15.9 C
Utrecht
HomeGras zaaienGraszaad kopen

Graszaad kopen

Bij het graszaad kopen is er een aantal zaken die voor u belangrijk zijn. Niet dat het moeilijk is om graszaad te kopen en de juiste hoeveelheid aan te schaffen, maar u moet wel van bepaalde zaken op de hoogte te zijn. Bijvoorbeeld:

  • Welke soorten zijn er?
  • Hoeveel hebt u nodig?
  • Hoe bewaar ik het?

Graszaad kopen – welke soorten zijn er?

De keuze voor het graszaad is afhankelijk van het doel dat je voor ogen hebt. De centrale vraag bij gras zaaien is: waar gaat het grasveld straks voor dienen? Dat bepaalt welke keuze je maakt bij het aanschaffen van graszaad. Er zijn verschillende soorten graszaad. We benoemen hier de vier belangrijkste:

  • Graszaad voor speelgazon
  • Graszaad voor siergazon
  • Graszaad voor schaduwgazon
  • Graszaad ten behoeve van reparatie

Let er wel op dat u kwalitatief goed graszaad koopt. Er bestaat een keurmerk dat voor u als richtlijn kan dienen. Het keurmerk voor graszaad valt onder N.A.K. Dat is de Nederlandse Algemene Keuringsdienst. Op een onafhankelijke wijze controleren zij het graszaad op kwaliteit, naamgeving en gezondheid.

Graszaad kopen – hoeveel hebt u nodig?

In het algemeen komt het erop neer dat u minimaal 20 gram graszaad nodig hebt voor het inzaaien van één vierkante meter. Maar let wel op: het inzaaien van gras gebeurt vaak op een enthousiaste wijze. Uw aanstaande gazon is namelijk na veel voorbereidend werk eindelijk klaar om ingezaaid te worden. Zorg ervoor dat u meer dan voldoende graszaad in huis hebt. Het zal niet de eerste keer zijn dat men halverwege denkt: “Oeps, het is al bijna op!”

Graszaad kopen – hoe bewaar ik het?

Los van het gegeven hoe je het best graszaad kunt bewaren, is het sowieso verstandig genoeg graszaad achter de hand te houden. Ten eerste kunt u het gebruiken om in een later stadium kale plekken in het gazon weg te werken. Tevens is het zo dat u na enkele maanden nog weet welk graszaad is gebruikt.

Graszaad dient logischerwijs te worden bewaard op een droge plek. U moet in elk geval proberen te vermijden dat het zaad gaat ontkiemen. Ongeopende verpakkingen kunt u minimaal twee jaar bewaren. Een reeds geopende verpakking is maximaal één jaar te bewaren.

Er valt nog veel meer te vertellen over het zaaien van gras en het aanschaffen van graszaad. Met name het moment van inzaaien is zeer belangrijk. Lees hierover meer op de pagina Wanneer gras zaaien?.

 

Vorig artikelGazonkalk
Volgend artikelSoorten kunstgras

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertisment -

Meest gelezen

Recent commentaar

Rudi Wortelboer on Graszaadteelt
Betty Banis on Kruidenplanten
Bregje on Tuinonderhoud
Jan Dijkstra on Waterplanten
Ferdinand Schneider on Type beregening
Bert on Gazon beregenen
Angelique van Dam on Kunstgras onderhoud
Loes Masseree on Gazonziektes
Sandra Vaessen on Coniferen
Tuinpedia.nl on Wanneer gras zaaien?
Björn on Soorten onkruid
ilse on Klimplanten
Stephan on Graszaad
Charlotte Icke on Type beregening
C. van Dongen on Emelten
Ellen van Amsterdam on Coniferen
M Spaans on Coniferen
d.e. van de werff on Graszoden leggen
Tuinpedia.nl on Gazonziektes
wilhelmien on Gazonziektes
Jan Groot on Soorten onkruid
Tuinpedia.nl on Klimplanten
carla on Klimplanten
Coby on Gazonmest
berthie on Gazon beluchten
Marleen Raaijmakers on Hazelaarschermen
Green Gardens on Graszaadteelt
Mw. M Moelands on Graszaad
Van Hootegem Hugo on Graszaad
Wigman on Gazononderhoud
branco on Onkruid in de tuin
Tuinpedia.nl on Soorten onkruid
Tuinpedia.nl on Waterplanten
dijkhof on Klimplanten