Gazonkalk

Het toevoegen van gazonkalk wordt door uw gazon als zeer welkom ervaren. Deze toevoeging is nodig om uw gazon in een optimale staat te krijgen of deze te behouden.  Voor uw duidelijkheid beantwoorden we enkele belangrijke vragen als het gaat om gazonkalk, namelijk:

  • Gazonkalk – waarvoor dient het?
  • Gazonkalk – hoeveel heb je nodig?
  • Gazonkalk – wanneer is het nodig?

Gazonkalk – waarvoor dient het?

Uw gazon heeft kalk nodig om de zuurtegraad van de bodem op orde te brengen. Want wat gebeurt er als dit niet orde is? Planten en gras zullen daardoor niet groeien. Bij een te hoge zuurtegraad wordt de opname van voedingsstoffen door de wortels van planten belemmerd.  Als de zuurtegraad niet juist is, is dat goed zichtbaar. U hoeft hiervoor dus geen hovenier te zijn. Het is onder meer te zien aan de hierna genoemde gevolgen:

  • Gras kleurt lichtgroen
  • Er ontstaat mosvorming
  • Bodemleven wordt minder actief
  • Gazon is dun bezet

Gazonkalk – hoeveel heb je nodig?

Per 10 m2 hebt u ongeveer 1 tot 1,5 kilogram kalk nodig. Het is belangrijk te weten dat een overdosis aan kalk niet goed is voor uw gazon. De sterk werkende effecten worden dan tenietgedaan door uw eigen enthousiasme.

Gazonkalk – wanneer is het nodig?

Gazonkalk kan het best over het gras worden verstrooid in de wintermaanden. Het moet in ieder geval een periode zijn dat er weinig zon is, en juist meer regen. Op die momenten heeft uw gazon het meeste behoefte aan kalk. U ziet vrij snel of uw actie gelukt is. In het voorjaar zal uw mos namelijk weer keurig groen kleuren. De kalk heeft haar werk dan blijkbaar goed gedaan. U doet er goed aan om dit elk jaar te herhalen.

Neem eens een kijkje op Onderhoudsschema gazon. Daar vindt u meerdere zaken waarmee u de staat van uw gazon kunt verbeteren of optimaal kunt houden. Per maand staat aangegeven wanneer uw gazon al dan niet bewerkt moet worden.

Vorig artikel
Volgend artikel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Meest gelezen

Recent commentaar

Rudi Wortelboer op Graszaadteelt
Betty Banis op Kruidenplanten
Bregje op Tuinonderhoud
Jan Dijkstra op Waterplanten
Ferdinand Schneider op Type beregening
Bert op Gazon beregenen
Angelique van Dam op Kunstgras onderhoud
Loes Masseree op Gazonziektes
Sandra Vaessen op Coniferen
Tuinpedia.nl op Wanneer gras zaaien?
Björn op Soorten onkruid
ilse op Klimplanten
Stephan op Graszaad
Charlotte Icke op Type beregening
C. van Dongen op Emelten
Ellen van Amsterdam op Coniferen
M Spaans op Coniferen
d.e. van de werff op Graszoden leggen
Tuinpedia.nl op Gazonziektes
wilhelmien op Gazonziektes
Jan Groot op Soorten onkruid
Tuinpedia.nl op Klimplanten
carla op Klimplanten
Coby op Gazonmest
berthie op Gazon beluchten
Marleen Raaijmakers op Hazelaarschermen
Green Gardens op Graszaadteelt
Mw. M Moelands op Graszaad
Van Hootegem Hugo op Graszaad
Wigman op Gazononderhoud
branco op Onkruid in de tuin
Tuinpedia.nl op Soorten onkruid
Tuinpedia.nl op Waterplanten
dijkhof op Klimplanten