HomeBestratingSoorten bestrating

Soorten bestrating

Hoe zien waaltjes eruit?

Een waaltje is niets meer dan een andere benaming voor klinkers met een maat van 20 x 5 cm. Deze waaltjes zijn in verschillende diktes op de markt. Veelal wordt er onderscheid gemaakt tussen gebakken en betonnen waaltjes.

Gebakken waaltjes

Gebakken klinkers zijn in veel verschillende kleuren en diktes te koop. Voordat men bestrating gaat leggen en dergelijke klinkers worden aangeschaft goed nadenken over de belasting die deze klinkers te verduren krijgen. Zo zal men dikkere klinkers gebruiken op een straat of oprit dan bijvoorbeeld op een terras. Bijna in alle gevallen geld te vuistregel hoe zwaarder de belasting hoe dikker de klinker moet zijn. De kleur van de waaltjes wordt bepaald door het gebruik van verschillende soorten kleisoorten. Daarnaast is het bakproces ook zeer van belang. Gebakken waaltjes blijven na enkele jaren nog steeds mooi van kleur

Betonnen waaltjes

Betonnen waaltjes zijn een stuk voordeliger dan gebakken waaltjes. Dit komt mede doordat betonnen waaltjes veel makkelijker zijn om te produceren. Wat een groot voordeel van betonnen waaltjes is dat deze met kleurstoffen in iedere gewenste kleur geleverd kunnen worden. Wel bestaat er een groot verschil met de kwaliteit van betonnen of gebakken waaltjes. Betonnen waaltjes gaan vaak eerder stuk en slijten sneller.

Hoe worden waaltjes gemaakt?

Zoals in voorgaande teksten te lezen is bestaat er een verschil tussen gebakken en betonnen waaltjes.

Gebakken waaltjes worden gemaakt door verschillende soorten klei te mengen. Het is van belang de juiste hoeveelheden te mengen om een optimale klinker te krijgen. Nadat de klei gemengd is wordt deze bewerkt. Zo worden eventuele onzuiverheden in de klei verwijderd en vervolgens wordt de klei in de juiste afmetingen geperst d.m.v. een vormpers. Nadat de klei gevormd is wordt deze 2 tot 4 dagen in droogovens gedroogd. Nadat de klei is gedroogd worden de stenen gebakken op een temperatuur van 900 tot wel 1100 ⁰C.

Beton waaltjes worden gemaakt van beton. Het voordeel van dit soort klinkers is dat de kleur aangepast kan worden door kleurstoffen toe te dienen. Hierdoor zijn betonklinkers in vrijwel alle kleuren te maken. Daarnaast gaat het productieproces van betonklinkers ook veel sneller waardoor deze vaak goedkoper zijn.

Waarom de keuze voor waaltjes?

Als klant krijgt u dus de keus om beton of gebakken waaltjes aan te schaffen. Het zijn beide goede producten die zowel voor als nadelen hebben. De gebakken waaltjes zijn vaak mooier van kleur en behouden deze kleur. Het nadeel is dat deze duurder zijn dan betonnen waaltjes. De betonnen waaltjes zijn ook prima om te gebruiken voor de aanleg van een terras. Het nadeel is dat betonnen waaltjes sneller hun kleur verliezen en eerder slijten. Om een goede keuze te kunnen maken kunt u uzelf laten adviseren bij de leverancier.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Meest gelezen

Recent commentaar

Rudi Wortelboer op Graszaadteelt
Betty Banis op Kruidenplanten
Bregje op Tuinonderhoud
Jan Dijkstra op Waterplanten
Ferdinand Schneider op Type beregening
Bert op Gazon beregenen
Angelique van Dam op Kunstgras onderhoud
Loes Masseree op Gazonziektes
Sandra Vaessen op Coniferen
Tuinpedia.nl op Wanneer gras zaaien?
Björn op Soorten onkruid
ilse op Klimplanten
Stephan op Graszaad
Charlotte Icke op Type beregening
C. van Dongen op Emelten
Ellen van Amsterdam op Coniferen
M Spaans op Coniferen
d.e. van de werff op Graszoden leggen
Tuinpedia.nl op Gazonziektes
wilhelmien op Gazonziektes
Jan Groot op Soorten onkruid
Tuinpedia.nl op Klimplanten
carla op Klimplanten
Coby op Gazonmest
berthie op Gazon beluchten
Marleen Raaijmakers op Hazelaarschermen
Green Gardens op Graszaadteelt
Mw. M Moelands op Graszaad
Van Hootegem Hugo op Graszaad
Wigman op Gazononderhoud
branco op Onkruid in de tuin
Tuinpedia.nl op Soorten onkruid
Tuinpedia.nl op Waterplanten
dijkhof op Klimplanten