HomeNieuwsOnkruid in de tuin

Onkruid in de tuin

Onkruid en onkruidbestrijding

Één van de grote tijdinvesteringen voor de tuin, is het verwijderen van onkruid. Het kan zeer hardnekkig zijn en vrijwel iedere tuin heeft hier mee te maken. Mensen vinden het vaak saai werk om het te verwijderen. Dit komt natuurlijk omdat het vrijwel altijd blijft terugkomen. Veel mensen verstaan onder onkruid alles wat zij zelf niet hebben aangeplant in de tuin. Maar veel mensen weten niet wat de echte definitie van onkruid is.

Wat is onkruid?

De definitie van onkruid is, dat er op een bepaalde plaats een ongewenste plant gevestigd is. Het kan dus eigenlijk iedere plantensoort zijn. Hierover bestaan vaak meningsverschillen. Er bestaat dus eigenlijk ook geen biologische definitie over wat nu wel of geen onkruid is.

Waar komt onkruid vandaan?

U zult zich misschien afvragen waarom er bepaalde plantsoorten in uw tuin groeien, die uzelf niet heeft aangeplant. Het verwijderen van deze planten (onkruiden) kost veel tijd en kan irritaties opleveren. Ook vraagt men zich af waar deze onkruiden vandaan komen en nog veel erger: hoe kom ik er in hemelsnaam van af?

  • Onkruid kan in uw tuin terecht komen door de wind. Veel zaden van bomen en planten worden door de wind verspreid. Wanneer deze zaden in uw tuin landen, zullen uit deze zaden vaak de ongewenste planten ontstaan.
  • Onkruid kan ook door uzelf of door dieren in uw tuin terechtkomen. Wanneer u een wandeling maakt in bijvoorbeeld een weiland of bos, kunnen er zaden aan uw kleren of op de vacht van uw dier blijven plakken. Vervolgens worden deze mee naar huis genomen. Wanneer u in de tuin aan het werk gaat en deze zaden vallen van uw kleren, zullen uit deze zaden de ongewenste planten ontstaan.
  • Ook worden veel onkruiden verspreid door vogels. Vogels eten elders besjes waarin veel zaadjes aanwezig zijn. Wanneer deze vogels boven uw tuin vliegen en deze voedselresten uitpoepen, zullen de zaden die aanwezig zijn in de poep (zaad verteert niet) uitgroeien tot de ongewenste onkruiden.

Naast de hierboven genoemde mogelijkheden kan onkruid ook op andere manieren in uw tuin belanden. De grootste veroorzaker van de verspreiding van onkruiden blijft echter toch de wind.

Hoe voorkomt men onkruid?

Het is zeer lastig om onkruid in uw tuin te voorkomen. Men kan een worteldoek plaatsen, zodat zaden die eventueel onder de grond zitten niet naar boven kunnen groeien. Echter, er kunnen alsnog zaden van buitenaf door bijvoorbeeld de wind of uzelf op uw tuingrond vallen, waardoor u alsnog onkruid krijgt.

Hoe kan men onkruid bestrijden?

Gelukkig is bestrijding goed mogelijk. De beste manier om meteen resultaat te zien is natuurlijk om de onkruiden met de hand te verwijderen. Echter, dit is een zeer intensieve methode die veel tijd kost. Mocht u hiervoor geen tijd of zin hebben, dan kan men een herbicide kopen in een tuincentra. Herbicide is een chemisch middel dat over de onkruiden gespoten moet worden. Na enkele dagen zal het onkruid dood gaan. Laat u goed adviseren over het gebruik – de hoeveelheden alsmede de manier van toedienen – van herbiciden bij uw tuincentra. De herbiciden bevatten namelijk chemische stoffen die bijvoorbeeld bij inademing schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid.

Vorig artikel
Volgend artikel

2 REACTIES

  1. en hoe kom je van dat onkruid af? kan kratsen en spuiten wat ik wil met onkruid bestrijders het komt steeds weer terug. onkruid groeit nog harder dan mijn eigen planten. men zegt dat pure diesel erop gooien de oplossing is. of dat zo is? heb het zelfs met een gasbrander gedaan. ook dat werkt tijdelijk.

    • Beste Branco,

      Onkruid bestrijden is erg lastig. Aangezien u het met een gasbrander heeft geprobeerd ga ik er vanuit dat het om bestrating gaat? Hier staat informatie over het bestrijden van onkruid in bestrating: . U kunt het beste het onkruid handmatig verwijderen, zorg er erg goed voor dat alle wortels meegenomen worden. Gebruik eventueel een onkruidverdelger vooraf zodat het onkruid makkelijker loskomt, maar haal de voegen leeg. Veeg het vervolgens opnieuw in met brekerzand zodat er geen grond is waarin onkruid opnieuw kan groeien!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Meest gelezen

Recent commentaar

Rudi Wortelboer op Graszaadteelt
Betty Banis op Kruidenplanten
Bregje op Tuinonderhoud
Jan Dijkstra op Waterplanten
Ferdinand Schneider op Type beregening
Bert op Gazon beregenen
Angelique van Dam op Kunstgras onderhoud
Loes Masseree op Gazonziektes
Sandra Vaessen op Coniferen
Tuinpedia.nl op Wanneer gras zaaien?
Björn op Soorten onkruid
ilse op Klimplanten
Stephan op Graszaad
Charlotte Icke op Type beregening
C. van Dongen op Emelten
Ellen van Amsterdam op Coniferen
M Spaans op Coniferen
d.e. van de werff op Graszoden leggen
Tuinpedia.nl op Gazonziektes
wilhelmien op Gazonziektes
Jan Groot op Soorten onkruid
Tuinpedia.nl op Klimplanten
carla op Klimplanten
Coby op Gazonmest
berthie op Gazon beluchten
Marleen Raaijmakers op Hazelaarschermen
Green Gardens op Graszaadteelt
Mw. M Moelands op Graszaad
Van Hootegem Hugo op Graszaad
Wigman op Gazononderhoud
branco op Onkruid in de tuin
Tuinpedia.nl op Soorten onkruid
Tuinpedia.nl op Waterplanten
dijkhof op Klimplanten