HomeGras zaaienWat te doen na het zaaien van gras

Wat te doen na het zaaien van gras

Wat moet ik doen ná het inzaaien?

“Zo! Het gras is gezaaid. Ik ben klaar.” Of werkt het zo niet? Nee, u moet er echt wat meer voor doen. Uw gras vraagt om een liefdevolle behandeling. Graszaden die na het inzaaien zogenaamd aan hun lot worden overgelaten, leveren waarschijnlijk niet het fantastische gazonnetje waar u op had gehoopt.

U ontkomt er niet aan. Er is echt een aantal zaken dat u na het zaaien van graszaad niet over het hoofd mag zien. In willekeurige volgorde vertellen wij u welke werkzaamheden dat zijn en hoe u deze het best kunt uitvoeren.

  • Sproeien
  • Maaien
  • Walsen
  • Bijzaaien
  • Bemesten
  • Onkruid tegengaan

Gras zaaien onderhoud – sproeien

Sproeien. Vanzelfsprekend dient er gesproeid te worden. Dat is niets nieuws voor u. Vocht is voor een gazon onontbeerlijk om tot ontkieming te komen. Om te wachten tot dat het gaat regenen, is in veel gevallen geen goed idee.

De kwaliteit van het gras wordt grotendeels bepaald door de periode van ontkieming. Zie het als de geboorte van een kind. Vlak na de geboorte heeft het direct voedsel nodig om in leven te blijven en een goede basis te geven. Die beginperiode is zo belangrijk voor de uiteindelijke kwaliteit van uw gazon.

Als u gras heeft gezaaid in droge periodes, besproei dan twee tot drie keer in de week uw gazon. In de wat meer vochtiger periodes – in het voor- en najaar – is dat waarschijnlijk niet nodig.

Gras zaaien onderhoud – maaien

Maaien is niet alleen nodig om het gras te kortwieken. Het is ook gewoon noodzakelijk om nieuwe grassprieten een kans te geven om zich te ontwikkelen. Let er wel op, dat u de eerste keer niet te kort maait. De kwaliteit van de grassprieten is dan nog niet goed genoeg. Daardoor loopt u de kans dat de grassprieten het begeven.

Wacht even met maaien tot dat het gras 10 centimeter hoog is. Pas dan mag er voor de eerste keer worden gemaaid. Maar dan nog moet enige voorzichtigheid worden betracht. Maai slechts het derde deel van de grasspriet eraf. Maai daags erna voor de tweede keer, zodat het gras een lengte heeft van 5 tot 6 centimeter. Pas bij de derde keer mag er op een reguliere manier worden gemaaid.

Gras zaaien onderhoud – walsen

Tijdens het ontkiemen van graszaadjes werkt het gras de grond een beetje omhoog. Dat zorgt voor een onregelmatig oppervlak. Terwijl u er juist zo zeker van was dat u alles had gladgestreken. Maar wanhoop niet, een vlakke ondergrond kan middels het walsen van het oppervlak alsnog worden geregeld. Wacht met het walsen tot dat het gras 5 centimeter hoog is. Pas dan krijgt u het beste resultaat.

Gras zaaien onderhoud – bijzaaien

Gras blijft de mens verrassen. U denkt het gehele oppervlak te hebben gezaaid, ontstaan er toch kale plekken. Hoe is dat in hemelsnaam mogelijk? Het kan veel oorzaken hebben. De wind kan veel zaadjes hebben weggewaaid. Ook de vogels kunnen een en ander hebben weggepikt.

Bijzaaien doet u met hetzelfde graszaad dat u de vorige keer heeft gebruikt. Anders zouden er kleurverschillen kunnen optreden. Het is wel verstandig geen bemesting te gebruiken alvorens bij te zaaien. Vanwege de bemesting kunnen de reeds eerder gezaaide zaadjes sneller gaan groeien. Dat komt de ontwikkeling van het nieuwe graszaad niet ten goede.

Gras zaaien onderhoud – bemesten

Waarom moet ik bemesten? Bemesting met compost zorgt ervoor dat vocht vastgehouden wordt in de grond. Het zorgt tevens voor extra voeding in de bodem. Graszaadjes vinden dat natuurlijk heerlijk.

Het moment van bemesting is zeer belangrijk in het hele proces. U wacht eerst het moment af dat de grassprietjes de grond uit komen. Vanaf dat moment dient er nog twee weken te worden gewacht met het bemesten. Eerder bemesten is echt funest voor uw gazon, omdat u dan eigenlijk het onkruid – dat zich al in uw tuin bevindt – bemest.

Gras zaaien onderhoud – onkruid tegengaan

Zaadjes van onkruid bevinden zich eigenlijk altijd in uw tuin. Daar kunt u zelf niet zo veel aan doen. Na de eerste maaibeurten – onkruid heeft tenslotte een enorme hekel aan maaien – is het grootste deel van het onkruid verdwenen.

Daarna zult u toch zelf aan de slag moeten om het restant aan onkruid te verwijderen. U kunt dat handmatig doen. Probeer er dan wel voor te zorgen dat u de wortel van het onkruid voor zo ver mogelijk er mee uit trekt. Ook kunt u bestrijdingsmiddelen aanschaffen en daarmee het onkruid te lijf gaan.

Wilt u nog meer weten over Gras zaaien onderhoud? Kijk dan eens op de pagina Voordelen gras zaaien en Nadelen gras zaaien.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Meest gelezen

Recent commentaar

Rudi Wortelboer on Graszaadteelt
Betty Banis on Kruidenplanten
Bregje on Tuinonderhoud
Jan Dijkstra on Waterplanten
Ferdinand Schneider on Type beregening
Bert on Gazon beregenen
Angelique van Dam on Kunstgras onderhoud
Loes Masseree on Gazonziektes
Sandra Vaessen on Coniferen
Tuinpedia.nl on Wanneer gras zaaien?
Björn on Soorten onkruid
ilse on Klimplanten
Stephan on Graszaad
Charlotte Icke on Type beregening
C. van Dongen on Emelten
Ellen van Amsterdam on Coniferen
M Spaans on Coniferen
d.e. van de werff on Graszoden leggen
Tuinpedia.nl on Gazonziektes
wilhelmien on Gazonziektes
Jan Groot on Soorten onkruid
Tuinpedia.nl on Klimplanten
carla on Klimplanten
Coby on Gazonmest
berthie on Gazon beluchten
Marleen Raaijmakers on Hazelaarschermen
Green Gardens on Graszaadteelt
Mw. M Moelands on Graszaad
Van Hootegem Hugo on Graszaad
Wigman on Gazononderhoud
branco on Onkruid in de tuin
Tuinpedia.nl on Soorten onkruid
Tuinpedia.nl on Waterplanten
dijkhof on Klimplanten