HomeGras zaaienGras zaaien in de tuin

Gras zaaien in de tuin

Gras zaaien lijk zo gemakkelijk. Even je gras omploegen en strooien maar met dat graszaad. De vraag is natuurlijk of je het dan op een correcte manier uitvoert. Want het is natuurlijk zonde van je tijd, als je na het zaaien twee maanden zit te wachten om vervolgens geen enkel resultaat te zien.

Kortom, bij het gras zaaien zijn er genoeg zaken waar je op moet letten. Wil je het op een juiste manier doen, volg dan het volgende stappenplan. Het vraagt wellicht meer van u dan u verwacht. We zetten alle activiteiten die komen kijken bij het gras zaaien op een rijtje:

  • Frezen ondergrond
  • Schoonmaken ondergrond
  • Verdichten ondergrond
  • Egaliseren ondergrond
  • Gras zaaien
  • Inharken en afwalsen
  • Water geven

Frezen ondergrond

Ook de bodem van uw toekomstig gazon wil weleens een luchtje happen. Het is daarom vereist dat u de boel freest, omspit dus. Het zorgt er ook voor dat het gras beter wortelt en een vastere plek in de bodem kan krijgen. Mocht u over een grote tuin beschikken, huur dan een handfrees bij de speciaalwinkel of de bouwmarkt. Het is echt ondoenlijk om uw tuin met de hand om te spitten. Het is zwaar werk en het is de bedoeling dat u morgen gezond en zonder hernia weer opstaat.

Schoonmaken ondergrond

Waarschijnlijk bent u tijdens het spitten van alles tegengekomen. Pollen, onkruid, wortels en zelfs ook stenen. Ontdoe de grond van al dit ‘vuil’ en zorg voor een schone start van het nieuwe gazon. Ook het schoonmaken van de ondergrond is lichamelijk gezien best pittig. Desondanks dient het hele gazon te worden ontdaan van alle oneffenheden. Het hele oppervlak dient dus volledig uitgeharkt te worden.

Verdichten ondergrond

Verzakkingen in het gloednieuwe gazon willen we natuurlijk niet. U dient de grond dus goed te verdichten. Dat lijkt haaks te staan op hetgeen op de eerdere bezigheid, namelijk het frezen van de ondergrond. Toen maakte u de grond wat luchtiger, nu stampt u het weer aan. Toch hoort het zo. De bodem is nu op een goede en gelijkmatige verdicht.

Egaliseren ondergrond

Uw gazon hoeft niet helemaal waterpas te liggen. Maar bulten en kuilen zijn natuurlijk niet gewenst. U dient dus wel enige tijd en zorg te besteden aan het egaliseren van de ondergrond. Als u toch een hoogteverschil wenst te hebben in uw tuin, begin dan met het hoger gelegen deel en werk zo naar beneden.

Gras zaaien

U merkt het. U hebt al heel wat werk verricht, voordat u daadwerkelijk kunt beginnen met gras zaaien. Voor 100 m2 gebruikt u 3 kilo graszaad. Dat is ongeveer de rekenmethode die u moet hanteren. Beschikt u over een enorm gazon, deel het gazon dan op in stukken van 100 m2. Anders is het voor u bijna niet te controleren of u het graszaad in de juiste hoeveelheden over de bodem verdeelt.

Tevens is uw werprichting van belang. Het gras zaaien moet namelijk in twee fases gebeuren. De eerste keer loopt u tijdens het strooien van het zaad in de lengterichting. De tweede keer loopt u in de richting die haaks staat op de eerder gelopen richting. U loopt dus één keer in de lengte en één keer in de breedte. Houd hierbij wel rekening met de hoeveelheid zaad dat u strooit. Halveer de geplande hoeveelheden.

Inharken en afwalsen

Het is best een kunst om een gazon slechts lichtjes in te harken. Je bent al gauw geneigd om de hark eens goed zijn werk te laten doen. Dat is dus niet de bedoeling. Slechts één tot maximaal twee centimeter van de toplaag mag worden geharkt. Nadat dit is gebeurd, kan het afwalsen beginnen. Het walsen heeft als functie dat de zaden niet open en bloot klaarliggen voor de vogels. Tevens worden de zaden bij regenval niet direct weggespoeld.

Water geven

De laatste stap is het geven van water. Dat kan met de hand, maar ook kunt u de sproeier of de beregeningsinstallatie aanzetten. Graszaad ontkiemt goed en snel als er wordt gezorgd voor de beste omstandigheden. Het moet dan vooral warm zijn buiten, maar ook de vochtigheid speelt een grote rol. En daar hebt u dus invloed op.

Mocht u graag meer willen weten over het gazononderhoud na het zaaien, klik dan even op de pagina Gras zaaien onderhoud. Daar vindt u allerlei tips om uw gazon helemaal strak en mooi te houden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Meest gelezen

Recent commentaar

Rudi Wortelboer op Graszaadteelt
Betty Banis op Kruidenplanten
Bregje op Tuinonderhoud
Jan Dijkstra op Waterplanten
Ferdinand Schneider op Type beregening
Bert op Gazon beregenen
Angelique van Dam op Kunstgras onderhoud
Loes Masseree op Gazonziektes
Sandra Vaessen op Coniferen
Tuinpedia.nl op Wanneer gras zaaien?
Björn op Soorten onkruid
ilse op Klimplanten
Stephan op Graszaad
Charlotte Icke op Type beregening
C. van Dongen op Emelten
Ellen van Amsterdam op Coniferen
M Spaans op Coniferen
d.e. van de werff op Graszoden leggen
Tuinpedia.nl op Gazonziektes
wilhelmien op Gazonziektes
Jan Groot op Soorten onkruid
Tuinpedia.nl op Klimplanten
carla op Klimplanten
Coby op Gazonmest
berthie op Gazon beluchten
Marleen Raaijmakers op Hazelaarschermen
Green Gardens op Graszaadteelt
Mw. M Moelands op Graszaad
Van Hootegem Hugo op Graszaad
Wigman op Gazononderhoud
branco op Onkruid in de tuin
Tuinpedia.nl op Soorten onkruid
Tuinpedia.nl op Waterplanten
dijkhof op Klimplanten