HomeArtikelen in beeldGraszoden leggen of gras zaaien?

Graszoden leggen of gras zaaien?

Je kunt een nieuw gazon inzaaien of graszoden leggen. Met graszoden heb je direct resultaat, maar zaaien is goedkoper. In grote tuinen is zaaien daarom vaak een betere optie, in kleine tuinen het leggen van zoden.

Zaaien is ook erg praktisch om kleine slechte stukken in het grasveld te repareren. Voor grotere reparaties kun je beter graszoden nemen of stukken van je grasmat verplaatsen en eventueel bijzaaien.

Zaaien

Er zijn verschillende gazongrasmengsels, met name voor siergazon en speelgazon. Kies het voor jouw tuin geschikte mengsel. Graszaadmengsels zijn altijd samengesteld uit volvormende en uitlopervormende grassoorten. Als je te dun zaait, duurt het langer voor de grasmat bruikbaar is, maar zaai je te dik, dan moeten de zaailingen met elkaar concurreren voor licht en voeding. De zaadleverancier geeft de juiste hoeveelheden aan. Grote gazons kun je machinaal inzaaien. Dat gebeurt zeer gelijkmatig. Uit de hand zaaien is prima voor kleinere stukken gras.

Voorbereidingen op het zaaien van gras

Verdeel het in te zaaien stuk grond in vakken van 2×2 meter die je na elkaar inzaait. Reken uit hoeveel zaad je voor ieder stuk nodig hebt. Doe het zaad in een schaaltje en strooi het met de hand uit. Eerst de helft in één richting, daarna de andere helft dwars erop. Hark het zaad na het inzaaien licht in en geef daarna regelmatig water om het kiemen te activeren. Als de zaailingen ca. 5cm hoog zijn, kun je het gras voor de eerste keer maaien. Stel de machine af op 3cm.

Een complete handleiding voor het zaaien van gras vindt u hier

 

Graszoden leggen

Met zoden kun je in ieder jaargetijde een gazon aanleggen, behalve wanneer het vriest of erg droog of erg nat is. Koop zoden van goede kwaliteit, in goede conditie, van een betrouwbare leverancier. Graszoden worden normaal in rollen van 40 x 250cm geleverd (iedere zode meet dus 1m2), hoewel er ook andere maten in omloop zijn. Zorg dat je nauwkeurig uitrekent hoeveel zoden je nodig hebt, om onnodige kosten te voorkomen. Houd wel rekening met
verlies. Als het even kan moet je de zoden nog op dezelfde dag van levering leggen.

Moet je de graszoden langer een paar dagen bewaren voor je ze kunt leggen, rol ze dan uit en leg ze met het gras boven op een beschaduwde plek en bedek ze met doorzichtig plastic. Geef water wanneer je ze zo langer dan 48 uur bewaart.

Leg de graszoden uit als stenen in een muur versprongen ten opzichte van elkaar in opvolgende rijen. Gebruik de dichtstbijzijnde rechte lijn als richtlijn en leg de zoden in rechte rijen en zo strak mogelijk tegen elkaar aan. Wanneer je tijdens droog weer zoden legt, moet je meteen daarna flink water geven en daarmee regelmatig doorgaan tot het gras goed groeit.

Een complete handleiding voor het leggen van graszoden vindt u hier

 

Gazonmengsels

Ieder gazonmengsel bestaat uit minstens twee tot vier verschillende grassoorten, van pol vormende en uitlopervormende soorten. Gemiddeld wordt als benodigde hoeveelheid zaad 2 á 3 kilo per 100m2 aangehouden. Het wisselt per mengsel en wordt op de verpakking aangegeven.
Siergazon bestaat uit: 60% roodzwenkgras en 40% veldbeemdgras
Speelgazon bestaat uit: 20% Engels raaigras, 40% roodzwenkgras en 40% veldbeemd gras.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Meest gelezen

Recent commentaar

Rudi Wortelboer op Graszaadteelt
Betty Banis op Kruidenplanten
Bregje op Tuinonderhoud
Jan Dijkstra op Waterplanten
Ferdinand Schneider op Type beregening
Bert op Gazon beregenen
Angelique van Dam op Kunstgras onderhoud
Loes Masseree op Gazonziektes
Sandra Vaessen op Coniferen
Tuinpedia.nl op Wanneer gras zaaien?
Björn op Soorten onkruid
ilse op Klimplanten
Stephan op Graszaad
Charlotte Icke op Type beregening
C. van Dongen op Emelten
Ellen van Amsterdam op Coniferen
M Spaans op Coniferen
d.e. van de werff op Graszoden leggen
Tuinpedia.nl op Gazonziektes
wilhelmien op Gazonziektes
Jan Groot op Soorten onkruid
Tuinpedia.nl op Klimplanten
carla op Klimplanten
Coby op Gazonmest
berthie op Gazon beluchten
Marleen Raaijmakers op Hazelaarschermen
Green Gardens op Graszaadteelt
Mw. M Moelands op Graszaad
Van Hootegem Hugo op Graszaad
Wigman op Gazononderhoud
branco op Onkruid in de tuin
Tuinpedia.nl op Soorten onkruid
Tuinpedia.nl op Waterplanten
dijkhof op Klimplanten