelt
Betty Banis op Kruidenplanten
Bregje op Tuinonderhoud
Jan Dijkstra op Waterplanten
Ferdinand Schneider op Type beregening
Bert op Gazon beregenen
Angelique van Dam op Kunstgras onderhoud
Loes Masseree op Gazonziektes
Sandra Vaessen op Coniferen
Tuinpedia.nl op Wanneer gras zaaien?
Björn op Soorten onkruid
ilse op Klimplanten
Stephan op Graszaad
Charlotte Icke op Type beregening
C. van Dongen op Emelten
Ellen van Amsterdam op Coniferen
M Spaans op Coniferen
d.e. van de werff op Graszoden leggen
Tuinpedia.nl op Gazonziektes
wilhelmien op Gazonziektes
Jan Groot op Soorten onkruid
Tuinpedia.nl op Klimplanten
carla op Klimplanten
Coby op Gazonmest
berthie op Gazon beluchten
Marleen Raaijmakers op Hazelaarschermen
Green Gardens op Graszaadteelt
Mw. M Moelands op Graszaad
Van Hootegem Hugo op Graszaad
Wigman op Gazononderhoud
branco op Onkruid in de tuin
Tuinpedia.nl op Soorten onkruid
Tuinpedia.nl op Waterplanten
dijkhof op Klimplanten