HomeNieuwsEmelten

Emelten

Wat voor schade veroorzaken emelten?

Emelten zijn larven van de langpootmug en kunnen grote schade toebrengen aan uw gazon of planten in uw tuin. emelten hebben een grijsbruine kleur en heeft geen poten.

Wanneer er emelten gevestigd zijn kunnen deze grote schade aan uw tuin toebrengen en vooral aan uw gazon. De emelten voeden zich aan de jonge plantdelen van uw gazon. Zij doen dit door het reeds opgekomen gras vanuit de bodem in hun hol te trekken en daar op te eten. Hierdoor ontstaan er kale en bruine plekken in uw gazon. De emelten zijn in de middag vaak niet zichtbaar. Als het in de nacht vochtig en zacht weer is verlaten de emelten soms hun hol en gaan ze op zoek naar voedsel. In deze periodes kunt u de emelten dan ook vaak waarnemen. Het is van belang om te weten of u te maken heeft met deze plaag zodat u de bestrijding hiervan in gang kan zetten voordat heel uw gazon wordt kaal gevreten.

Hoe bestrijdt u emelten en welke middelen zijn er op de markt?

Allereerst moet u vaststellen dat u te maken heeft met een emelten plaag. Dit kan men doen door tijdens een regenachtige nacht een stuk zwart plastic over een deel van uw aangetaste gazon te plaatsen. De emelten zullen overdag denken dat het nog nacht is vanwege het zwarte plastic en zullen omhoog komen. Wanneer u het zwarte plastic verwijderd kunt u de emelten waarschijnlijk zien kruipen (mits u een emelten plaag heeft). Weet u zeker dat u te maken heeft met een emelten plaag dan kunt u beginnen met de bestrijding hiervan. Hieronder staan een aantal bestrijdingsmethode beschreven.

Insectparasitaire aaltjes

Insectparasitaire aaltjes zijn microscopische kleine aaltjes die u in de bodem van aantasting dient uit te zetten. Na de uitzetting van deze aaltjes zullen zij op zoek gaan naar de emelten en zullen zich door de huid naar binnen dringen. Wanneer het aaltje zich in de emelt heeft gevestigd zal deze een bacterie afscheiden die op den duur de emelt zal doden. In de dode emelt zullen zich weer nieuwe aaltjes vormen die op hun beurt weer op zoek gaan naar andere emelten om deze binnen te dringen. Op den duur zal de plaag zo volledig bestreden kunnen worden.

De bestrijding van emelten met insectenparasitaire aaltjes kunt u het beste uitvoeren wanneer de bodemtemperatuur minimaal 8⁰C is. Deze temperatuur wordt veelal bereikt vanaf de maand maart en gedurende de gehele zomer.

 

Vorig artikel
Volgend artikel

1 REACTIE

  1. Geachte heer/mevrouw

    Kunt u aangeven waar de bestrijdingsmiddelen te koop zijn?

    in afwachting van uw reactie verblijf ik met vriendelijke groet,

    C. van Dongen
    Oosterhout

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Meest gelezen

Recent commentaar

Rudi Wortelboer op Graszaadteelt
Betty Banis op Kruidenplanten
Bregje op Tuinonderhoud
Jan Dijkstra op Waterplanten
Ferdinand Schneider op Type beregening
Bert op Gazon beregenen
Angelique van Dam op Kunstgras onderhoud
Loes Masseree op Gazonziektes
Sandra Vaessen op Coniferen
Tuinpedia.nl op Wanneer gras zaaien?
Björn op Soorten onkruid
ilse op Klimplanten
Stephan op Graszaad
Charlotte Icke op Type beregening
C. van Dongen op Emelten
Ellen van Amsterdam op Coniferen
M Spaans op Coniferen
d.e. van de werff op Graszoden leggen
Tuinpedia.nl op Gazonziektes
wilhelmien op Gazonziektes
Jan Groot op Soorten onkruid
Tuinpedia.nl op Klimplanten
carla op Klimplanten
Coby op Gazonmest
berthie op Gazon beluchten
Marleen Raaijmakers op Hazelaarschermen
Green Gardens op Graszaadteelt
Mw. M Moelands op Graszaad
Van Hootegem Hugo op Graszaad
Wigman op Gazononderhoud
branco op Onkruid in de tuin
Tuinpedia.nl op Soorten onkruid
Tuinpedia.nl op Waterplanten
dijkhof op Klimplanten