20.1 C
Utrecht

Graszaad

Graszaad -Welke soorten graszaad zijn er verkrijgbaar, en welke grassoort te gebruiken bij een bepaald type gazon?

Wanneer men een grasmat wil aanleggen in zijn tuin d.m.v. het inzaaien van graszaad dan dient men van te voren na te denken over de functie die het gras zal moeten vervullen. Er wordt qua toepassingsmogelijkheden van gras onderscheid gemaakt in 5 soorten gazons.

Sportgazon

Een sportgazon is een gazon dat sterk, vlak en geheel dicht moet zijn. Het is daarom van belang een juiste samenstelling graszaad te gebruiken om aan deze eisen te voldoen. Bij een Sportgazon wordt altijd een mengsel van verschillende graszaadsoorten gebruikt. Dit mengsel bestaat voornamelijk uit Engels raaigras, Veldbeemgras, Gewoon roodzwenkgras en Roodzwenkgras met fijne uitlopers.

Sier gazon

Bij een siergazon is de sterkte van het gras minder van belang dan bij een sportveld. Echter wil men natuurlijk wel een zeer mooi dicht gazon dat zeer mooi groen blijft. Om aan deze eisen te kunnen voldoen wordt er  bij een Siergazon een mengsel graszaad gebruikt dat voornamelijk bestaat uit Gewoon Roodzwenkgras, Veldbeemgras, Roodzwenkgras met fijne uitlopers en gewoon struisgras.

Recreatie gazon

Een recreatie gazon is een gazon dat gebruikt wordt op kampeerterreinen en campings. Het belang van de sierwaarde is bij deze grasmatten ondergeschikt. Echter dient het gras zeer sterk te zijn en het gras dient snel weer uit te lopen na een langere tijd van bedekking (door bijvoorbeeld een tent). Om aan deze eisen te kunnen voldoen wordt er een mengsel graszaad gebruikt bestaande uit Engels raaigras, Veldbeemgras, Gewoon roodzwenkgras en Roodzwenkgras met fijne uitlopers.

Berm en Dijk gazon

Een Berm en dijk gazon dient zich snel te kunnen vestigen op zijn standplaats en mag niet al te snel groeien (dit om maaisel te beperken). Veelal wordt er bij een Berm en Dijk gazon een graszaad mengsel gebruikt bestaande uit Gewoon roodzwenkgras, Roodzwenkgras met fijne uitlopers, Roodzwenkgras met forse uitlopers, Hardzwenkgras, Gewoon schapegras en Gewoon struisgras.

Golfgreen

Het gras op een Golfgreen stelt vele eisen. Zo moet het een zeer vlakke en dichte grasmat zijn en het moet een dagelijkse maai goed kunnen verdragen. Om aan deze eisen te kunnen voldoen wordt bij een Golfgreen een graszaad mengsel gebruikt bestaande uit Gewoon roodzwenkgras, Roodzwenkgras met fijne uitlopers, Gewoon struisgras en Wit struisgras.

Wat betekent het NAK keurmerk?

Om te garanderen dat u een goed graszaad krijgt dat aan alle wettelijke eisen voldoet dient er een controle gedaan te worden over de graszaden. Bij deze controles wordt er gecontroleerd of het zaad een zuiver ras is, geen ziektes bevat, goed groeit etc. Om  deze kwaliteit te handhaven is er een keurmerk ontwikkeld dat garandeert dat  u te maken heeft met een kwaliteitsproduct. Dit keurmerk heet het NAK-keurmerk. NAK staat voor Stichting Nederlandse Algemene Kwaliteitsdienst Tuinbouw. Wanneer u graszaad koopt dat NAK goedgekeurd is dan weet u dat u een kwaliteitsproduct heeft gekocht.

Vorig artikel
Volgend artikel

5 REACTIES

 1. Beste,

  Ik had graag geweten hoe lang graszaad kan bewaard worden in de oorspronkelijke verpakking en droog bewaard.

  Met vriendelijke groeten,
  Hugo

 2. Geachte heren.
  Kort geleden ben ik in Nepal geweest en heb daar een prachtig gazon zien liggen.
  Na informatie werd er verteld dat het speciaal gras is wat maar 2 of 3 maal in het seizoen
  hoeft te worden gemaaid. het blijkt dus graszaad te zijn uit Japan.
  Graag zou ik van U willen weten of u deze grassoort kent en of U hier aan kunt komen.
  in afwachting op Uw reactie met vriendelijke groet mw. M Moelands

  • Beste M Moelands,

   Ik ben niet bekend met de diverse grassoorten in het buitenland.
   U zou deze vraag kunnen richten aan Hendriks Graszoden, info@graszoden.nl
   Diverse zaden uit het buitenland zijn verkrijgbaar via Amazon.com
   U dient daarvoor wel eerst uit te vinden wat de Latijnse naam van de specifieke grassoort is.

 3. Ik hoop toch zeker dat u bedoeld dat de OPPERVLAKTE van de aarde voor 20% uit gras bestaat, en niet de gehele planeet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertisment -

Meest gelezen

Recent commentaar

Rudi Wortelboer on Graszaadteelt
Betty Banis on Kruidenplanten
Bregje on Tuinonderhoud
Jan Dijkstra on Waterplanten
Ferdinand Schneider on Type beregening
Bert on Gazon beregenen
Angelique van Dam on Kunstgras onderhoud
Loes Masseree on Gazonziektes
Sandra Vaessen on Coniferen
Tuinpedia.nl on Wanneer gras zaaien?
Björn on Soorten onkruid
ilse on Klimplanten
Stephan on Graszaad
Charlotte Icke on Type beregening
C. van Dongen on Emelten
Ellen van Amsterdam on Coniferen
M Spaans on Coniferen
d.e. van de werff on Graszoden leggen
Tuinpedia.nl on Gazonziektes
wilhelmien on Gazonziektes
Jan Groot on Soorten onkruid
Tuinpedia.nl on Klimplanten
carla on Klimplanten
Coby on Gazonmest
berthie on Gazon beluchten
Marleen Raaijmakers on Hazelaarschermen
Green Gardens on Graszaadteelt
Mw. M Moelands on Graszaad
Van Hootegem Hugo on Graszaad
Wigman on Gazononderhoud
branco on Onkruid in de tuin
Tuinpedia.nl on Soorten onkruid
Tuinpedia.nl on Waterplanten
dijkhof on Klimplanten