Je zou denken dat de ondergrond bij kunstgras niet belangrijk is. Kunstgras is tenslotte nep. En waarom zouden we dan aandacht besteden aan de grond die eronder ligt. Dat doet er toch helemaal niet toe. We maken dan toch echt een denkfout. Kunstgras ondergrond – het is belangrijker dan u denkt. In het kort geven we antwoord op de volgende drie vragen:
- Waarom is de ondergrond zo belangrijk voor kunstgras?
- Heeft kunstgras altijd dezelfde ondergrond nodig?
- Welke ondergrond wordt waar toegepast?
Kunstgras ondergrond – waarom zo belangrijk?
Om te kunnen genieten van uw kunstgras moet de ondergrond aan een aantal eisen voldoen. U wilt toch ook niet dat het bijvoorbeeld scheef ligt. Of wat dacht u van plassen op uw kunstgras nadat het hard heeft geregend. De ondergrond van uw kunstgras dient te voldoen aan een aantal voorwaarden:
- Kunstgras ondergrond moet waterdoorlatend zijn.
- Kunstgras ondergrond moet stabiel zijn.
- Kunstgras ondergrond moet goed te verdichten zijn.
- Kunstgras ondergrond moet gemakkelijk te egaliseren zijn.
Heeft kunstgras altijd dezelfde ondergrond nodig?
Nee, hoor. Het is niet zo dat de ondergrond van uw kunstgras altijd dezelfde moet zijn. Vanzelfsprekend moeten wél alle soorten ondergrond voldoen aan de eisen die we hierboven hebben gesteld. Binnen die marge kunt u kiezen voor de gewenste ondergrond. We geven u enkele voorbeelden waaruit u uw keuze kunt maken.
- Valdemping
- Stabilisé
- Zandbed
- Lava of gebroken fijnpuin
Kijk eens op de pagina Kunstgras onderhoud. Daar vindt u van al deze soorten ondergrond de voordelen en nadelen. U kunt zo op uw gemakje kijken welke soort ondergrond het beste past bij uw persoonlijke situatie.
Welke ondergrond wordt waar toegepast?
De meest populaire ondergrond is het zandbed. Het is makkelijk toe te passen en het is daarbij ook relatief goedkoop. Veel tuinbezitters die verder geen specifieke wensen hebben, kiezen doorgaans voor deze ondergrond. Het voldoet al snel aan de wensen van de doorsnee klant.
De keuze voor de ondergrond is soms afhankelijk van de draagkracht ervan. Hoe wordt het kunstgras gebruikt? Wordt het intensief gebruikt? En komen er zware spullen op het kunstgras te staan? Als dat inderdaad het geval is, dan is het noodzakelijk te kiezen voor een stevigere ondergrond. Dan komt men uit bij lava of gebroken fijnpuin.
Een nog sterkere versie van lava en gebroken fijnpuin is stabilisé. Stabilisé wordt niet vaak toegepast, slechts alleen bij extreme belasting van het kunstgras. De ondergrond wordt daarom vermengd met cement, wat daardoor als zeer stevig betiteld kan worden. Toch heeft deze vorm als nadeel dat plassen op het kunstgras mogelijk zijn vanwege de aanwezigheid van cement, dat natuurlijk geen water doorlaat.
Valdemping mag eigenlijk niet tot de soorten ondergrond worden gerekend. Want normaal gesproken legt men valdemping boven de ondergrond net onder het kunstgras. Toch zien we het regelmatig gebeuren – en daar is overigens niets mis mee – dat valdemping wordt gebruikt als ondergrond op bijvoorbeeld een balkon.