HomeAlgemeenGrondanalyse

Grondanalyse

Bemest op maat, voor het beste resultaat

Net als een mens moet ook een plant goed eten om te kunnen groeien en vruchten te kunnen maken. Om de planten het beste dieet te kunnen aanbieden is het nodig te weten wat er al aan voeding in de grond aanwezig is. Dit kan door middel van een grondanalyse.

Het AVVN – de landelijke organisatie voor hobbytuinders –  biedt tuiniers de mogelijkheid grondmonsters te laten analyseren. Het AVVN is hiervoor een samenwerking aangegaan met Relab den Haan, een laboratorium dat ook analyses uitvoert voor de professionele tuinbouw.

Meten is weten

Na analyse van de grond weet u precies hoeveel stikstof (N), fosfaat (P), kalium (K) en magnesium (Mg) er in de grond aanwezig is. Ook de zuurgraad (pH) van de grond is dan bekend. Cees van der Zon, volkstuinder in hart en nieren en tevens teeltvoorlichter in de professionele (glas)tuinbouw, is blij dat AVVN deze service aanbiedt. “Je kunt eigenlijk alleen een goede bemesting uitvoeren als je weet wat er nog / al aan voedingselementen in de grond zit. Ik werk in de professionele glastuinbouw en daar doen ze wekelijks analyses. Nou is dat voor een amateurgrondteelt wat overdreven, maar eenmaal in de twee à drie jaar een grondanalyse laten uitvoeren is zeker aan te bevelen.”

Functie van de elementen

“De genoemde voedingselementen hebben allemaal hun eigen functie bij de groei van planten”, vertelt van der Zon. “Stikstof hebben de planten nodig voor de algehele groei. Het is echt een basiselement. Fosfaat gebruikt de plant bij het aanmaken van bloemen en wortels terwijl kalium vooral nodig is voor de vruchtontwikkeling. Het element magnesium is nodig voor de bladgroenkorrels en het zijn de bladgroenkorrels die zonlicht opvangen waardoor de suikeraanmaak, de bouwstoffen van de plant, plaats kan vinden. Erg belangrijke voedingselementen dus, legt Van der Zon uit. Daarnaast is de zuurtegraad (pH) van de grond van belang.

Een grondmonster nemen

Het najaar is bij uitstek de tijd om een grondmonster te laten analyseren. Dan is de oogst voorbij, de gewassen geruimd en de grond nog niet bevroren. In het vroege voorjaar kan het ook nog. Over de beste manier waarop het monster genomen wordt zegt Cees van der Zon het volgende: “Het is belangrijk dat het monster een goede afspiegeling is van het perceel dat je wilt bemonsteren. Daarom moet je verspreid over dat perceel beetjes grond verzamelen. De bovenste 5 cm moet je niet bemonsteren. In deze laag hopen overtollige zouten zich op en dat zou de uitslag vertekenen. Je schuift dus met een schepje eerst een beetje grond opzij en dan neem je naar beneden toe een beetje grond weg. Doe alle beetjes bij elkaar in een emmer, roer alles flink door elkaar en stop daarvan dan ongeveer 300 gram in een goed af te sluiten plastic zak.”

De procedure

Uw grondmonster stuurt u naar het AVVN, vergezeld van een  aanvraagformulier bemestingsadvies. Dit formulier kunt u vinden op de site van het AVVN: http://www.avvn.nl/userfiles/files/2010_aanvraagformulier_bemestingsadvies.pdf

(zie onder het kopje natuurlijk tuinieren). In het formulier vindt u ook de verdere instructie voor de  inzending. Een analyse kost € 60,00 (leden van aangesloten tuinverenigingen en abonnees op het vakblad voor hobbytuinders De Tuinliefhebber  krijgen korting en betalen slechts € 45,00.

Is uw grondmonster door Relab den Haan geanalyseerd, dan krijgt u van het AVVN de resultaten in de vorm van een eenvoudig verslag. Dit bestaat uit een tabel met daarin de gevonden gehaltes aan N, P K en Mg en de waarde van de pH. In die tabel staan tevens de bijbehorende normwaarden (streefwaarden). Zo is het heel makkelijk te zien of de gevonden waarden daarvan afwijken. Onder de tabel staat heel concreet aangegeven hoeveel kilo of liter van welke meststof bijgemest zou moeten worden.

AVVN is erg blij met de samenwerking met Relab den Haan en hoopt dat er veel gebruik van gemaakt zal worden. Een goede bemesting is uiteindelijk toch de beste basis voor een productief tuinseizoen.

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Meest gelezen

Recent commentaar

Rudi Wortelboer op Graszaadteelt
Betty Banis op Kruidenplanten
Bregje op Tuinonderhoud
Jan Dijkstra op Waterplanten
Ferdinand Schneider op Type beregening
Bert op Gazon beregenen
Angelique van Dam op Kunstgras onderhoud
Loes Masseree op Gazonziektes
Sandra Vaessen op Coniferen
Tuinpedia.nl op Wanneer gras zaaien?
Björn op Soorten onkruid
ilse op Klimplanten
Stephan op Graszaad
Charlotte Icke op Type beregening
C. van Dongen op Emelten
Ellen van Amsterdam op Coniferen
M Spaans op Coniferen
d.e. van de werff op Graszoden leggen
Tuinpedia.nl op Gazonziektes
wilhelmien op Gazonziektes
Jan Groot op Soorten onkruid
Tuinpedia.nl op Klimplanten
carla op Klimplanten
Coby op Gazonmest
berthie op Gazon beluchten
Marleen Raaijmakers op Hazelaarschermen
Green Gardens op Graszaadteelt
Mw. M Moelands op Graszaad
Van Hootegem Hugo op Graszaad
Wigman op Gazononderhoud
branco op Onkruid in de tuin
Tuinpedia.nl op Soorten onkruid
Tuinpedia.nl op Waterplanten
dijkhof op Klimplanten