HomeTuinaanlegDe tuinontwerp visie van Harry Pierik

De tuinontwerp visie van Harry Pierik

Meestal wordt een tuin aangelegd met behulp van een gedetailleerde tekening op schaal.Dit op maat werken is praktisch onmisbaar als er gekozen wordt voor een grondplan met vierkanten, rechthoeken en diagonalen. Onder het motto less is more wordt er meestal veel verhardingsmateriaal gebruikt. Strak geschoren taxus- of buxusheggen grenzen aan gras, grind of tegels. Veel planten van dezelfde soort staan in geometrische vakken of in grote groepen. Zo ontstaat een overzichtelijke, voorspelbare tuin met een duidelijke vormgeving.

Paradijselijke tuinen

Mijn werkwijze is totaal anders.

Telkens zie ik het weer als een artistieke uitdaging om van om het even welke plek een paradijselijke tuin te maken met een natuurlijke uitstraling.
Mooi in elk seizoen. Een tuin als zorgvuldig gecomponeerde, rijk gedetailleerde eenheid, waar het hele jaar door veel in te beleven valt en waar je niet op uitgekeken raakt.
Hoe langer je kijkt, hoe meer details je ziet.

Dit geldt voor zowel een binnenhofje als een landgoed of bijvoorbeeld een tuin achter een rijtjeshuis en een stadstuin, een boerderijtuin.
Ongeacht de afmetingen een groene oase.
Altijd wordt er bij het ontwerp rekening gehouden met de plek, de hoeveelheid licht, het huis en de omgeving maar het allerbelangrijkst zijn de wensen van de klant.

Vormgeving

Het is de bedoeling dat de tuin mooi wordt vormgegeven, bij voorkeur met vloeiende lijnen, een tuin die het hele jaar door verrassend en spannend is, maar ook rustgevend en harmonieus met een natuurlijke uitstraling en een grote diversiteit aan soorten.
Deze tuinen zijn zowel een levend schilderij als praktisch, met zithoek, zandbak of schommels.

Het omringende landschap kan worden binnengelaten terwijl juist lelijke voorwerpen aan het oog worden onttrokken. De tuin is exclusief en toch betaalbaar.

Werkwijze

Op afspraak kom ik de eerste keer vrijblijvend om de wensen en mogelijkheden te inventariseren. Daarna maak ik een schets die als uitgangspunt dient om samen met de klant ter plekke de lijnen uit te zetten van border, gras, pad en terras. Zo kan men meteen zien hoe de indeling kan worden. Moet het terras groter? Meer gras? Grotere bloembedden? Dan kunnen de lijnen meteen worden aangepast. Vervolgens kan een van de hoveniersbedrijven waar ik veel mee samenwerk de bodem voorbereiden en waar nodig bestraten.

Omdat ik niet in groepen plant is het praktisch ondoenlijk om een beplantingsplan te tekenen. Ik maak een lijst met passende soorten en cultuurvariëteiten van vaste planten, grassen, varens en heesters en componeer thuis de bloembedden. Op de dag van de uitvoering zet ik de door mijn leverancier gebrachte planten op de juiste plek zodat er een mooi geheel in een goede opbouw ontstaat. Een rijk gedetailleerde eenheid van verschillende vormen, texturen en kleuren. De hovenier zet elke plant in de grond. Vaak helpen klanten mee met planten en het gebeurt ook dat klanten al het voorbereidende werk en het plantwerk onder mijn begeleiding helemaal zelf doen.

Uitvoering en onderhoud

Mijn werk bestaat niet alleen uit het ontwerpen maar ook uit de begeleiding van de uitvoering.
Indien gewenst kan de tuin onderhoudsvriendelijk worden gemaakt.
De klant krijgt een checklijst met onderhoudstips voor alle seizoenen en natuurlijk is er de mogelijkheid om, als er na verloop van tijd vragen zijn, contact met mij op te nemen.
In overleg met de klant kom ik één keer na aanleg langs voor een serviceronde door de tuin. Dit gebeurt altijd in de zomer of nazomer zodat planten dan goed ontwikkeld zijn en er dus meer concreets over te vertellen valt. Desgewenst geef ik dan snoeiadvies en doe ik voor hoe ‘elke plant op zijn eigen plek wordt geknipt’.
Voor de ene klant is de wens dit servicebezoek binnen een jaar af te spreken. De ander kiest ervoor om mij pas na enkele jaren uit te nodigen.

Voor mensen die hun tuin rommelig en saai vinden:
Een goede herschikking van bestaande planten verricht soms wonderen!
Harry Pierik

TUINONTWERP
GROENADVIES
Meer informatie: www.tuinharrypierik.nl.

Vorig artikel
Volgend artikel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Meest gelezen

Recent commentaar

Rudi Wortelboer op Graszaadteelt
Betty Banis op Kruidenplanten
Bregje op Tuinonderhoud
Jan Dijkstra op Waterplanten
Ferdinand Schneider op Type beregening
Bert op Gazon beregenen
Angelique van Dam op Kunstgras onderhoud
Loes Masseree op Gazonziektes
Sandra Vaessen op Coniferen
Tuinpedia.nl op Wanneer gras zaaien?
Björn op Soorten onkruid
ilse op Klimplanten
Stephan op Graszaad
Charlotte Icke op Type beregening
C. van Dongen op Emelten
Ellen van Amsterdam op Coniferen
M Spaans op Coniferen
d.e. van de werff op Graszoden leggen
Tuinpedia.nl op Gazonziektes
wilhelmien op Gazonziektes
Jan Groot op Soorten onkruid
Tuinpedia.nl op Klimplanten
carla op Klimplanten
Coby op Gazonmest
berthie op Gazon beluchten
Marleen Raaijmakers op Hazelaarschermen
Green Gardens op Graszaadteelt
Mw. M Moelands op Graszaad
Van Hootegem Hugo op Graszaad
Wigman op Gazononderhoud
branco op Onkruid in de tuin
Tuinpedia.nl op Soorten onkruid
Tuinpedia.nl op Waterplanten
dijkhof op Klimplanten