HomeMoestuinSla kweken

Sla kweken

Welke soorten sla zijn er?

Een moestuin biedt mensen de ideale gelegenheid om in eigen tuin groentes te kweken. Voor veel mensen is dit een zeer leuke hobby. Een veel voorkomend gewas in moestuinen is sla. Er zijn veel verschillende soorten sla met ieder hun eigen kleur, smaak en vorm. Enkele bekende sla soorten zijn o.a. Kropsla, IJsbergsla, Romaanse sla, Bladmosterd sla, Pluk- of Snijsla, Rucola en Veldsla.

Hoe zaai en kweek je sla?

Veelal wordt sla gekweekt in de volle grond. Men dient eerst de ondergrond vlak te maken d.m.v. een hark. Zorg ervoor dat de bovenlaag van de grond fijn van structuur is zodat de wortels die uit het zaadje moeten komen makkelijker kunnen wortelen. Wanneer deze stappen uitgevoerd zijn kan men het sla zaad gelijkmatig over deze grond inzaaien. Wanneer de zaden zijn ingezaaid dient men een dun folie over de ingezaaide grond te plaatsen. Dit folie zorgt ervoor dat er onder het folie een hoge luchtvochtigheid ontstaat waardoor de zaden sneller zullen kiemen.

De hierboven geschreven methode is een zeer conventionele methode. Tegenwoordig zijn er steeds nieuwere technieken ontwikkeld waardoor de teelt van sla in een nieuw jasje is gestoken. Een zeer duurzame techniek is de slateelt op water. Voor de teelt op water gebruikt men een grote teeltvijver waarin plastic potjes met daarin de slaplanten drijven. De wortels van de slaplant groeien via openingen door het potje heen en komen in contact met het water. De wortels drijven als het ware in de teeltvijver en kunnen zo de benodigde water en voedingstoffen opnemen. Het voordeel van dit systeem is dat het een gesloten systeem is wat zichzelf aanvult met regenwater. Het is mede daarom ook zeer duurzaam. Daarnaast kan men de productie op een watersysteem per hectare verachtvoudigen in vergelijking met een volle grond teelt. Het is zeer leuk om hier thuis mee te experimenteren en jezelf uit te dagen om sla op verschillende manieren te telen.

Wanneer sla te zaaien en te oogsten?

Het is afhankelijk van de sla soort wanneer men de sla kan inzaaien en oogsten. Vaak kan men een bepaalde soort sla ook 2x per jaar oogsten. Hieronder staat een overzicht welke slasoort in welke maanden geoogst en gezaaid kan worden.

 

Slasoort Zaaien (maand) Oogsten (maand)
Kropsla Mei/juni/juli Juli/augustus/september/oktober
IJsbergsla Mei/juni/juli Juli/augustus/september/oktober
Romaanse sla Mei/juni/juli Juli/augustus/september/oktober
Bladmosterd sla Vanaf Augustus Januari/februari/maart/april
Pluk- of Snijsla Vanaf Augustus Januari/februari/maart/april
Rucola Augustus/september Kropje oogsten bij volgroeien, groeit vervolgens door.   Dit kan men herhalen tot april.
Veldsla Augustus/september Kropje oogsten bij volgroeien, groeit vervolgens door.   Dit kan men herhalen tot april.

 

Vorig artikel
Volgend artikel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Meest gelezen

Recent commentaar

Rudi Wortelboer op Graszaadteelt
Betty Banis op Kruidenplanten
Bregje op Tuinonderhoud
Jan Dijkstra op Waterplanten
Ferdinand Schneider op Type beregening
Bert op Gazon beregenen
Angelique van Dam op Kunstgras onderhoud
Loes Masseree op Gazonziektes
Sandra Vaessen op Coniferen
Tuinpedia.nl op Wanneer gras zaaien?
Björn op Soorten onkruid
ilse op Klimplanten
Stephan op Graszaad
Charlotte Icke op Type beregening
C. van Dongen op Emelten
Ellen van Amsterdam op Coniferen
M Spaans op Coniferen
d.e. van de werff op Graszoden leggen
Tuinpedia.nl op Gazonziektes
wilhelmien op Gazonziektes
Jan Groot op Soorten onkruid
Tuinpedia.nl op Klimplanten
carla op Klimplanten
Coby op Gazonmest
berthie op Gazon beluchten
Marleen Raaijmakers op Hazelaarschermen
Green Gardens op Graszaadteelt
Mw. M Moelands op Graszaad
Van Hootegem Hugo op Graszaad
Wigman op Gazononderhoud
branco op Onkruid in de tuin
Tuinpedia.nl op Soorten onkruid
Tuinpedia.nl op Waterplanten
dijkhof op Klimplanten