HomeNieuwsKruiden kweken

Kruiden kweken

Ik wil graag zelf kruiden kweken in mijn tuin? Kan dat?” Kruiden kweken in uw eigen tuin is zeker mogelijk. Hoe dat in zijn werk gaat, leest u verderop in dit nieuwsbericht. We gaan eerst eens kijken welke kruidensoorten er zijn.

Kruiden kweken – welke soorten zijn er?

Er zijn veel kruidensoorten die u probleemloos kunt kweken in uw tuin. In willekeurige volgorde zijn dat: basilicum, bieslook, dille, kervel, koriander, mierikswortel, peterselie, rozemarijn en salie. Dit zijn de meest voorkomende kruiden die doorgaans in tuinen worden gekweekt.

Vanzelfsprekend is er ook nog een aantal dat minder vaak voorkomt. Bijvoorbeeld: bonenkruid, citroenmelisse, dragon, hysop, komkommerkruid en lievevrouwe-bedstro. Ongetwijfeld bestaan en er nog veel meer kruiden die te kweken zijn. Maar dit is in ieder een aanzienlijke greep uit de bekendere soorten.

Hoe kunt u zelf kruiden kweken?

Kan ik zelf kruiden kweken? Het antwoord op deze vraag is gemakkelijker dan u denkt. In principe kunt u op elk plekje dat in uw tuin of balkon voorhanden is uw kruiden kweken. Er zijn echter wel een paar zaken waar u op moet letten. In uw tuin lopen soms katten, konijnen of andere lieve beestjes rond. U dient er natuurlijk wel voor te zorgen dat de kruiden ongestoord kunnen groeien.

Het zaaien is eenvoudig. Ook het bijhouden is niet moeilijk. Het kan echter wel gebeuren dat de kruiden binnen no-time behoorlijk zijn gegroeid. Uit eigen ervaring kan ik stellen dat het bijhouden en onderhouden enige tijd vraagt. Mocht u dit verwaarlozen, dan wordt het al snel een wirwar van kruiden door elkaar.

Zaaien

Het in de grond stoppen van zaden is niet zo gecompliceerd. Maar u dient er wel voor te zorgen dat de zaden onder de goede omstandigheden kunnen ontkiemen. De meeste kruiden vragen om een warme plek. Dat mag gewoon buiten in de zon, maar ook zijn er speciale kweekkastjes – eventueel met bodemverwarming – verkrijgbaar.

U kunt natuurlijk ook binnenshuis kruiden kweken. Bewaar daarvoor eens wat champignonbakjes of bakjes van de afhaalchinees. Deze zijn zeer geschikt voor het kweken van de kruiden. U plaatst ze op de vensterbank en de zaadjes vinden hun weg wel.

Stekken

Het is natuurlijk prettig te weten dat je volgend jaar wederom van die heerlijke kruiden in uw tuin hebt. Begin daarom op tijd met het stekken ervan. Een kort stappenplan voor het stekken van kruiden:

  • Knip een stukje van de plant af. Dat moet ongeveer acht centimeter zijn. Haal de onderste blaadjes eraf en halveer – om verdamping te voorkomen – de overige blaadjes.
  • Het stengeltje dient te worden gedoopt in stekpoeder, waarna het in de stekgrond kan worden gestoken. Voeg een klein beetje water toe en dek het af met een plastic zakje.
  • Bij een goede worteling moet het stekje worden overgeplaatst in een grotere pot. Houd het vorstvrij en plant ze volgend voorjaar buiten in de grond.

Splitsen

Het splitsen van volgroeide kruidenplantjes is tamelijk eenvoudig. Pak een grote kruidenplant en snij de kluit in twee stukken. Daarna kunnen beide delen terug worden gestopt in een pot. Voeg daarna nog wat aarde toe en geef ze in het begin vooral genoeg water.

Vorig artikel
Volgend artikel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Meest gelezen

Recent commentaar

Rudi Wortelboer on Graszaadteelt
Betty Banis on Kruidenplanten
Bregje on Tuinonderhoud
Jan Dijkstra on Waterplanten
Ferdinand Schneider on Type beregening
Bert on Gazon beregenen
Angelique van Dam on Kunstgras onderhoud
Loes Masseree on Gazonziektes
Sandra Vaessen on Coniferen
Tuinpedia.nl on Wanneer gras zaaien?
Björn on Soorten onkruid
ilse on Klimplanten
Stephan on Graszaad
Charlotte Icke on Type beregening
C. van Dongen on Emelten
Ellen van Amsterdam on Coniferen
M Spaans on Coniferen
d.e. van de werff on Graszoden leggen
Tuinpedia.nl on Gazonziektes
wilhelmien on Gazonziektes
Jan Groot on Soorten onkruid
Tuinpedia.nl on Klimplanten
carla on Klimplanten
Coby on Gazonmest
berthie on Gazon beluchten
Marleen Raaijmakers on Hazelaarschermen
Green Gardens on Graszaadteelt
Mw. M Moelands on Graszaad
Van Hootegem Hugo on Graszaad
Wigman on Gazononderhoud
branco on Onkruid in de tuin
Tuinpedia.nl on Soorten onkruid
Tuinpedia.nl on Waterplanten
dijkhof on Klimplanten