HomeAlgemeenGroendaken

Groendaken

Steeds meer verschijnen groendaken in het straatbeeld. In een land waar bebouwing in de stedelijke omgeving toeneemt, zorgen groendaken voor de nodige variatie tussen groen en bebouwing. Inmiddels is bewezen dat groen een positieve uitwerking heeft op de gezondheid van de mens, het draagt bij aan het voorkomen en herstellen van gezondheidsklachten.

Groendaken kunnen bestaan uit complete daktuinen. Inmiddels zijn groendaken steeds meer te vinden in de vorm van sedumdaken, oftewel een dak vol begroeiing van sedum. Op huizen en bedrijfspanden maar ook bijvoorbeeld op uw blokhut in de tuin zijn sedumdaken uitstekend toepasbaar. Naast het visuele aspect zijn er tal van andere praktische voordelen die sedumdaken met zich meebrengen.

Sedum

De vaste plant sedum is een gemakkelijke vaste vetplant die bestendig is tegen weerextremen. Zo kan het plantje 4 weken zonder water, wat trouwens in Nederland nagenoeg niet voorkomt, en is sedum daarbij onderhoudsvriendelijk. Het onderhoud bestaat uit één keer per jaar de planten snoeien, dit kan zelfs met de heggenschaar. Het snoeien houdt in dat u de plantjes topt. Het knipsel mag u daarbij laten liggen want deze plantresten verteren in de ondergrond en zorgen weer voor nieuwe voeding. Het overige onderhoud bestaat uit een enkel maal verwijderen van onkruid en sporadisch bijmesten.

Sedum mag u betreden. U moet daarbij het dak niet dagelijks betreden, maar mocht u een keer de ramen willen wassen van uw slaapkamer dan is dat geen probleem. Het blad van sedum kleurt in de zon naar rood en de plant bloeit uitbundig in de zomermaanden. Met meerdere variaties sedum op een dak heeft u langere periode bloei en diversiteit in blad.

Sedum kopen om een dak aan te leggen? Kijk op https://sedum-kopen.nlSedum-kopen.nl

Voordelen van groendaken

Zoals eerder genoemd is sedum onderhoudsvriendelijk. Met de problematiek rondom klimatologische veranderingen, waarbij steeds meer de nadruk ligt op een goede waterhuishouding, draagt een sedumdak een steentje bij. Sedumdaken zorgen namelijk voor een gedoseerde waterafvoer aangezien sedumdaken vochtregulerend zijn. Hiermee komt er minder waterdruk op de riolering bij uw huis en in uw leefomgeving. Bovendien zijn sedumdaken een natuurlijke vorm van geluiddempende dakisolatie, waar u zowel s ’winter als zomers profijt van heeft. Uw dakbedekking zal tevens een langere levensduur verkrijgen. Wist u dat sedum onder andere fijnstof en co2 uit de lucht haalt? En daarmee dus direct de luchtkwaliteit verbeterd!

Heeft u zonnepanelen op uw dak of bent u van plan deze aan te schaffen? Inmiddels is bewezen dat sedum een positief effect heeft op het rendement van uw zonnepanelen. In de zomer wordt een dak erg warm, hierdoor presteren zonnepanelen minder. Sedum daarentegen is een liefhebber van warmte en zal hierdoor sneller gaan groeien en uitbundiger bloeien. Uw zonnepanelen zullen een hogere rendement verkrijgen met een ondergrond van sedum.

De voordelen op een rijtje gezet:

  • Visueel aantrekkelijk
  • Vochtregulerend
  • Isolerend vermogen
  • Filtering fijnstof en co2
  • Langere levensduur dakbedekking
  • Geluiddempend
  • In combinatie met zonnepanelen, verhoogde energie opbrengst

Subsidie

In veel gemeenten is subsidie verkrijgbaar bij het aanschaffen van een groendak. Soms is de subsidie niet direct verkrijgbaar onder het onderwerp groendaken maar onder de onderwerpen waterbeheer of energiebesparing. U kunt dit navragen bij uw gemeente.

In Scandinavië weten ze het al eeuwen lang; met de investering in een groendak zijn veel voordelen van toepassing. Uiteindelijk creëert u door deze voordelen waardevermeerdering voor uw woning of pand, een investering die zich terugbetaald!

M.J. Bakker

Vorig artikel
Volgend artikel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Meest gelezen

Recent commentaar

Rudi Wortelboer on Graszaadteelt
Betty Banis on Kruidenplanten
Bregje on Tuinonderhoud
Jan Dijkstra on Waterplanten
Ferdinand Schneider on Type beregening
Bert on Gazon beregenen
Angelique van Dam on Kunstgras onderhoud
Loes Masseree on Gazonziektes
Sandra Vaessen on Coniferen
Tuinpedia.nl on Wanneer gras zaaien?
Björn on Soorten onkruid
ilse on Klimplanten
Stephan on Graszaad
Charlotte Icke on Type beregening
C. van Dongen on Emelten
Ellen van Amsterdam on Coniferen
M Spaans on Coniferen
d.e. van de werff on Graszoden leggen
Tuinpedia.nl on Gazonziektes
wilhelmien on Gazonziektes
Jan Groot on Soorten onkruid
Tuinpedia.nl on Klimplanten
carla on Klimplanten
Coby on Gazonmest
berthie on Gazon beluchten
Marleen Raaijmakers on Hazelaarschermen
Green Gardens on Graszaadteelt
Mw. M Moelands on Graszaad
Van Hootegem Hugo on Graszaad
Wigman on Gazononderhoud
branco on Onkruid in de tuin
Tuinpedia.nl on Soorten onkruid
Tuinpedia.nl on Waterplanten
dijkhof on Klimplanten